Buhtle s tikvom



Volim u ove prohladne večeri dodati malo topline svom domu i svojoj obitelji. Ništa nas tako ne ispuni zadovoljstvom kao miris tek pečenih buhtli ... Pahuljaste, mekane i žute i danas su bile veselje za oči i dušu !


Sastojci: 
300 g pirea od tikve, 600 g brašna, 1 žutanjak, 4 žlice marmelade od naranče ili marelice, 5-6 žlica ulja, 2 žlice šećera, 1 šećer vanilija, nekoliko žlica toplog mlijeka ako je tijesto pretvrdo,  pekmez i 100 g otopljenog masla za punjenje i premazivanje.

Za kvas: 
1 dl toplog mlijeka, 1 žlica šećera, 1 žlica brašna, 2/ 3 kocke kvasca.

Priprema: 
U toplo mlijeko umiješati šećer i brašno pa umrviti kvasac... Ostaviti da udvostruči količinu!

Prethodno skuhati tikvu na komade narezanu u malo vode da omekša ... procijediti svu tekućinu i vratiti na vruću ploču da se što je moguće više isuši vlažnosti ... miješati da ne zagori! Napraviti pire...  


Dodati pola prosijanog brašna i sve druge sastojke. Mikserom... http://www.surlatable.com/product/PRO-1408277/Breville+Red+Scraper+Mixer+Pro+Stand+Mixer izmiješati tijesto da bude jednolično . Preostalo brašno umiješati rukom. 


Nauljiti i pokriti prozirnom folijom. Ostaviti na toplo dok se ne poveća dvostruko!  
Valjati na pobrašnjenoj podlozi ne tanje od 1cm i rezati na kvadrate željene veličine ... 8x8 sam ja rezala, otprilike! Na svaki staviti žlicu pekmeza po želji...  


Omotati je tijestom štipkajući da se dobro spoji. Premazati otopljenim maslom i slagati u papirom prekriven kalup za tortu promjera 28 cm.


Premazati maslom i peći u zagrijanoj pećnici 40 min na 170°C.




Primjedbe