Obiteljska jela

PITA RUSTIKA
PITA RUSTIKA

 Ponekad trud i utrošeno vrijeme za pripremu nekog jela nisu presudni za konačni rezultat i uspješnost hoću reći - UŽITAK!  Ovdje je to očito... Jednostavno, brzo i dobro!

PITA RUSTIKA

SASTOJCI ZA TIJESTO:

200 grama brašna
5 žlica ulja
sol  
čaša tople vode
mast ili maslac za kore

ZA NADJEV:

1 tikvica
pola kg špinata
200-300 g sira
3-4 jaja
2 žlice parmezana  
vezica mladog luka

PRIPREMA:

Tijesto:

->Umijesiti tijesto kao za svaku pitu - mekano da se fino razvlači
->Ostaviti pola sata
->Podijeliti na 3 dijela i svaki razvući na veličinu desertnog tanjurića i premazati maslacem ili masti
PITA RUSTIKA
->Složiti jedan na drugi i skupa razvlačiti valjkom u krug promjera oko 50 cm i to na pek papiru na kojem će se i peći
->Prebaciti u kalup za pečenje - oko 30 cm najmanje u promjeru

Nadjev:

->Zažutiti usitnjeni bijeli dio luka, dodati tikvice pa narezani špinat i zeleni dio luka
->U hladno dodati jaja, sir i 2 žlice krušnih mrvica
PITA RUSTIKA

->Staviti i 2 žlice mrvica na tijesto, izliti nadjev  
PITA RUSTIKA
PITA RUSTIKA

->Peći na najnižoj razini u pećnici na 250°C  oko 35- 40 min...
PITA RUSTIKA
















JUNEĆI RAMSTEK...T-BONE STEAK
JUNEĆI RAMSTEK...T-BONE STEAK

Jednom kad ga probate ne možete prežaliti što to niste učinili prije...

SASTOJCI: 
1 juneća vratna bržola fino prošarana i teška oko 500 - 600 g 1 žlica senfa
svježe mljeveni papar - šareni 
maslac  
4-5 žlica bijelog vina, može i crno 
ulje  
sol  
povrće za prilog

PRIPREMA: 

->Meso mora odležati nekoliko dana u hladnjaku
->Prije pripreme obavezno mora biti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata
JUNEĆI RAMSTEK

->Posoliti, namazati senfom, nauljiti i ostaviti ...
->Dobro zagrijati tavu s debelim dnom i peći ...kako je vidljivo na slici...okrenuti na drugu stranu  
JUNEĆI RAMSTEK

->Peći još 4-5 min...ukupno ne više od 10 -12 min...ja tako volim, a vi možete i kraće!
->Popapriti i izvaditi na topal oval, omotati alufolijom i ostaviti nekoliko min...
JUNEĆI RAMSTEK

->U tavu u kojoj se peklo dodati žličicu senfa i malo vina 
->Prokuhati i umiješati maslac...maknuti s vatre ..umak izgleda kao na slici... 
JUNEĆI RAMSTEK

->Doliti malo vode ako je pregusto...prokuhati ponovo...
->Povrće za prilog pripremiti na način kako je na slici ..posoliti nakon pripreme i nauljiti maslinovim uljem
JUNEĆI RAMSTEK

JUNEĆI RAMSTEK

JUNEĆI RAMSTEK