Skriveno blago |
Znam da će te ovaj kolač povezati sa svima dobro poznatim tufahijama, ali tek kad pročitate recept ili po okusu kad bi ste ga kušali.... Izgledom je to sasvim druga priča i nadam se da će se u njoj pronaći i svi oni ljubitelji tufahija, kojima je nešto uvijek falilo ... Ja sam jedna od takvih! Falilo mi je malo biskvita, uz ...do ...na...
Sastojci:
10 jabuka ( bolje kiselkastih ), 10-12 žlica šećera, sok 1-2 limuna, 2 žlice ruma, maraskina ili nekog likera po ukusu, 100 g masla, cimet
Za nadjev:
2 bjelanjka, 2 žlice šećera, korica limuna, 100 g krupnije mljevenih oraha, 50 g grožđica
Za biskvit:
5 jaja, 2 žutanjka, 110 g šećera, 55 g oštrog brašna, 55 g glatkog brašna, naribana kora limuna, 1 vanil šećer
Priprema:
Izdubiti i očistiti jabuke. Odmah premazati kriškom limuna da ne crne. Poredati ih u vatrostalnu posudu. Narezati 100 g maslaca i rasporediti između jabuka.
Posuti sa 10 - 12 žlica šećera i staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C. Peći dok se šećer ne počne karamelizirati.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i 2 žlice šećera. Umiješati orahe, grožđice i koricu limuna.
U svaku jabuku staviti po prstohvat cimeta prije nadjeva.
Nadjevom ispuniti zapečene jabuke. Uliti sok limuna, nakapati rumom i preliti biskvitom.
Za biskvit umutiti odvojene bjelanjke u čvrst snijeg i postupno dodati šećer. Miksati najmanje 10 min i dodavati jedan po jedan žutanjak, miksajući svaki put po nekoliko minuta...
Na kraju umiješati prosijano brašno i koricu limuna. Žlicom stavljati biskvit preko nadjevenih jabuka, tako da ostaju vidljivi spojevi gdje se dodiruju susjedni rubovi...
Peći na 160°C pola sata. Za svaki slučaj probati čačkalicom.
Posuti šećerom u prahu!
Primjedbe
Objavi komentar