Torta Radimira |
Sastojci:
Smeđa kora:
4 jaja, 150 g šećera, 4 žlice ulja, 4 žlice mlijeka, 100 g brašna, 25 g kakaa, 1 žlica praška za pecivo, naribana kora od pola naranče, malo soli.
Bijela kora:
4 bjelanjka, 200 g šećera, 150 g krupno mljevenih ili sjeckanih oraha, 1 vanil šećer, 2 žlice brašna
Krema:
4 žutanjka, 80 g šećera u prahu, 1 dl mlijeka, 1 žlica malo punija, gustina, 160 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje s više kakaa, kora pola naranče - veći komadići i 1 vrećica šlaga ili 150 g vrhnja za šlag
Glazura:
120 g čokolade za kuhanje, 100 g maslaca , 2 žlice ulja.
Priprema:
Tamni biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke s malo soli tući u čvrst snijeg. Dodati postupno pola količine šećera i tući još 1-2 min nakon zadnje dodanog dijela.
Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom da bude pjenasto i dodati brašno prosijano s praškom i kakaom. Umiješati ulje i mlijeko, izmiksati dobro i na kraju špatulicom umiješati bjelanjak.
Peći u papirom prekrivenom kalupu promjera 28 cm oko 15- ak min na temperaturi od 170°C....provjeriti čačkalicom!
Bijeli biskvit:
Istući bjelanjke u čvrst snijeg, s malo soli. Postupno dodati šećer i miksati da bude jako tvrd... Umiješati orahe i brašno.
Peći u istom kalupu i na pek papirom prekrivenom dnu. Oko 25-30 min na 160°C...ovisno o pećnici. Treba da je suho i hrskavo. Pečen izvaditi iz kalupa, ali ne skidati papir na kojem se pekao.
Krema:
Prokuhati mlijeko s korom naranče 2-3 min. Pjenasto istući žutanjke i prah šećer, dodati gustin i procijeđeno vruće mlijeko. Posudu staviti u drugu s vrućom vodom i kuhati na pari 10 min, stalno miješajući. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Maknuti.
Istući pjenasto maslac sobne temperature i dodati mu žlicu po žlicu hladne kreme, stalno miksajući.
Istući vrhnje, ali ne prečvrsto i umiješati u kremu.
Slagati tortu - Kremu rasporediti po smeđoj kori koju prethodno namočiti sokom od naranče i pokriti bijelom. Tek sad skinuti papir pazeći da se ne raspe jer je lomljiva.
Ostaviti da se malo stegne u hladnjaku i preliti glazurom.
Otopiti maslac u prikladnoj posudi na vatri. U drugu izlomiti čokoladu i preliti je vrelim maslacem. Umiješati ulje.
Preliti tortu i ukrasiti po ukusu. Detaljniji postupak u slikama pronaći ćete u našem video receptu.... https://www.youtube.com/watch?v=-N_VqSoxEsk
***************************
Torta Radimira -Chocolate cake with nuts
Brown sponge: 4 eggs, 150 g sugar, 4 tablespoons oil, 4 tablespoons milk, 100 g flour, 25 g cocoa, 1 tablespoon baking powder, grated rind of half an orange, a pinch of salt.
White sponge: 4 egg whites , 200 g sugar , 150 g of chopped walnuts , 1 vanilla sugar , 2 tablespoons flour
Cream: 4 egg yolks , 80 g of powdered sugar , 1 dl milk , 1 tablespoon density , 160 g butter , 200 g of dark chocolate with more cocoa , half an orange peel - large particles and 150 g heavy cream
Glaze: 120 g dark chocolate, 100 g butter, 2 tablespoons oil .
Dark sponge cake: Separate the egg whites from egg yolks. Egg whites with a pinch of salt beat the sturdy snow. Add half the sugar gradually and beat another 1-2 minutes after the last part added. In particular, beat egg yolks with the remaining sugar to be foamy and add the sifted flour and cocoa powder. Stir oil and milk , blended well and at the end of a spatula mix egg white.
White sponge:
Beat egg whites with a pinch of salt. Gradually add the sugar and mix to be very tough ... Stir nuts and flour .
Cream: Boil the milk with orange peel 2-3 min . Foamy beat egg yolks and icing sugar , add cornstarch and strained hot milk . Cook steamed 10 minutes, stirring constantly . Add the broken chocolate and stir until dissolved . Remove from heat . Beat foamy butter and add a spoonful after spoonful of cold cream , whisk constantly . Beat heavy cream , but not too tightly , and mix in the cream .
Brown biscuit poured orange juice , chocolate cream and white biscuit
A more detailed procedure in images can be found in our video recipe...
Primjedbe
Objavi komentar