Zlatna je i sjajna, poput izlaska sunca i rađanja dana... Moja omiljena torta sa sirom i kruškama u karamel umaku.
SASTOJCI:
ZA PRHKO TIJESTO:
200 g brašna, 130 g maslaca, 1 žumanjak, kora limuna, malo soli, pola žličice praška za pecivo.
ZA NADJEV:
500 g svježeg kravljeg sira, 200 g maskarponea, 3 žutanjka , snijeg 3 bjelanjka, 170 g šećera, sok 1 limuna, 1 vanil šećer, 1 žlica škrobnog brašna.
ZA PRELJEV:
Nekoliko krušaka , toliko i žlica šećera ili 1-2 više da ne fali umaka, 1dl maraskina, sok 1 limuna, 2-3 žlice maslaca ili koliko treba da je umak gust i sjajan i da ima dovoljno.
-> 250 ml vrhnja za šlag, pola soka limuna i 1 šećer vanilija
PRIPREMA:
Prosijati brašno i utrljati maslac ... dodati sve ostalo i umijesiti tijesto u što kraćem vremenu . Ako se ne povezuje dodati vrhnje ili mlijeko i omotati prozirnom folijom . Ostaviti pola sata na hladno.
Razvaljati oko 5 mm debelo i prekriti dno oblika za tortu promjera 24 cm ... http://www.surlatable.com/product/PRO-1018316/Sur+La+Table+Platinum+Professional+Springform+Pan
Nabosti vilicom...
Uliti nadjev...
Za nadjev -> protisnuti sir kroz gusto cjedilo i umiješati maskarpone, gustin i sok limuna. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i dodati postupno pola količine šećera i vanil šećer.
Izmiksati žutanjke s preostalim šećerom u svijetlu kremu i pomiješati sir .Na kraju ručno i snijeg od bjelanjaka.
Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C pola sata. Ne smije potamniti - neka je svijetla!
Ako vam se čini sirova ne brinite - takva mora biti! Kad se ohladi potpuno se stegne.
Za preljev -> staviti u tavu šećer i kruške i neka se polako prže...Kad se pojavi karamel okrenuti kruške da se prže malo i s druge strane.
Smanjiti vatru i dodati maslac, a kad se otopi dodati maraskino i na kraju sok limuna... Miješati dok se ne dobije lijep umak!
Istući vrhnje s limunom i vanil šećerom i prekriti tortu neposredno prije serviranja.
Uz svaku krišku servirati kruške s karamelom. Uživajte u rajskom okusu sira i krušaka!
Primjedbe
Objavi komentar