SASTOJCI ZA ROLADU:
5 jaja, 150 g šećera, 150 g brašna, pola praška za pecivo, 4-5 žlica ulja, naribana korica limuna...
200 g pekmeza od višanja, 10 žlica likera od višanja - premaz
SASTOJCI ZA NADJEV:
500 g maskarpone sira,1,5 dl jogurta, 1 mala vrećica želatine u prahu ,80 g šećera u prahu, 200 ml vrhnja za šlag, sok pola limuna.
SASTOJCI ZA PRELJEV:
200 g borovnica, 2dl vode, 100 g šećera, 1 vrećica ( manja ) želatine u prahu, 200 ml vrhnja za šlag.
PRIPREMA:
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istući mikserom... http://www.surlatable.com/product/PRO-686899/KitchenAid+Artisan+Stand+Mixer u čvrst snijeg i postupno dodati pola šećera.
Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom i 3-4 žlice vode.
Umiješati sve sastojke i snijeg na kraju te izliti na papirom obložen lim .
Peći 10 min na 180°C
Pečeno svinuti u rolat skupa s papirom.
Hladno premazati pekmezom koji se pomiješa s likerom i malo ugrije.
Svinuti i kad se malo stegne narezati na kriške 1 cm debele.
Uzeti posudu s okruglim dnom i prekriti je prozirnom folijom te ispuniti kriškama rolata, slažući jednu do druge.
NADJEV:
Namočiti želatinu. Ulupati sir, šećer i jogurt. Istući šlag. Ugrijati malo 1 dl vode i u njoj otopiti nabubrenu želatinu, ali ne smije prokuhati i kad se ohladi ulupati u sir i ručno umiješati šlag.
Kremu izliti u posudu s rolatima i ostaviti 3 -4 sata u hladnjak.
Kad se stegne izvaditi tortu iz kalupa...
PRIPREMITI PRELJEV:
Prokuhati borovnice ili neko drugo voće koje ima lijepu boju sa šećerom, samljeti štapnim mikserom i procijediti kroz sito. Dodati nabubrenu drugu želatinu. Odvojiti nekoliko žlica za ukrašavanje, a preostali dio umiješati u istučeno vrhnje.
Prekriti ovim tortu i ostaviti da se stegne.
Preliti tortu s onih nekoliko žlica umaka koje ste ostavili sa strane...
Primjedbe
Objavi komentar