Sarme bez mesa u vinovoj lozi


Ne znam postoji li uopće neka veza između Hercegovine i sarme s vinovom lozom, ali između ovih listova i Hercegovine je neupitna... Uberite ili kupite 30 - ak mladih listova vinove loze i priuštite sebi nešto o čemu svi pričaju...

Sastojci: 
30 - ak listova vinove loze,
2 šalice od crne kave riže, 1 crveni luk ili vezica mladog, samo bijeli dio, 1 dl bijelog vina, sok pola limuna, 1 žlica usitnjenog vlasca, nekoliko listova mente, može i sušena, jogurt ili kiselo vrhnje, 1 rajčica ili 1-2 žlice šalše, 2 žlice maslaca, sol, papar i ulje
Priprema: 
U prokuhaloj vodi s malo soli prokuhati listove loze vrlo kratko... niti minut! Izvaditi i odmah ohladiti ledenom vodom! Usitniti luk i popržiti na nekoliko žlica ulja. Kad povene dodati rižu pa i nju malo pržiti. Zaliti vinom . Neka ispari i doliti 1 dl vode... posoliti, popapriti i ponoviti dodavanje vode još 2x i maknuti s vatre... Kad se malo ohladi staviti na svaki list po 1 žlicu riže i umotati kao svaku sarmu, samo da budu puno tanje... 
Složiti ih u prikladnu posudu, poželjno da su u jednom redu, nakapati sokom limuna, zaliti s 1-2 dl vode. Dodati komadiće rajčice ili šalše...kao i listiće mente... 
Pokriti s jednim tanjurićem da se ne podižu i kuhati na srednjoj vatri oko pola sata najmanje... doliti po malo tople vode ako treba! 
Na kraju moraju ostati skoro potpuno suhe - neka sva tekućina iskuha!  Kad su kuhane dodati maslo, kako bi se otopilo preko vrućih sarmi... 
Servirati i jesti uz kiselo vrhnje ili jogurt u koji se doda malo soli, usitnjeni vlasac i malo mente...



Primjedbe