Savaren |
Može vam se učiniti poznatom ruskom slasticom - Baba rum ...i jest zapravo! Ona ista u koju se zaljubio jednom davno, jedan francuski političar i gastronom, toliko da ju je učinio slavnom i francuskom! Proslavljena zaslugom Anthelmea Brillat Savarina i moćne francuske kuhinje, danas je ipak samo - Savarin!
Sastojci:
250 g brašna, 3 jaja, 1 dl mlakog mlijeka, pola kocke svježeg kvasca, 100 g otopljenog masla, 30 g šećera, malo soli, naribana korica limuna.
Za preljev:
300 ml vode, 250 g šećera, 3-4 žlice maraskina.
Za kvasac:
1 žlica šećera, 1 žlica brašna i 2-3 žlice toplog mlijeka
Priprema:
U toplo mlijeko dodati šećer, namrviti i otopiti kvasac. Umiješati i žlicu brašna i ostaviti da se dvostruko poveća.
Izmiksati jaja i šećer, dodati 2 / 3 brašna, maslac i nadošli kvasac, sol, koricu limuna...
...i umiješati tijesto...
Dodati preostalo brašno i toplo mlijeko mijeseći rukom ako nemate bolji i jači mikser...
Pokriti prozirnom folijom i krpom pa pustiti da se duplo poveća.
Kalupe ili jedan veći kalup za vijenac premazati maslacem, pobrašniti dobro. Višak brašna istresti.
U svaki kalup staviti tijesta do pola visine kalupa.
Pokriti krpom i ostaviti dizati dok ne ispuni kalup.
Peći oko pola sata na 180°C. Ako tamni, smanjiti temperaturu i prilagoditi svom štednjaku!
Preljev:
Vodu i šećer prokuhati, dodati po ukusu zvijezdasti anis, korice naranče ili samo maraskino nakon što je kuhala 10 - ak min ... 15 najviše!
Vrućim preljevom preliti hladni kolač!
A da bi bio tipično francuski i onakav kakav volim ja sam dodala ne samo šlag nego i slastičarsku kremu ali i šumsko voće...
Slastičarska krema:
pola litra mlijeka, 6 žutanjaka, burbon vanilija ili mahuna vanilije, 30 g brašna, 20 g škrobnog brašna, 125 g prah šećera, malo soli i još 150 ml vrhnja za šlag.
Prokuhati mlijeko i vaniliju, smanjiti vatru. Ručnom mutilicom izmiješati žutanjke, šećer u prahu i dodati brašno i škrobno brašno. U to procijediti vrelo mlijeko i brzo izmiješati. Vratiti u istu posudu i nastaviti kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, kao puding.
Kremu razliti na oval ...plitko da se ohladi prije i pokriti je folijom da se ne lovi korica. Istući 150 ml vrhnja za šlag i umiješati ga u kremu.
Slagati i ukrašavati kako želite... Uslast!
Primjedbe
Objavi komentar