Obrijano - skockani odojak |
Obrijan i skockan i savršeno hrskavom kožicom, izludit će vas totalno!
Takvom komadu ni sama nisam odoljela, ni drugi koji su probali!
Zato se prepustite uživanju...u svakom zalogaju!
Sastojci:
Komad odojka ( mlade svijetine) od rebra, 1 crveni luk, 2-3 češnja češnjaka, sol i ulje.
Za mazanje:
1 mala žličica meda, 3 - 4 žlice rakije, 1 žličica crvene mljevene paprike, komadić chilija.
Za umak:
Šalica juhe ili vode, 1 žlica brašna, 1 žličica senfa, sok pola limuna, papar i sol po potrebi.
Prije svega obrijati dlačice kojih uvijek ostane na kožici. Učiniti to jednokratnim brijačem.
Oprati i posušiti papirnatim ubrusom.
U lim za pečenje uliti nekoliko žlica ulja i staviti meso kožom prema gore. Peći 5-8 min u dobro
zagrijanoj pećnici. Kad se koža zategla izvaditi i oštrim nožem zarezati uzduž i poprijeko, kako se vidi na slici. Ne dublje od 3-4 mm.
Pokušate li ovo isto na svježoj koži neće biti lako, ni rez nikad ovako precizan, a ni kocke pravilne i lijepe!
Posoliti, utrljavajući sol u rezove i svih strana ravnomjerno!
Nauljiti, a u lim dodati 1 dl vode i narezani luk i češnjak ispod mesa... Nastaviti peći na 180°C 45 - 50 min. Povremeno doliti vode ne polijevajući preko mesa - kože koja je cijelo vrijeme okrenuta prema gore.
Za premazivanje izmješati rakiju, med, chili, c. papriku...
...premazati kožicu.
Nastaviti peći. Iz lima odvojiti višak ocijeđene masnoće.
Vratiti u pećnicu na najvišu razinu i uključiti grill...ili pečenje odozgo.
Detaljniju pripremu umaka pogledajte u našem video receptu....
https://www.youtube.com/watch?v=CrSw3TcHBkA
Dodati brašno i malo popržiti na ploči. Dodati i senf pa zaliti juhom ili vodom. Prokuhati nekoliko min, samljeti štapnim mikserom pa dodati sok limuna i na laganoj vatri još kratko kuhati... Popapriti i po potrebi posoliti!
Uz ovako pečeno meso i ovaj umak od pečenja ne ispeći krumpir u onoj ocijeđenoj masnoći bio bi grijeh...
Primjedbe
Objavi komentar