subota, 30. svibnja 2015.

SOM NA SUHOM...



Često čujem od svojih prijatelja i poznanika kao su probali neku riječnu ribu i bili oduševljeni...Pa nemojte biti poput njih i umišljati kako je riba jedino ona iz mora...Riječna je riba jednako dobra i ukusna i bezbroj je načina na koje se može pripremiti ...Zato, ako još niste, krenimo skupa u jednu malu ali slasnu riblju avanturu - za početnike! Ali i sve druge...

SASTOJCI: 

fileti soma, limunov sok, kukuruzno brašno, češnjak, maslinovo ulje, sol, ulje za prženje 

ZA PRILOG - riža, tikvice, paprika, rajčica, mahune, mrkva, luk, češnjak, malo čilija, sol, papar, peršin, maslinovo ulje
ZA PRELJEV - UMAK: peršin, maslinovo ulje, sok limuna, sol, papar..

PRIPREMA: 
Filete narezati na jednake komade, posoliti, nakapati limunovim sokom, maslinovim uljem i umiješati usitnjeni češnjak...ostaviti pola sata. 


Nakon toga uvaljati u kukuruzno brašno i pržiti u dobro zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri.


Za to vrijeme zažutiti jedan ili više, luk na režnjeve, dodati mrkvu, pa redom po tvrdoći...mahune na sitne komade, paprike i na kraju tikvice...


To skupa kratko pržiti, posoliti, popapriti i maknuti.  
U posudu za pečenje staviti 2-3 žlice maslinovog ulja i 2-3 šalice riže.


Preko rasporediti povrće i završiti s narezanom rajčicom i češnjakom...


Sve izmiješati ili ostaviti tako slojevito, odlučite sami...preliti s toliko vruće vode u kojoj opet po volji, otopiti pola kocke za juhu, da bude ispod povrća...da ga ne prekrije...
Peći oko pola sata na 190-200°C - ovisno o pećnici pred kraj nakapati još maslinovim uljem.


Za preljev usitniti peršin i češnjak, dodati soka limuna, maslinova ulja, soli i papra i izmiješati vilicom...