Domaći kiseli kupus |
Kakva bi to zima bila bez kiselog kupusa? Božićne sarme u kupusu iz marketa! Nezamislivo!
A o zdravstvenim i nutritivnim svojstvima sigurno znate više od mene ! Ostaje vam razmisliti i krenuti u nabavu. Neka to bude jedna manja, plastična bačvica s poklopcem od 20 - 30 kg... a može i manja !
Na tržnici odaberite zrelije i odležale glavice, oko 15 -ak kg...
Potrebno je:
15 kg kupusa, 500 g morske soli, papar u zrnu i listići lovora po ukusu! Suhi kukuruz u zrnu za boju...
Ja sam ovaj put odlučila kiseliti bez tih dodataka... samo sol ! Želim čist okus i salamuru koju ću moći popiti i riješiti neke želučane probleme, kao što je radila moja mama... I ne samo njih jer to je prava likarija!
Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...
Kupus bi obavezno trebao odležati neko vrijeme... Očistiti sve oštećene i nezdrave listove. Ljepše i veće glave odvojiti i izrezati srednji dio korijena. U svaku udubinu poslije dodati žlicu soli.
Ostale glave naribati. U posudu staviti na dno šaku soli ... Staviti glavu kupusa ili dvije ako može... Okolo utisnuti ribani kupus. Količina od najmanje 2 glave... Posoliti šakicom soli. Ponavljati to dok se sve ne potroši.
Svaki red prilično zbijati. Nakon nekog vremena će omekšati i početi puštati vodu... Ali to neće biti dovoljno, zato će trebati doliti ... Koliko, to morate procijeniti... Kad rukom pritisnete na dlanu se mora pojaviti voda.
Sad ono najljepše što mi se dogodilo i što sam naučila. Znate one plijesnive krpe, koje su bake i mame stavljale na vrh i ...
Nema krpe i neugodnog mirisa! Ova vrećica s vodom je to riješila. Voda se razlije i oblikuje (pripije) uz stijenke bačve i spriječava dodir zraka i kupusa, a istovremeno i pritišće kao uteg... Nije potreban ni onaj famozni kamen! Hvala Kristina Hršak! Ostaje samo zatvoriti poklopac i čekati!
Nakon nekoliko dana provjeriti ima li dovoljno vode i kakva je slanost. Ako se voda zamutila znači da nije dovoljno soli! Dodati !
Za oko 40 dana imamo prvu sarmu!
*************
Homemade sauerkraut
It is necessary:
15 kg of cabbage , 500 g of sea salt , peppercorns and bay leaf to taste ! Dry corn for color ...
I have this time decided pickled without any supplement ... just salt ! I want a clean taste and brine that will be able to drink and solve some stomach problems , as did my mother ... And not only them , because this is the cure !
Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ...
Now the best that happened to me and what I have learned . You know those moldy rags , which are grandmothers and mothers put on top and ...
No rags and smelly ! This bag with water it is resolved . Water is poured and formed ( fastened ) with the barrel wall and prevents contact of air and cabbage , and at the same time as pressing the weight ... is not necessary any one famous stone ! Thank you Kristina Hršak ! It remains only to close the lid and wait ! After a few days to check if there is enough water and what is salinity . If the water is muddied means that not enough salt ! Add !
For about 40 days we have the first cabbage rolls and sauerkraut !
Primjedbe
Objavi komentar