I ako nisu ledene kao nekad mamine iz ledom okovane sobe, koju smo u vrijeme Božića pretvarali u pravu pravcatu smočnicu , recept je isti. Tradiciju nastavlja moja sestra i ovo je ljetna verzija najljepših hurmašica ...koje pamtim!
SASTOJCI:
250 g maslaca, 1 jaje, 1 šalica šećera, sok 1 limuna, pola pecilnog praška, oštro brašno koliko traži, ali da ne bude pretvrdo.
PRELJEV:
500 g šećera,700 ml vode, 1 limun
PRIPREMA:
Izmiksati pjenasto jaje, šećer i maslac. Komadić maslaca odvojiti za premazati lim za pečenje. Dodavati brašna koliko treba da bude lijepo za oblikovanje.
Uzimati po dio tijesta i učiniti dulji valjak promjera 2 cm.
Rezati na komade duljine prsta, malo poravnati rubove i otisnuti na ribež...
Slagati u lim premazan maslacem...
Peći na 180°C u zagrijanoj pećnici dok ne porumene.
Prethodno skuhati šećer i vodu da se smanji na pola količine. Pred kraj dodati limun izrezan na kriške.
Hladnim preljevom preliti vruće hurmašice.
Već nakon nekoliko minuta popit će skoro sav preljev, postati sočne i neodoljive... I ako su sutradan najljepše dogodi mi se često da sutra ne dočekaju...
Primjedbe
Objavi komentar