četvrtak, 28. svibnja 2015.

DUGOMETRAŽNI FILEKI...



Ili ih volite ili ne volite, nema između! Ali kad ih u mesnici vidite onako lijepe, drhtave i bijele, pa još izrezane na duge, duge trake i kad istog trena zaboravljate šta ste htjeli i planirali taj dan za ručak, onda vam nema pomoći - OVISNIK STE O TRIPICAMA, poput mene!


....i zato što su to bili rezanci od tripica, dugi skoro po metar, pa su takve ostale do kraja, ime je sasvim opravdano i logično!

Očistiti fileke ( tripice ), dobro isprati i staviti kuhati u vodi s lukom, češnjakom, listom lovora i soli .
Kad omekšaju, ocijediti i ohladiti.
U većoj i široj posudi popržiti kriške, ako je moguće potpuno bijele, dimljene slanine, da dođe hrskava kao čips.
Izvaditi je, a na otopljenu masnoću staviti usitnjeni luk, ne manje od 3 glavice. Dodati i listić lovora.
Na povenuli luk staviti tripice, kratko propirjati i zaliti s čašom bijelog vina.
Kad vino ispari, zaliti s malo vruće vode u kojoj se otopi 1 goveđa kocka za juhu i to ponavljati do kraja ,u manjim količinama.
Umiješati onoliko pasirane rajčice koliko boje želite dati jelu... ja ovdje koristim prethodno skuhanu šalšu - umak od rajčica, kojeg kuham u ljeto i spremim u zamrzivač.
Pred kraj dodati usitnjeni češnjak, 3 lista žalfije i onaj čips od slanine s početka.



Ja ponekad volim dodati i 1šalicu, manju graška ili boba, očišćenog od vanjske opne.

Izgleda mi jako lijepo i ima nešto i u okusu drugačije.
Posoliti, popapriti, dodati vode, krumpira na kockice i nastaviti kuhati dok se ne skuha.