Punjeni batci |
Ta dosadna piletina! Vozeći se gradskim autobusom i osluškujući razgovore oko sebe, često čujem kako je piletina dosadna i da više ne znaju kako je spremiti. Ali čujem to i od svojih poznanika i susjeda. Ne, nikada se neću složiti s takvom tvrdnjom. Dokaz tomu je i ovo jelo...
Sastojci:
Pileći batci, panceta, komadići pilećeg mesa ( ostaci ), ribani parmezan, namočena pupa kruha,
2 listića kadulje, sol, papar, ulje i ljutika ili c. luk
Za umak:
Luk ili ljutika, brašno, ulje, pileća juha, ostaci tvrdog sira ( kora ), bijelo vino, sol, papar, kockica maslaca
Priprema:
Otkoštiti batke prema uputama... http://zlicomivilicom.blogspot.hr/2016/02/otkostavanje-pileceg-batka.html
Nadjev:
Na ulju popržiti pancetu i usitnjeni luk ili ljutiku, maknuti s vatre...
Na dasci usitniti komadiće pilećeg mesa. Posoliti, popapriti, umiješati namočeni kruh, poprženu pancetu s lukom, usitnjene listiće kadulje i parmezan.
Posoliti otkošteni batak. Sve dobro izmiješati i rasporediti po batcima...
Prebaciti dijelove karabatka preko nadjeva formirajući prvobitnu formu batka. Nauljiti alu foliju staviti batak...
Uviti ga u foliju kako pokazuje slika, čvrsto stežući smotuljak.
Staviti u nauljenu posudu za pečenje i peći pola sata na 220°C... Izvaditi, odmotati foliju...
... u istoj posudi preliti vinom i vratiti u pećnicu dok vino ispari, a bataci dobiju boju.
Na ulju popržiti usitnjeni luk, dodati žlicu dvije brašna ....
Kad zažuti brašno zaliti pilećom juhom, posoliti i popapriti pa dodati i ostatke ili kockice tvrdog sira.
Kuhati 15 ak min na lagano dodajući juhu da ne bude pregusto...Umak procijediti...
...dodati 2-3 žlice vina ili soka limuna....prokuhati i umiješati maslac...
Batke narezati...
i servirati uz umak s pire krumpirom i brokulom....
Primjedbe
Objavi komentar