petak, 29. svibnja 2015.

SLOBODNA ANA...



Okruglice ili polpete ili kosani odresci su u mojoj obitelji jako omiljeni i to smo naslijedili od naše tete Ane, koja ih je spremala samo nedjeljom i to ako bi bila slobodna ...Pa evo prilike i načina da se odužim i zahvalim za sve one predivne polpete koje nam je priuštila - nek se zovu SLOBODNA ANA...

SASTOJCI:

500 g mljevenog mesa, 3-4 kriške pupe kruha, pola luka ( usitnjenog i poprženog ), pola vezice peršina,
2 češnja češnjaka, 2 žlice parmezana, sol i papar..povrće i krumpir za prilog


PRIPREMA:

Sve sastojke izmiješati, povezati 1 jajem i ostaviti u hladnjak, neko vrijeme.

Oblikovati veće kuglice, provući ih kroz oštro brašno i pržiti rumeno sa svih strana.


Držati popržene sa strane, a na istoj masnoći popržiti drugi dio luka i kad povene dodati 1 žličicu šećera da se lagano karamelizira, potom 2-3 zrele rajčice ili pelate, 1 češnjak i kuhati 15 min, pa samljeti štapnim mikserom.
Vratiti polpete, doliti 1-2 čaše vode i kuhati pola sata...ako treba doliti još tokom kuhanja.


Kad je umak gotov mora biti gust i svilenkasto sjajan, ako nije kuhati još neko vrijeme
Za prilog poslužite pečeno povrće i pire krumpir!!!