Puslica torta |
Od trenutka kad je vidite shvatite da je posebna, upravo onakva kakvu odavno želite! Od trenutka kad vam prvi zalogaj dotakne nepce, postat će te ovisnik o okusu koji je takvom čini... Blaga i nježna krema od mascarponea i sočne puslice skrivene u čokoladnom sloju, bajka su kojoj se nećete niti htjeti, niti moći oduprijeti...Uživajte!
Sastojci:
puslice su već napravljene... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/02/puslice.html
Za biskvit:
2 jaja, 100 g šećera, 35 g maslaca, 30 g čokolade, 100 g oštrog brašna,1 žlica kakaa, 3 žlice mlijeka, 3 žlice vrele vode, 1 žličica praška za pecivo, 1/ 3 žličice sode bikarbone.
Šalica mlijeka čokoladnog ili običnog za namakanje biskvita.
Za čokoladnu kremu:
250 ml vrhnja za šlag, 150 g čokolade za kuhanje i poljupci ( puslice ).
Grilaž:
50 - 60 g lješnjaka, 100 g šećera.
Za bijelu kremu:
350 g mascarponea, 350 ml vrhnja za šlag, 3 lista želatine.
Za glazuru:
80 g masla, 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žutanjke. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg i postupno dodati pola količine šećera.
Žutanjke miksati s preostalim šećerom, dodati omekšalu čokoladu i otopljeni maslac - može se zajedno otopiti na pari ili u mikrovalnoj.
Dodati vrelu vodu i mlijeko...kao i brašno s prosijanim praškom za pecivo, kakaom i sodom bikarbonom... Izmiješati i dodati snijeg od bjelanjaka, miješajući ručno, lopaticom ili pjenjačom.
Peći 12 - 15 min na 160 - 170°C, ovisno o pećnici!
Pečen i hladan biskvit staviti na oval i vratiti obruč. Namočiti čokoladnim mlijekom ili po želji običnim.
Za čokoladnu kremu zagrijati vrhnje do vrenja i maknuti s vatre. Dodati usitnjenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Odvojiti 2-3 žlice i premazati biskvit. Posložiti puslice - zalijepiti ih za čokoladni sloj kako se ne bi podigle kad se ulije preostala krema.
Kad je krema skoro potpuno hladna izmiksati i preliti, rasporediti preko puslica...
Ostaviti u hladnjak pola sata da se stegne.
Za karamel užutiti šećer, dodati lješnjake. Miješati 2-3 min i izvaditi na pek papir ili nauljenu ravnu podlogu. Hladne staviti u krpu i batom za meso zdrobiti ..ne sasvim sitno.
Za bijelu kremu namočiti želatinu. Ugrijati 1 dl mlijeka do vrenja. Maknuti i u njemu otopiti nabubrenu želatinu. Izmiksati vrhnje ali ne do kraja da bude čvrsto... Izmiksati i mascarpone, dodati mu mlijeko sa želatinom i po malo umiješati šlag i dio lomljenog krokanta od lješnjaka.
Uliti u kalup preko čokoladne kreme. Vratiti u hladnjak na 3 sata!
Odvojiti nekoliko žlica i lijepiti poljupce na tortu, a ostatkom preliti tortu...
Ukrasiti lješnjacima i puslicama po želji ...
Primjedbe
Objavi komentar