subota, 23. svibnja 2015.

TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE...

TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE


Uz predivne slike koje govore sve suvišno je i nepotrebno bilo što reći...Vrijeme je jagoda i nepropustite priliku razveseliti sebe i svoje najdraže...


POTREBNO ZA BISKVIT:

3 veća jaja
240 g šećera
120 g brašna 
pola vrećice pecilnog praška
40 g kakaa
100 g mliječne čokolade sjeckane na krupnije komade
140 g omekšalog maslaca  
1-2 dcl hladnog mlijeka za namočiti biskvit 

POTREBNO ZA KREMU:

400 g bijele čokolade
650 ml vrhnja za šlag
jedna vrećica mljevene želatine ili 5 listova
1 kg jagoda

ZA UKRAŠAVANJE:

strugana bijela čokolada
marmelada od jagoda
jagode  
pistacije po želji

PRIPREMA:

Biskvit:

->Odvojiti žutanjke i bjelanjke
->Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i pola količine šećera...postupno dodajući šećer
->Ostatak šećera umutiti sa žutanjcima  
->Dodati maslo sobne temperature, prosijano brašno s kakaom i praškom
->Umiješati krupno sjeckanu čokoladu i snijeg od bjelanjaka                                                                      
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE
->Izliti u kalup s pek papirom i peći na 170°C 25- 30 min...provjeriti čačkalicom!                                      
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE

->Kalup je promjera 28 cm...                                                                                                                    
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE

Za kremu:

->Namočiti želatinu kako piše na vrećici...u 10 žlica vode.
->Ugrijati oko 200 ml vrhnja do vrenja skoro i maknuti s vatre dodati usitnjenu bijelu čokoladu
->U 1 dl  vode i soku 1 limuna ugrijati nabubrenu želatinu  na laganoj vatri ( ne smije prokuhati ) i umiješati je u čokoladu
->Preostalo vrhnje istući, ali ne prečvrsto i kad se čokolada ohladi u nju umiješati vrhnje pjenjačom
->Na podložak za tortu ili tanjur staviti biskvit i obruč kalupa za pečenje, kojeg obložiti sa strane folijom ili papirom da bi rub ostao ravan kad se makne obruč
->Prethodno namočiti biskvit hladnim mlijekom
->Složiti na pola rezane jagode uz rub, a dno prekriti cijelim jagodama                                                    
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE

->Izliti kremu...raditi to brzo da se ne stegne previše...
->Izravnati vrh i ostaviti 2-3 sata u hladnjak...skinuti obruč ..oprezno maknuti papir ili foliju                       
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE

->Vrh premazati marmeladom i ukrasiti po želji...
Koliko je lijepa skoro da joj ništa ne treba...uživajte!                   
TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE