Ovo neobično jelo, stoljećima staro, božićna je poslastica i danas na skoro svim hercegovačkim stolovima, a za nas ga je pripremila Damy Milano, baš onako kako se tradicionalno i priprema...
Na ognjištu, satima kuhajući u velikom loncu istu količinu prirodne pšenice i mesa.
Očišćena pšenica se „istuče” (istupa) u stupici te se kasnije kuha uz dodatak domaćih pilića i janjetine, a može samo jedno ili drugo.
Kuha se toliko dugo dok se meso potpuno ne odvoji od kostiju, a koje se tijekom kuhanja izbacuju... To je tek bila prava gozba za nas djecu.
Jede se, pogrijano na maslacu ili svinjskoj masti, kako na sam dan Božića, tako i sve dane nakon ... dok ne nestane.
Ako nekad odlučite probati ovo jelo, samo recite i bit će te nam drag gost za božićnom trpezom.
Ako nekad odlučite probati ovo jelo, samo recite i bit će te nam drag gost za božićnom trpezom.
Primjedbe
Objavi komentar