nedjelja, 24. svibnja 2015.

SRNETINA U UMAKU - luk, med, prošek...



Kad imate i lovce među prijateljima i dobijete jedan ovakav komad srne, lako je napraviti ovo jelo, a uživanje u njemu privilegija je samo zaljubljenika u takve okuse i divljač općenito. 
Pa ako ste za, uživajte sa mnom!

SASTOJCI ZA MARINADU: 

Dobro crno vino  
luk narezan na veće komade
češnjak
ružmarin 
lovor
2-3 klinčića 
papar u zrnu 
sol

->Meso staviti u dublju plastičnu posudu skupa sa svim dodacima i preliti vinom da ga potpuno prekrije...zatvoriti i ostaviti u hladnjak najmanje 24 sata

PRIPREMA: 

->Izvaditi meso iz marinade, ocijediti i obrisati papirnatim ubrusom  
->Staviti ga na vrelo ulje, zapeći sa svih strana, do tamno smeđe boje

->Izvaditi i držati sa strane, a na istoj masnoći zažutiti 2 luka na veće komade, 2 češnjaka 
->Zaliti s malo marinade u nekoliko navrata 
->Dodati žličicu listića ružmarina, 2-3 lista lovora, 2 klinčića, komadić čili papričice 
->Vratiti meso...smanjiti vatru, podlijevati marinadom i pirjati poklopljeno dok meso ne omekša, oko sat vremena  ( ne miješati, samo povremeno protresti posudu ) 
->Meso izvaditi u posudu za pečenje i staviti u pećnicu na srednje ugrijanu temperaturu dok se pripremi umak  
->U posudu gdje se kuhalo uliti 2 dcl prošeka, ali prethodno odstraniti višak masnoće...dodati žlicu meda, juhe ili vode po potrebi i žlicu maslaca na kraju samo umiješati ...
->Začiniti i doraditi po okusu!

->Za prilog knedle od kruha i gljive pečene na roštilj tavi