petak, 19. lipnja 2015.

Filin sataraš / Peppers and tomatoes sauce "Sataraš"


Scroll down for recipe in English...

Onaj tko je probao hercegovački sataraš zaboravio je sve što je do tada jeo, a što se satarašem zvalo...ali ni svi hercegovački nisu isti...ima jedan koji je drugačiji od svih ...FILIN....ovako ide...
SASTOJCI: 
1 kg prezrelih rajčica, 4-5 paprika, 2 -3 glavice luka, ne prevelike i po želji 2 šake riže, ulje i sol...
PRIPREMA:

Oprati i očistiti od sjemenki lijepe, zrele paprike i narezati ih na manje komadiće. Rajčice oguliti, narezati i isprati nekoliko puta vodom, svaki put cijedeći što je moguće više...tako se ispere i višak kiseline i u sataraš se nikada nije dodavao šećer. Luk sitno narezati i popržiti ga na ulju u jako širokoj posudi ... http://www.surlatable.com/product/PRO-1877109/GreenPan+Healthy+Ceramic+Nonstick+Skillets dodati paprike i pržiti dok ne počnu dobijati boju, pa podliti s malo vode i kad ispari dodati rajčice ...


Pržiti desetak min na jakoj vatri, onda smanjiti i na laganoj nastaviti pržiti dok se ne raspadnu.

Posoliti! Sataraš se tako uprži bez dodavanja vode!
Ali ako se dodaje riža, onda se to đuveč zove... kuha se kao i svaki drugi rižot ..uz povremeno dodavanje vrele vode dok se ne skuha, ali mora biti sočan!



**************

Peppers and tomatoes sauce " Sataraš"


INGREDIENTS :
1 kg of ripe tomatoes , 4-5 peppers , 2 -3 onions , not too big and , if desired, 2 handfuls of rice , oil and salt ...
PREPARATION:
The process of preparing look at our video recipe ...

Wash and clean the seeds of beautiful , ripe peppers and cut them into small pieces . Tomatoes peel , slice and rinse several times with water , each time squeezing as much liquid ... so washed and excess acid because in "sataraš" never adding sugar . Onions finely slice and fry it in oil in a very wide pan ... Add the peppers and fry until they start to get color , and pour a little water and when evaporates add tomato ...
Fry ten minutes on high heat , then reduce to low and continue to fry until cooked ...
Salt! Sataraš so then fried without adding water !
But if you add the rice , then it is called " Đuveč " ... it is cooked like any risotto .. occasionally add boiling water until cooked , but it must be juicy !