Umorni ste od istraživanja i isprobavanja raznih recepata o pripremi buhtli ! Učinite to još samo ovaj put i podvucite crtu, jer ove buhtle idu u rubriku - provjereno! Upravo su onakve kakve ste trebali... mekane,
mirisne i ukusne, s posebno hrskavom koricom što ih razlikuje od svih drugih. Ako sumnjate u mene, nemojte u ponos češke kuhinje!
Recept je ostavština prvih čeških turista na Jadranu... Svjedok moja fb prijateljica Nada Devčić.
Sastojci:
500 g brašna, 100 g šećera, 100 g otopljena maslaca, 1-2 dl toplog mlijeka, 1 jaje, vanil šećer, korica limuna
i malo soli.
Za kvasac:
pola kocke kvasca, 1 žlica šećera, 2 žlice brašna, 1 dl toplog mlijeka.
Za premazivanje:
150 g otopljenog masla i šećer u prahu za posipanje...
Priprema:
U manjoj posudici ugrijat... samo stopliti mlijeko i umiješati šećer, brašno i kvasac.
Ostaviti da se dvostruko uveća.
U veću posudu prosijati brašno i dodati sve navedene sastojke. Dodati i podignuti kvasac...
Umijesiti tijesto...
Učinite to mikserom ako želite, ali u tom slučaju dodajte samo jedan dio brašna da bi se tijesto lakše umijesilo i kako mikser ne bi patio... U svakom slučaju tijesto do kraja umijesite rukom! Kad se odvaja od stijenki posude i ne ostavlja nikakav trag pokriti ga prozirnom folijom i krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže...
...neka se dvostruko uveća.
Razvući na pobrašnjenoj površini 7-10 mm i rezati kvadrate ne veće od 10 x 10 cm. Na svaki staviti žlicu marmelade ili džema... Ja sam koristila domaći koji baš nije lijepe boje, ali zato okus ima savršen...
Oblikovati i zatvoriti kuglice, svaku premazati otopljenim maslacem i slagati u maslacem premazanu i brašnom pobrašnjenu, posudu za pečenje.
Pokriti krpom i ostaviti dizati na toplom mjestu do dvostruke veličine. Premazati još jednom otopljenim maslacem i posuti šećerom u prahu.
Staviti u hladnu pećnicu i uključiti je na 160°C. Peći pola sata.
Kad se malo ohlade posuti šećerom u prahu.
Pogledajte i video recept naših buhtli... https://www.youtube.com/watch?v=M9O10g0fpCQ
Primjedbe
Objavi komentar