Kruh svetog Ivana |
Rogač je sastojak koji određuje okus ovom kolaču, isti onaj koji je prehranio Ivana Krstitelja u vrijeme njegova života u pustinji, kako kaže Biblija. A šta će te reći vi kad probate ovaj kolač, je ono što me jako zanima!
Sastojci:
Za smeđu jezgru:
125 g brašna, 60 g maslaca, 1 jaje, 10 g kakaa, 20 g mljevenog rogača, 75 g šećera, višnje iz rakije, kompota ili zaleđene.
Za svijetlo prhko tijesto:
200 g oštrog brašna, 100 g maslaca, 80 g šećera, 2 jaja, kora limuna, 1/ 2 praška za pecivo, malo soli.
I još malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Brašno i maslac utrljati kako bi se dobila mrvičasta smjesa. Dodati šećer, jaje, kakao i rogač.
Izmiješati da se spoji u jednolično i ne pretvrdo tijesto.
Podijeliti na četiri jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u kobasicu dugu kao lim 30 - 35 cm. Drškom drvene žlice utisnuti u svaki dio, kako se vidi na slici.
U dvije poredati višnje iz rakije ili kompota, jednu do druge.
Preko višanja staviti one prazne kobasice, ili kako ih god zvali - dio bez višanja.
Spojiti rubove štipkajući tijesto da se spoji. Svaku staviti na prozirnu foliju i čvrsto omotati njome. Ostaviti ih 20 min u zamrzivač.
Za svijetlo tijesto na isti način utrljati brašno i maslac, pa dodati sve navedene sastojke. Umijesiti tijesto što je brže moguće. Oblikovati pravokutnu formu. Omotati prozirnom folijom i ostaviti 15 - 20 min u hladnjak.
Podijeliti ga na dva jednaka dijela. Svaki razvući između dva lista pek papira u pravokutnu formu dužine kao i smeđa jezgra, a širine toliko da se njome može omotati.
Na sredinu staviti smeđu jezgru i omotati je u svijetlo tijesto.
Štipkanjem spojiti rubove i pomoću folije ili pek papira na kojem jest malo izravnati ... Omotati papirom i povaljati nekoliko puta naprijed - natrag...
Staviti u lim za pečenje s pek papirom ispod!
Peći 10 - 12 min na 200°C!
Rezati kad se ohladi na kriške i posuti šećerom u prahu!
Primjedbe
Objavi komentar