PITA RUSTIKA |
SASTOJCI ZA TIJESTO:
200 grama brašna
5 žlica ulja
sol
čaša tople vode
mast ili maslac za kore
ZA NADJEV:
1 tikvica
pola kg špinata
200-300 g sira
3-4 jaja
2 žlice parmezana
vezica mladog luka
PRIPREMA:
Tijesto:
->Umijesiti tijesto kao za svaku pitu - mekano da se fino razvlači
->Ostaviti pola sata
->Podijeliti na 3 dijela i svaki razvući na veličinu desertnog tanjurića i premazati maslacem ili masti
->Složiti jedan na drugi i skupa razvlačiti valjkom u krug promjera oko 50 cm i to na pek papiru na kojem će se i peći
->Prebaciti u kalup za pečenje - oko 30 cm najmanje u promjeru
Nadjev:
->Zažutiti usitnjeni bijeli dio luka, dodati tikvice pa narezani špinat i zeleni dio luka
->U hladno dodati jaja, sir i 2 žlice krušnih mrvica
->Staviti i 2 žlice mrvica na tijesto, izliti nadjev
->Peći na najnižoj razini u pećnici na 250°C oko 35- 40 min...
JUNEĆI RAMSTEK...T-BONE STEAK |
Jednom kad ga probate ne možete prežaliti što to niste učinili prije...
SASTOJCI:
1 juneća vratna bržola fino prošarana i teška oko 500 - 600 g 1 žlica senfa
svježe mljeveni papar - šareni
maslac
4-5 žlica bijelog vina, može i crno
ulje
sol
povrće za prilog
PRIPREMA:
->Meso mora odležati nekoliko dana u hladnjaku
->Prije pripreme obavezno mora biti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata
->Posoliti, namazati senfom, nauljiti i ostaviti ...
->Dobro zagrijati tavu s debelim dnom i peći ...kako je vidljivo na slici...okrenuti na drugu stranu
->Peći još 4-5 min...ukupno ne više od 10 -12 min...ja tako volim, a vi možete i kraće!
->Popapriti i izvaditi na topal oval, omotati alufolijom i ostaviti nekoliko min...
->U tavu u kojoj se peklo dodati žličicu senfa i malo vina
->Prokuhati i umiješati maslac...maknuti s vatre ..umak izgleda kao na slici...
->Doliti malo vode ako je pregusto...prokuhati ponovo...
->Povrće za prilog pripremiti na način kako je na slici ..posoliti nakon pripreme i nauljiti maslinovim uljem