Svake godine, nekako u ovo vrijeme, pristigne dar mojih prijatelja iz Komiže. Košare prepune tek ubranih limuna i naranči. Vidjeti ih tako svježe, nabrekle od sokova škrte komiške zemlje u bojama zalazećeg sunca, praznik je za oči. Opijeni tom ljepotom, nakon neizbježne i neodgodive degustacije i nakon što smo podmirili potrebe za vitaminskom i šećernom dozom, započinje utrka s vremenom... Treba dio toga sačuvati i pretvoriti u nešto trajnije i nama posebno sveto. Od čega napraviti sirnice za Uskrs? Čime obradovati unučiće, ako se nema pekmeza i arancina? Pitala se i o svemu brinula naša draga nona Milka!
Pa i ako je dugo nema, još se čuje ona njena - Ruke na muke ... idemo!
Sastojci:
5 - 6 naranči ili 1 kg, 500 - 600 g šećera ako su slađe i manje, 1 limun, 2 žlice konjaka ili ruma.
Priprema:
Naranče oguliti. Koru prokuhati u vodi do 1 min od kad proključa. Odliti i procijediti... Ponovo staviti kuhati vodu. Dodati u ključalu kore i kuhati ponovo 1 min od kad proključa. Procijediti... ponoviti to nekoliko puta... 5-6 bi bilo dovoljno.
Ili naranče s korom namakati nekoliko dana u većoj količini vode i mijenjajući je 3x na dan. Kora se nabode čačkalicom prije toga.
Dio kore odvojiti za arancine, a dio dodati u pekmez. Ja volim kad je trećina kore u pekmezu.
Šećer staviti u prikladnu posudu, uliti 3 dl vode i pustiti da se otopi kuhajući na srednje jakoj vatri.
Dodati narezane naranče...
...i dio kore.
Kuhati 15 min i štapnim mikserom samljeti, ali ne do kraja. Neka ostane nešto korica u malim komadićima, kako su i narezane.
Džem preliti u posudu za pečenje i odozgo rasporediti kriške limuna.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne dobije željenu gustoću. Nikako više od 20 - 30 min, ovisno o pećnici.
Na kraju umiješati rum ili konjak, a nona Milka je znala i malo octa dodati...
Spremiti u pripremljene staklenke... Zatvoriti celofanom i poklopcem. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu...
Nije mi se nikad dogodilo da se pokvario... Savršeno se drži i više mjeseci!
Primjedbe
Objavi komentar