Umak je naprosto čaroban i radila sam ga prvi put danas.
U osnovi je to jedan poznati umak...cumberland umak... kojemu sam ja nešto oduzela, nešto dodala i termički obradila po svom... Ne da je savršen...umak je čudo... ovaj moj, naravno, jer drugi nisam probala!
Sastojci:
Komad srnećih kotleta 2 - 3 dana odležalih u marinadi
Marinada:
2 l vode, 200 ml octa, 200 ml crnog vina, 3 - 4 lista lovora, 10 -ak zrna papra, 3 - 4 češnja bijelog luka, sol
Sve sastojke izmiješati i preliti preko mesa...
Još za umak:
3 - 4 crvena luka, korica naranče ( samo gornji dio narezati na štapiće ), sok jedne naranče, sok pola limuna,
1 žlica senfa, 3 - 4 žlice pekmeza od crvenog ili crnog ribiza, 200 ml dobrog crnog vina ( ja sam koristila Plavac mali ), sol i papar... i još ... mesnata slanina u kriškama
Priprema:
Meso izvaditi iz marinade, zarezati...
...posoliti i u svaki zarez staviti po krišku - dvije slanine. Luk sitnije narezati. Meso staviti u nauljen lim za pečenje, okolo rasporediti luk i dodati koricu naranče.
Peći u zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15 min... Podliti s dec - dva marinade i nastaviti peći još 15 -ak min.
Meso premjestiti u drugu posudu, pokriti folijom i vratiti u pećnicu na temperaturu od 150°C .
Za to vrijeme napraviti umak...
Luku dodati vino, prokuhati na ploči kako bi se otopilo sve ono lijepo od pečenja, dodati senf i pekmez od ribizli... promiješati da se izjednači i procijediti kroz gusto cijedilo.
Napomena: kad se cijedi umak, poželjno je dobro istisnuti sve iz pečenog luka i ostalih sastojaka ...
Procijeđenom umaku dodati sok limuna i naranče i sve samo kratko prokuhati ... do željene i potrebne gustoće. Slika pokazuje kako bi to trebalo biti!
Meso narezati na manje komade i servirati s umakom i njokima od krumpira.
Recept za naj njoke pogledajte tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/naj-njoki.html
Primjedbe
Objavi komentar