Kušajte orahnjaču najbolju od svih! Doživite Uskrs s bakom, kuću prepunu topline i opijajućeg mirisa ...
Sastojci za tijesto:
600 g brašna, 4 žumanjka, 100 g šećera, 120 g maslaca, 250 ml mlijeka, naribana kora limuna, malo soli.
Za kvasac:
30 g kvasca, 1 žlica šećera, 2 žlice brašna, 1 dl mlijeka
Za nadjev s orasima:
250 g oraha,150 g šećera, 100 ml mlijeka, kora naranče i sok, 2 žlice ruma i snijeg od 2 bjelanjka.
Za nadjev od rogača:
200 g rogača, 250-300 ml mlijeka, 50 g masla, 120 g šećera, vanil šećer, kora limuna, snijeg 2 bjelanjka
Priprema:
Za kvasac ugrijati 1 dl mlijeka tek da je mlako, dodati šećera 1 žlicu i 2 žlice brašna, umrviti kvasac
i promiješati ... Neka se diže na toplom do dvostruke veličine.
Mikserom pjenasto tući žutanjke i šećer. Dodati dio prosijanog brašna, dignuti kvasac, koru limuna i naranče po želji, toplo mlijeko. Miješati mikserom najmanje 10-ak min...
Nastaviti rukom i dodati preostalo brašno.
Tijesto snažno tući o stijenke posude sve dok se ne odvaja od njih bez tragova... Umiješati otopljeni maslac. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se dvostruko uveća na toplom mjestu.
Za nadjev prokuhati mlijeko sa pola šećera i umiješati orahe. Dodati naribanu koru naranče, soka po želji i potrebi, 2 žlice ruma, snijeg od bjelanjaka i preostali dio šećera.
Za nadjev od rogača: učiniti sve isto, samo dodati maslac u vruće i vanil šećerom zamijeniti rum.
Na pobrašnjenom peka papiru razvući rukama pola tijesta oko 1 cm debeli pravokutni oblik. Ruke nauljiti da se ne lijepi ... Premazati nadjevom i svinuti u roladu.
Premjestiti je u posudu za pečenje pomažući se papirom na kojem je ... pazeći da kraj tijesta bude prema dnu.
Premazati otopljenim maslom ili uljem da se ne spoje prilikom pečenja. Pokriti i dizati 15 - ak min.
Staviti u hladnu pećnicu, uključiti na 160°C i peći 1 sat.
Pogledajte i naš video recept za detaljniji slikovni postupak...
https://www.youtube.com/watch?v=IEywqck7lo8
Primjedbe
Objavi komentar