Bračke frite





Bračke frite
Bračke frite

Osim što ih možete oblikovati rukama, razlikuju se i po načinu pripreme tijesta, što ih čini izuzetno sočnim i po meni najukusnijim fritulama uopće! Bračani će se sigurno složiti i potvrditi, a hoćete li i vi? 

Čekam... potvrdu, naravno!
Sastojci:
500 g brašna, 3 žlice šećera, 1 vanil šećer, 1 pecilni prašak, naribana korica limuna i naranče, sok naranče,
3 - 4 žlice rakije, šaka grožđica u rumu namočenih, 1/4 l vode, malo soli.

Bračke frite

Priprema:
Prokuhati vodu, šećer, šećer vaniliju i malo soli. Maknuti s vatre i umiješati brašno. Vratiti na vatru i nastaviti miješati - pržiti tijesto na srednjoj vatri dok se ne formira kompaktna masa, a na dnu posude pojavi bijeli krug. Oko 2 - 3 min to traje sve skupa...

priprema

Maknuti s vatre i umiješati sve navedene sastojke snažno lupajući kuhačom o stijenke posude dok se ne počnu pojavljivati mjehurići... ili dok ne vidite da je fino sjajno.

priprema

Tijesto je kompaktno ali mekano i može se oblikovati rukama. Smočiti dlanove, žličicu tijesta staviti na dlan i oblikovati loptice da budu savršenog oblika, baš kako želimo!
Pržiti u vrućem ulju na srednje jakoj vatri oko 2 min, ali pazeći da ne potamne... u tom slučaju smanjiti još vatru. 

priprema

Ako vam se učini da su kao još sirove, to nije istina! Ovo tijesto je prethodno prženo i nikako ne može biti sirovo. To je ono što ih čini sočnim i omiljenim kod većine. Vaditi na upijajući papir i posuti šećerom u prahu.

priprema

Posebne su zaista - dobre stare frite!

Bračke frite

Bračke frite

Bračke frite






Primjedbe