Ovaj predivan kuglof sam imala negdje u svojoj bilježnici ali se nikad nisam usudila napraviti ga...možda me malo zbunjivala velika količina vina koje ide u samo tijesto. Zahvaljujući preporuci svoje fb prijateljice Nade Devčić danas uživam u neopisivom okusu i to baš ovog crnog vina...i čokolade! Zato se zove N.D. kuglof!
SASTOJCI:
250 g margarina ili maslaca, 200 g šećera, 250 g brašna,100 g čokoladnih mrvica - Kraš ili 100 g mliječne čokolade izlomiti u mrvice, 4 jaja, 2 -3 žlice kakaa, 2 dl dobrog crnog vina,1 vanil šećer ,1 pecilni prašak.
ZA GLAZURU:
150 prah šećera pola, sok od pola limuna i ako treba 1-2 žlice vode ...izmiješati to običnom vilicom i da bude jako gusto ...kao na slici!
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg pa dodati pola količine šećera...
Posebno miksati žutanjke s preostalim šećerom i dodati maslac sobne temperature ...
Kad je kremasto i ujednačeno dodati vino, prosijano brašno s kakaom i praškom ...umiješati mrvice ili čokoladu i na kraju snijeg od bjelanjaka...
Peći u maslacem premazanom i pobrašnjenom obliku za kuglof oko 50 min na 170°C više ili niže ovisi o pećnici! Na kraju probati štapićem ..ako ostaje smjese na njemu peći dalje...sve dok ne ostane čist kad se ubode...
Na još vruć kuglof nanijeti glazuru i pustiti da se sama razlije ...
ovo ima bit dobro..rado bi malo..
OdgovoriIzbrišiIznenađujuće dobro...morate probati i onda nam se javite!
Izbriši