Pečena orada |
Orada, komarča ili podlanica, kako god da je zovete ona je divna i ukusna bijela riba, pa makar i ova iz kontroliranog uzgoja. Naravno da je ona divlja iz dubina predivnog nam mora, pravi dragulj, ali ni ovoj ništa ne fali!
Sastojci:
2 orade, 1 kg krumpira, 1,5 dl maslinova ulja, 2 dl riblje juhe, može i voda, 2 dl bijelog vina, 3 češnja češnjaka,
10- ak iglica ružmarina, pola vezice peršina, sol i svježe mljeveni papar.
Priprema:
Ribu očistiti od ljuske - lustre! Izvaditi škrge, utrobu i sve crne opnice iz trbušne šupljine postrugati, da ostane potpuno bijelo. Dobro isprati svu krv iz dijela glave i kralježnice... Ocijediti, posušiti papirnatim ubrusom.
Zarezati uz kralježnicu kako se vidi na slici... Posoliti i nauljiti!
Krumpir narezati na ploškice debljine 3 mm, posoliti i nauljiti. Rasporediti u nauljenu vatrostalnu posudu.
Staviti preko ribu...
...peći u zagrijanoj pećnici na 200-220°C 20- ak min. Ne okretati za vrijeme pečenja!
Sitno narezati češnjak i peršin. Dodati juhu, vino, ulje, papar i soli malo, promiješati...
...preliti ribu nakon 20 min.
Peći još 15- ak min. Politi je bar 2 puta sokom od pečenja...Na kraju mora biti dovoljno sočna !
Umaka i ulja ne smije faliti!
A kako je mene muž navikao na filetiranu ribu ja u jelu zaista uživam!
Pokazat ću vam i kako to izgleda u slikama ...uskoro...
Dobar vam tek!
Primjedbe
Objavi komentar