Split tri |
Ne znam kako vam zvuči i kako vam objasniti vezu između imena ovog jela i jednog dijela - kvarta, najlipšeg grada na svitu... Bili smo skoro na jednom kulinarskom druženju, bolje reći gurmanskom, kod prijatelja koji žive u tom kvartu. Tema je bila janjetina ! Ovo je bio moj odgovor na zadanu temu, a jelo je pobjedničko i kao takvo nosi ime slavnog kvarta - Split tri!
Sastojci:
Janjeći ramstek, šampinjoni, poriluk, juha, ružmarin, češnjak, bijelo vino, malo brašna, dimljena slanina, sol, papar, maslinovo ulje, maslac. Tjestenina po izboru ili šurle sa šparogama.
Priprema:
Kako u našim mesnicama nema odvojenog ramsteka uzeti komad leđa i odvojiti ramstek od kosti.
Od kostiju skuhati juhu - temeljac s korjenastim povrćem ... Ramstek narezati na kriške ne tanje od 1 cm, posoliti, popapriti, dodati češnjak i ružmarin. Nauljiti maslinovim uljem i ostaviti pola sata najmanje.
U široj posudi ili tavi popržiti slaninu na 1 žlici ulja. Maknuti je kad zazlati i zahrska. Na istoj masnoći popržiti narezane gljive. Maknuti i njih kad dobiju boju, ali ne smiju pustiti vodu. Dodati na isto ulje usitnjeni poriluk,
samo bijeli i svijetlozeleni dio i kratko popržiti ... Posuti žlicom brašna.
Neka i brašno malo zažuti pa zaliti vinom.
Nakon što vino ispari doliti malo juhe, vratiti gljive i kuhati 5-8 min...
Umiješati 2 žlice maslaca...
...i kuhanu tjesteninu.
Na dobro zagrijanoj teflon tavi peći ramstek i to samo 2 min sa svake strane ... ali vatra mora biti baš jaka i tava dobro ugrijana...
Samo nakapati maslinovim uljem!
Primjedbe
Objavi komentar