Mislim da je nama hercegovcima, već u genima određena ljubav prema raštici. Sprema se na nekoliko načina, s mesom ili bez mesa... Društvo joj uglavnom prave dimljena bravetina, govedina ili svinjetina, a u kući Blaževićevih je već generacijama najomiljenija na ovaj način... pa zavirimo u - MATIN LONAC -
SASTOJCI:
Listovi raštike iz vrta ( najbolja je ona nakon što prođe prvi mraz, a do tad dobra je i ona koja se nađe na tržnici ). Suho svinjsko meso, komad masnije pancete obavezno, 3-4 krumpira...
Sol, voda i veliki lonac...
PRIPREMA:
U loncu prokuhati već pripremljeno suho meso i kuhati dok se ne skuha na pola ... raštiku oprati i narezati ...
Još se sjećam velike gomile na stolu dok ju je mama rezala, a škripi...tek ubrana. Takvu dugo nisam imala.
Dodati narezanu raštiku u lonac, ali u 2-3 puta jer ne stane sve, pa kad povene dodati preostali dio. Na pola kuhanja dodati i krumpire rezane na veće komade...
Kad je gotovo dodati joj posebno usitnjene ili speštane slanine s jednim do dva češnja češnjaka, kratko popržena u tavi...
MILINA....!
Primjedbe
Objavi komentar