nedjelja, 17. siječnja 2016.

Bolan peka


Pozvali nas, jednom davno, naši prijatelji na ručak... hercegovci, naravno! 
Šta će biti ? Brinem zbog djece koja ne jedu ovo i ono ... ni zeleno ni bijelo... pa da znam i ponesem neki sendvić! Ah ta djeca! Muž bi tada ... onako kao slučajno pitao šta će biti? 
Bolan peka - rekla bi moja draga prijateljica!


Sastojci: 
1kg carskog mesa, može i s rebarcima, 1 kg krumpira, 1 glavica crvenog luka, 2-3 češnja češnjaka, sol i ulje.

Za preljev: 
sok jednog limuna, 1 žlica meda, 1 žlica crvene paprike, 1 žličica ljute crvene paprike, 2 žlice ulja,  
2-3 žlice vode, papar i mješavina dalmatinskih začina ili samo kadulja... po ukusu.

Priprema: 
Meso posoliti i staviti u nauljenu posudu za pečenje. Pećnicu prethodno zagrijati. Peći 15 min na 250°C. 
Za to vrijeme pripremiti preljev. Izmiješati sve navedene sastojke u kremast umak. Oguliti i narezati krumpir, luk i češnjak.

Meso izvaditi i narezati, ali ne do kraja, na kriške. 


Premazati umakom. 


Rasporediti posoljen i nauljen krumpir, luk i češnjak. U sredinu staviti meso. 


Nastaviti peći na 220°C dok ne dobije lijepu tamnu boju. Povremeno zaliti s po malo vode. Meso nije potrebno okretati. Ako se učini da je dobilo boju, a krumpir nije do kraja pečen staviti mali komadić alufolije samo preko mesa. Meso polijevati sokom od pečenja.