Kolači i torte sa sirom spadaju u moje omiljene, to ste mogli već primjetiti! Ne znam koja mi je ovo po redu takva torta, ali znam da nije posljednja... I ako su sve na neki način slične, ova je ponešto drugačija od svih.
Lemon curd kao umak ili preljev, kao dodatak siru i vrhnju, je čini čudesnom!
Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja, 130 g šećera, 100 g brašna, 100 g čokolade, 2 žlice kakaa, 80 g maslaca, malo soli.
Za nadjev:
250 g maskarpone sira, 250 g svježeg kravljeg sira, 100 g šećera, 1 vrećica pudinga od vanilije, 120 g kiselog vrhnja, sok pola limuna, 3 jaja, 1 vanil šećer.
Za premazivanje:
5-6 žlica marmelade od naranče.
Za ukrašavanje:
250 ml vrhnja za šlag, 3 žlice umaka lemon curd za dodati u šlag i cijela doza prethodno napravljena za preliti i servirati uz tortu...
Priprema:
Za biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno dodati pola šećera. Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom i dodati otopljenu čokoladu i maslo.
Otopiti skupa u mikrovalnoj ili na pari.
Dodati sve navedene sastojke i snijeg umiješati na kraju ručno.
Peći u kalupu s papirom na dnu. Ja sam pekla u kalupu promjera 28 cm ( kalup može biti i manji )... Peći 20 min na 170°C...
Za to vrijeme pripremiti nadjev od sira.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Istući snijeg, dodati pola šećera. Posebno žutanjke s preostalim šećerom i kad zapjeni i posvijetli dodati sireve... Dobro izmiješati mikserom i umiješati sve sastojke...
Na kraju i snijeg od bjelanjaka ručno.
U malo vode omekšati - ugrijati marmeladu od naranče i rasporediti oprezno preko pečenog biskvita.
Ne upirati previše! Preko izliti nadjev...
Vratiti u pećnicu. Peći još pola sata na 160°C... Ne smije potamniti.
Kad se ohladi izvaditi iz kalupa...
Ukrasiti šlagom. Ukrasiti cijelu tortu ili još bolje svaku krišku kad se servira.
Umutiti vrhnje i dodati lemon curd...
...Izmiksati sve skupa još malo. Napuniti vreću za ukrašavanje i ukrasiti tortu. Preliti umakom ( lemon curd )... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/lemon-curd-umak.html
Primjedbe
Objavi komentar