Semifreddo s kikirikijem / Semifreddo with peanuts

Semifreddo s kikirikijem
Semifreddo s kikirikijem
Scroll down for recipe in English...

Danas prestaje moja potraga za slasticom koja će zadovoljiti jedno posebno nepce u mom životu, a traži se već skoro trideset godina... Semifredo s kikirikijem i puno...puno karamel umaka ili jednom riječi rečeno - SAVRŠENSTVO!

Sastojci za grilaž: 
120 g kikirikija očišćenog od kore, 130 g šećera.
Za kremu: 
3 jaja, 100 g šećera u prahu, 1 vanil šećer, 500 ml vrhnja za šlag, 100 g kristal šećera
Za karamel umak: 
150 g kristal šećera, 150 ml vrhnja za šlag, 70 g maslaca

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

Karamelizirati šećer na srednje jakoj vatri...najbolje dodavati ga u posudu u 3 puta... Svaki put kad se prethodni otopi i zažuti...
Dodati kikiriki, miješati dok se ne ovije karamelom - dovoljno je 1-2 min. Pripremiti pek papir ili maslacom premazati ravnu i široku posudu i rasporediti grilaž... Kad se ohladi, izlomiti komade i samljeti krupnije...
Za kremu odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke pjenasto izmješati s prah šećerom i vanilijom i staviti na paru dok se ne počne zgušnjavati... 3-4 min je dovoljno! Maknuti s pare i povremeno promiješati dok se hladi.
Bjelanjke tući u čvrst snijeg... Istovremeno na vatri prokuhati 100 g šećera s 3 žlice vode dok ne postane prozirno... dok se šećer ne otopi... U snijeg ulijevati taj sirup i miksati istovremeno. Neka mlaz pada točno na mutilice... Miksati dok se ne ohladi ...ne traje to dugo.
Istući vrhnje u šlag, dodati kremu od žutanjaka i na kraju dodati ohlađene bjelanjke....
Četvrtasti kalup 30 x 11 prekriti prozirnom folijom, koja prelazi preko rubova što je moguće više... 
Slagati red kreme i red krupno mljevenog grilaža...ili po želji sve izmješati!
Izravnati površinu...stresti malo posudu i preklopiti krajeve folije preko kreme... Ostaviti na nekoliko sati u zamrzivač, najbolje preko noći...


Semifreddo s kikirikijem

Za karamel umak popržiti šećer... maknuti s vatre i uliti vrelo vrhnje... Jako pjeni, pa paziti i na laganoj vatri nastaviti kuhati 5-6 min... Umiješati maslac i maknuti s vatre.
Zgusne se kad se ohladi i baš je kako treba biti!


Semifreddo s kikirikijem

***************

Semifreddo with peanuts

Semifreddo with peanuts

Today stops my pursuit for dessert that will satisfy a particular taste buds in my life , and
wanted for almost thirty years ... Semifreddo with peanuts and a lot of  caramel sauce or in a word spoken - PERFECTION !

Ingredients for "grilaž ":
120 g of peanut, 130 g of sugar . 
For the cream : 
3 eggs , 100 g powder sugar , 1 vanilla sugar , 500 ml heavy cream , 100g sugar 
For the caramel sauce : 
150g  sugar , 150 ml heavy cream , 70 g butter

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ...

Caramelize the sugar over medium heat ... best to add it to the pan in 3 times ... Each time the previous dissolved ... Add peanuts , stirring until caramel wraps - just 1-2 min . Prepare baking paper and place it on a flat, wide pan and spread grilaž ... When cool , break out the pieces and grind bigger ...
For the cream separate the egg whites from egg yolks . Mix egg yolk foam with powdered sugar and vanilla and put on a pair until it begins to thicken ... 3-4 minutes is enough ! Remove with steam and stir occasionally until cool . Beat the egg whites to stiff ... At the same time boil 100g of sugar with 3 tablespoons of water until it becomes clear ... until the sugar is dissolved ... In the egg whites  pour the syrup and mix at the same time . Let jet falls exactly on the whisk ... Mix until it cools down ... does not last that long .
Mix cream , add the cream of egg yolks and finally add the chilled whites .... Square mold 30 x 11 covered with plastic wrap , which passes over the edges as much as possible ... Put the cream and then coarsely ground grilaž ... or , if desired, all the Mix ! Leveling ... wreaking a little bowl and fold the ends of the foil over cream ... Leave for a few hours in the freezer , preferably overnight ...
Semifreddo with peanuts

For the caramel sauce fry sugar ... remove from heat and pour the boiling cream ... Very foam , so be careful and continue to cook over low heat 5-6 minutes ... Stir butter and remove from heat .
Thickens when cooled and is just as it should be !
Semifreddo with peanuts

Primjedbe