Podsjeća na....pa i jest musaka, zapravo! Istina ne ona klasična s mesom nego s gljivama. Meni je baš prijalo, zato ne razmišljajte dugo ... i svakako javite kako je bilo!
Sastojci:
oko 1 kg krumpira, 400 - 500 g šampinjona, može i pola bukovača, 1 crveni luk, pola vezice peršina, 100 g mesnate pancete ili šunke, 1 žličica crvene paprike, ulje, sol i papar.
Za preljev:
2-3 dl mlijeka, 1 kiselo vrhnje, 3 jaja, 2 - 3 žlice ribanog parmezana ili drugog tvrdog sira, 1 žlica brašna, sol, papar i malo muškatnog oraščića. Maslac za premazivanje.
Priprema:
Gljive očistiti, ne prati, jer se napune vodom, a tako su čiste da to nema smisla... Narezati ih na komade ili tanje ploške...
Na 2 žlice ulja popržiti sitno rezanu pancetu, dodati luk i kad zažuti i gljive. Pržiti 5 - 6 min, posoliti i popapriti i umiješati papriku... Maknuti s vatre.
Krumpir narezati na sasvim tanke kriške, posoliti i nauljiti. Kriške složiti na dno maslom premazanog oblika promjera oko 28 cm. Veće kriške složiti uz rub tako da dijelom ide jedna preko druge... rasporediti red gljiva, red krumpira i tako koliko ima ...
Prekriti kriškama krumpira - obično su 3 reda krumpira...
Za umak izmiješati jaja, brašno, sir, pa dodati vrhnje i mlijeko na kraju... posoliti, papriti i po želji naribati malo oraška. Preliti preko složenih krumpira...
Staviti u dobro zagrijanu pećnicu. Peći 35 - 40 min na 200°C. Prvih 15 min obavezno pokriti folijom.
Primjedbe
Objavi komentar