Nemam poseban recept za pečenje odojka, ali ću vam reći kako ja to radim...
->Oprati i dobro posušiti meso, naravno ako ima dlačica obrijte ih
->Važno je da meso nije iz hladnjaka taj čas kad će se peći, nego da je bar 2 sata na sobnoj temperaturi
->Posoliti 2 sata prije pečenja
Ja, moja obitelj i prijatelji volimo jako hrskavu kožicu i to je nešto posebno, vjerujte.
Da biste i vi uživali i kušali kako je posebna ta kožica učinite slijedeće.
->Nauljiti i meso i lim za pečenje... http://www.surlatable.com/product/PRO-1206176/Staub+Graphite+Bakers
->Stavite odojka u pećnicu na 200°C oko 10 -ak min i izvadite ga kad se koža napela i nabubrila
->Uzmite oštar nož i zarežite plitko kožicu okomito i poprijeko na kockice 2x2cm i vratite u pećnicu
->Uzmite oštar nož i zarežite plitko kožicu okomito i poprijeko na kockice 2x2cm i vratite u pećnicu
Ako ste probali na drugi način zarezati imali ste puno problema, a kockice nisu bile uredne.
Sad znate kako!
->Ja uz meso volim staviti 2 luka na komade i 2-3 češnja češnjaka
->Uliti 1 čašu vode i staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C
->Peći najmanje 1 sat ili više ako procijenite da po vašem nije dovoljno
->Povremeno doliti još vode, ali nikako preko mesa, uliti sa strane
I još jedna stvar - nikada ne okrećite odojka ako želite hrskavu kožicu. Peče se od početka do kraja kožom prema gore i nikada ne zalijevajte vodom, pa ni sokom od pečenja preko kože...
Vodu ulijevajte 2-3 puta tokom pečenja pored mesa.
A ako želite još više hrskavosti onda zadnjih 10 min pečenja uključite gril i podignite lim sasvim gore, da se na kožici pojave oni mjehurići...probajte, bit će te mi jako zahvalni!!!
A ako želite još više hrskavosti onda zadnjih 10 min pečenja uključite gril i podignite lim sasvim gore, da se na kožici pojave oni mjehurići...probajte, bit će te mi jako zahvalni!!!
Primjedbe
Objavi komentar