nedjelja, 31. svibnja 2015.

JUNEĆI ( SVINJSKI ) GULAŠ S VALJUŠCIMA OD KRUMPIRA...




ZA LIJEP NEDJELJNI RUČAK, ALI I ZA SVAKI DRUGI DAN KAD IMATE MALO VIŠE VREMENA....

SASTOJCI ZA GULAŠ:

Komad junetine ili svinjetine od vrata ili plećke
luka u istoj težini ili malo manje 
svinjska mast ili ulje
1-2 žlice crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice ( ne previše )
list lovora
pola kocke za juhu
sol  
papar

ZA VALJUŠKE:

krumpir skuhan u kori
oštro brašno
žlica maslaca ili masti
1 jaje 
sol

PRIPREMA

Gulaš:

->Meso narezati na komade, ne pretjerano male i upržiti na ugrijanoj masnoći
->Posoliti i popapriti  
->Neka dobro zasmeđi  
->Dodati usitnjeni luk i zažutiti i njega


->Po malo dolijevati vode, miješati, kad ispari doliti ponovo i ponavljati dok luk ne postane kašast
->Umiješati pariku, lovor i rajčicu
->Zaliti s vodom da pokrije meso i kuhati na lagano dok ne omekša, a umak postane gust i satenasto sjajan


->Po potrebi dolijevati vode i kuhati na laganoj vatri

Valjušci:

->Protisnuti krumpir  
->S navedenim sastojcima umijesiti tijesto


->Dodavati brašna toliko da se poveže i ne bude ljepljivo
->Oblikovati valjuške  


->Kuhati ih kratko u slanoj i kipućoj vodi