petak, 26. lipnja 2015.

CRNI DIJAMANT...


Jednostavna, brza, a svečana...Čokolada, voće i rum, privući će vas svakako...


SASTOJCI ZA BISKVIT: 
5 jaja, 180 g šećera, 130 g brašna, 25 g kakaa, 1 dl ulja, pola pecilnog praška  

ZA NADJEV: 
250 g čokolade za kuhanje, 250 ml vrhnja za šlag, 0,2 dl ruma 

ZA GLAZURU: 
150 g čokolade za kuhanje, 1 jaje, 150 g prah šećera, 6 dag masla ili margarina

PRIPREMA: 

Odvojiti žutanjke i bjelanjke...bjelanjke istući u snijeg i postupno dodati pola količine šećera...
Umutiti žutanjke s preostalim šećerom, umiješati prosijano brašno s kakaom i praškom...dodati i ulje i snijeg na kraju...peći na pek papiru u širokom limu 12-15 min na 180°C


Hladno rezati na 3 dijela...
Za nadjev naribati ili nožem usitniti čokoladu i otopiti je u 100 ml vrelog vrhnja....

Ostatak vrhnja istući u šlag pa umiješati ohlađenu čokoladu s vrhnjem, koju isto umutiti mikserom... http://www.surlatable.com/product/PRO-686899/KitchenAid+Artisan+Stand+Mixer
Dodati i rum

Kore premazati marmeladom od ribiza i nanijeti kremu...
               
            

Izvana tortu premazati marmeladom ili kremom pa preliti glazurom... 
Glazura: Na pari omekšati čokoladu, kad se ohladi istući sa šećerom i jajem... dodati kap po kap otopljeno maslo, miksajući...


Tortu ukrasiti ribizom ili voćem po ukusu...