Cheese queen |
Da se mene pita, ja bih većinu kolača i torti od sira uvrstila u kategoriju - kraljevskih!
Obožavam sir u slasticama... s raznim voćem pogotovo. Ovaj od mascarponea i svježeg s ir a s krunom od šumskog voća, na tronu je zauvijek!
Za prhko tijesto:
250 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, korica limuna, vanil šećer, 1 jaje, 1/ 2 praška za pecivo, malo soli i
2 žlice mlijeka ili vrhnja ako treba da se tijesto poveže.
Za nadjev:
250 g mascarponea, 250 g kremastog svježeg sira, 1 vrećica pudinga od vanilije, 100 g vrhnja za kuhanje,
1 vanil šećer, 50 g kokosa, 3 jaja, 100 g šećera i 500 g smrznutog šumskog voća.
Šlag i umak od voća za ukras
Priprema:
Brašno i maslac utrljati dok ne postane mrvičasto... Dodati sve navedene sastojke i umiješati tijesto.
Učiniti to brzo, kako ne bi postalo žilavo. Ako se učini pretvrdo i ako se rasipa dodati mlijeka ili vrhnja tek toliko da se
spoji. Omotsti prozirnom folijom i ostaviti pola sata na hladno.
Tijesto razvući između dva pek papira, malo nabrašnjeno, u pravokutnu formu i veličinu lima za pečenje veličine 22x35.
Izravnati rub i prebaciti u lim koji premazati maslacem i naprašiti brašnom prije toga. Tijesto prebaciti tako što preko stavite lim, zapravo pokrijete ga limom i uzmete čvrsto papir i stijenke lima pa naglo i brzo okrenete.
Tijesto će upasti u lim ... polako skinuti papir i ako treba malo popraviti rub... Nabosti vilicom i izliti nadjev od sira.
Nadjev :
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke miksati u čvrst snijeg s pola količine šećera. Posebno žutanjke i preostali šećer. Dodati puding prah, vrhnje za kuhanje, vanil šećer i kokos...umiješati sir i sve dobro izmiksati.
Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka ručnom miješalicom ili špatulom.
Izliti na tijesto.
Odvojiti krupnije voće, jagode i kupine, a ostatak rasporediti preko nadjeva od sira. Nije potrebno odmrzavati, barem ja nisam!
Peći oko 40 min na 170°C. I ako će se učiniti da nije gotovo, nije tako! Trebalo bi biti iako još drhti !
Ostavite ga u isključenoj pećnici još 10 min i izvadite.
Hladan ukrasiti šlagom i miksanim voćem s malo šećera i soka limuna i to neposredno prije serviranja, svaku krišku posebno!
Primjedbe
Objavi komentar