Uskrsni keksi |
Neka jaja, zečići i pilići zavladaju vašom kuhinjom... Ako želite imati ovakve keksiće na svojoj uskrsnoj grani ili stablu onda ih morate na vrijeme pripremiti...Vrlo su ukusni i dugotrajni, a rade se od običnog prkog tijesta i royal glazure...
Probudite dijete u sebi, prepustite se mašti, a ona će vas odvesti u jedan ljepši i drugačiji svijet...
Prhko tijesto:
Sastojci:
300 g brašna, 150 g maslaca ili margarina, 1 vanil šećer, 1 jaje, 100 g šećera, prstohvat pecilnog praška ( zaista malo ili nimalo ), 3 zrna soli.
Priprema:
Utrljati maslo i brašno do mrvičaste strukture.
Dodati šećer i jaje i brzo umijesiti tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti pola sata u hladnjak.
https://www.youtube.com/watch?v=YqO9uigW3jY
Pri valjanju koristiti vrlo malo brašna, kako bi ostali sjajni i čisti. Valjati na pobrašnjenom peka papiru na 4 - 5 mm debljine i vaditi razne oblike malim modlicama.
Za jaje sam koristila ono plastično od kinder jaja samo malo porezala rub, za zeke i druge razne figurice imate modlice...
Prije pečenja probušiti rupice na onim figuricama koje želite objesiti...Učinite to debljom slamkom ili nekim još malo širim predmetom kako biste mogli provući i malo širu satensku traku...
Keksići se peku na jako i kratko, ali da ostanu sasvim bijeli 5-8 min na 200°C što oovisi o pećnici...
Neka se ohlade na limu ... krhki su kad su topli pa da se ne iskrive.
Hladni keksići se ukrase kraljevskom glazurom - ROYAL ICING - osnovnom bijelom i drugim bojama
po želji koje dobijete tako što ćete u osnovnu bijelu dodavati po malo boje...
Bijela kraljevska glazura - ROYAL ICING
Na 1 bjelanjak ide otprilike 200 - 300 g šećera u prahu... Umuti se bjelanjak ručnom pjenjačom samo da se razbije i počinje se dodavati prah šećer i to kroz sito, malo po malo, miješajući da se sve sjedini.
Tako dodavati dok smjesa ne postane tako gusta da se s njom mogu ispisivati crte, da se ne razlijeva.
Iz vrećice s najmanjim otvorom učiniti rub - konture! Popuniti sve između kontura istiskujući glazuru u cik - cak pokretima sve do rubova - konture! Ako ostane praznina poravnati glazuru čačkalicom. Na potpuno suhu bijelu glazuru nanositi glazure druge boje i ukrašavati...
Primjedbe
Objavi komentar