SIJAMSKI BATACI...
Podijelit ću danas s vama nešto što najviše volim - jelo u kojem su do sada uživali samo moja obitelj i prijatelji! Posebno je i jedinstveno! Pa i ako je i do sada bio veliki broj takvih, ovo ne želim samo tako pustiti ... Osmišljeno je i posvećeno, ima ime i prezime, datum rođenja ... ima lice i dušu. Ono je moje i zaštićeno AUTORSKIM PRAVOM! Zaslužuje li biti takvim, znat će samo oni koji ga probaju...Uživajte!SASTOJCI:
2 velika, najveća moguća, pileća bataka s karabatkom, 200 -300 g mljevene teletine ili junetine, 100 g mesnate slanine ili šunke, 1 crveni luk, 2 češnja češnjaka, 1 crvena paprika, 1 poriluk i to zeleniji dio ili 2 žlice graška zbog boje, 2-3 žlice krušnih mrvica, 2 žlice parmezana ili nekog drugog sira, 1 jaje, sol , papar, 2 žličice senfa i ulje za pečenje.

PRIPREMA:

Sitno narezati slaninu i popržiti je na žlici ulja. Dodati usitnjeni luk i kad povene maknuti, a kad se ohladi umiješati u meso. Dodati na kockice narezane papriku i poriluk, kao i usitnjeni peršin...dodati i sve navedene sastojke i povezati jajem - izmiješati! Batake očistiti od zaostalog perja i odvojiti kost karabatka od mesa ali ne skidajući je. Zarezati mali otvor na sredini svakog karabatka, kroz koji će izviriti ova odvojena kost karabatka kad se poklope... Zarezati deblje dijelove mesa... oblikovati da je uredno i malo šire...Posoliti i staviti nadjev oko kosti tako da kost viri oko 1 cm... Pažljivo staviti drugi batak ...kost neka izviri na suprotnu stranu i donji batak... ako se malo i raspadne, sve se popravi i popuni nadjevom... kako je na slici...


Zavezati batake kuharskim koncem malo ispod zgloba i kraja kosti...
Premazati senfom i pažljivo premjestiti u nauljenu posudu za pečenje....  http://www.surlatable.com/product/PRO-1037803/Pyrex+Rectangular+Glass+Casserole+Dish+ , senfom prema dolje... 
Premazati senfom i drugu stranu i staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C pola sata...Ako se malo odvoji nadjev popraviti ga špatulom i poravnati ... Povremeno uliti po malo vode i nakon 40 - ak min pojačati na 200°C i okolo dodati krumpire s povrćem ... Peći dok krumpiri ne porumene.Po potrebi doliti još po malo vode. Batke možete i okrenuti na drugu stranu nakon što se dobro stegne i zapeče nadjev.
Tokom cijelog pečenja polijevati batke sokom od pečenja...Primjedbe