Žutko s trešnjama |
Scroll down for recipe in English...
Ovaj kolač i ove trešnje u njemu vraćaju u daleku prošlost...Tamo gdje je nekad bio voćnjak s trešnjama, a one prepune sočnih, crvenih plodova s prvim danima svibnja. Ne znam jesu li bile slađe one tek ubrane na stablu ili one u maminu kolaču - Žutku s trešnjama!
I ako nisu iz spomenutog voćnjaka, prve su i ne baš onako slatke! U kolaču ipak jesu, baš kao u maminom
žutku, nekih davnih nedjelja!
Sastojci:
5 jaja, 280 g šećera, 250 g maslaca,300 g brašna, 2, 5 dl jogurta, 1 prašak za pecivo, korica limuna, 1 šećer vanilija, malo soli, 400 g trešanja, šećer u prahu za posipanje i još 2 žlice brašna za uvaljati trešnje.
Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Izmiksati bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg i dodati postupno pola količine šećera. Ostatak šećera i vanil šećer pjenasto umutiti sa žutanjcima. Dodati maslac sobne temperature, jogurt i brašno prosijano s praškom za pecivo te koricu limuna.Umiješati na kraju bjelanjak... žlicu po žlicu miješajući ručno špatulom.
Dobro je dio bjelanjka umiješati u žutanjke i zatim to umiješati u preostali snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti u oblik za vijenac promjera 28 cm. Ako je manji vijenac će biti viši...
Trešnje očistiti od koštica, dobro ocijediti i izmješati s 2 žlice brašna. Rasporediti po smjesi u kalupu...
Peći u zagrijanoj pećnici oko 40 - 45 min na 170 - 180°C, ovisno o pećnici. Provjeriti čačkalicom...
Izvaditi na oval i topal posuti šećerom u prahu.
*****************
Simple cake with cherries
Although these are not from the mentioned orchard, they are first and not just as sweet ! The cake still are , just like in mom's , some ancient Sunday!
5 eggs , 280 g sugar , 250 g butter ,300 g flour, 2 , 5 dl of yogurt , 1 baking powder , lemon peel , 1 sugar vanilla , a pinch of salt , 400 g cherries , powdered sugar for sprinkling and 2 tablespoons of flour to roll cherries .
The process of preparing look at our video recipe ...
Separate egg yolks and egg whites . Mix the egg whites with a pinch of salt in a stiff and gradually add half the amount of sugar . The rest of the sugar and vanilla sugar , mix with the egg yolk .
Add butter, room temperature , yogurt and flour sifted with baking powder and lemon peel . Stir egg whites at the end ... spoon by spoon stirring by hand with a whisk .A good part of the egg white mix in the egg yolks and then to mix in the remaining egg whites . Pour mixture into the shape of a wreath with a diameter of 28 cm . If a smaller wreath will be higher ...
Remove pitt from cherries, well drained and Mix 2 tablespoons of flour . Deploy them on the mixture in a mold ... Bake in a preheated oven for 40 - 45 minutes at 170 - 180 ° C , depending on the oven . Check with a toothpick ... Remove to a plate and warm sprinkle with powdered sugar .
Primjedbe
Objavi komentar