Čupava Mila...



Kad nas jesen daruje tako lijepim i sočnim plodovima , red je da i mi vas darujemo isto tako lijepim tortama ili kolačima...Svježem siru kojeg obožavam ,dodala sam jabuke pirjane u karamelu i sve to lijepo upakirala u prhko tijesto...



Sastojci: 
Za tijesto:
300 g oštrog brašna, 2 žumanjka, 200 g maslaca ili margarina, 100 g šećera, 1 žličica pecilnog praška, malo soli, kora limuna, 1 žlica vrhnja ili mlijeka ako treba da se poveže.  
Za nadjev:


1- 1,5 kg kiselijih jabuka, 4-5 žlica šećera, sok limuna, 2-3 žlice krušnih mrvica, 70 g maslaca i krupno mljeveni orasi po želji

Za bijeli nadjev: 
600 svježeg sira, jedno kiselo vrhnje, 3 bjelanjka, 160 g šećera, 2 vanil šećera, 2 žlice brašna

Priprema: 
Prosijati brašno s praškom za pecivo i utrljati maslac. Dodati sve navedene sastojke i umijesiti tijesto... omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak pola sata.
Tijesto - razvlačenje -

Razvući tijesto na pobrašnjenom pek papiru oko 5 mm debelo i oprezno ga prebaciti u oblik za pečenje promjera oko 30 cm - ja sam pekla u običnoj tepsiji premazanoj maslacem, posuto brašnom... Tijesto razvući u krug promjera većeg od 30 cm i višak odstraniti i izravnati rub...Tijesto nabockati da se ne diže prilikom pečenja.

Očistiti i naribati jabuke. U dubljoj posudi ili tavi karamelizirati šećer na srednje jakoj vatri. Kad je lijepe karamel boje dodati jabuke i pirjati 15 min u svom soku. 
Nakapati limun i ohladiti.. Dodati krušne mrvice .

Izmiksati... http://www.surlatable.com/product/PRO-167219/KitchenAid+Tilt+Head+Stand+Mixer+with+Glass+Bowl bjelanjke u čvrst snijeg i dodati pola količine šećera... tući još 1 min i ostaviti sa strane. U sir dodati preostali šećer, vanil šećer i miksati dok ne postane kremasto. 
Ručno umiješati brašno i bjelanjak ... Smjesu izliti u kalup s razvučenim tijestom  
Poravnati i polako preko njega rasporediti jabuke... 
Otopiti maslac, nakapati preko jabuka i dodati šaku - dvije krupno sjeckanih oraha po želji. Peći 40 min na 170 - 180°C u zagrijanoj pećnici.



                             
Svaka sličnost s popularnom mileramkom je slučajna! Osim imena koje namjerno sugerira bliskost.
                  



Primjedbe