nedjelja, 25. rujna 2016.

Burger brokoli / Broccoli burger

Burger brokoli
Broccoli burger
Scroll down for recipe in English...

Zaista se veselim danu kad ostanem sama i kuham sebi ono što želim... A zaželim nešto fino, jednostavno i ne previše zahtjevno. Nikako ne želim provesti više vremena u kuhinji, nego s prijateljicom na kavi...Tako sam se danas počastila ovim vegetarijanskim burgerima i žao mi je što ovi moji nisu voljni niti probati ovako nešto...
Ja sam uživala!

Sastojci: 
1 komad brokule ( 400 g ), 2-3 krumpira, 2 mrkve, 2 žlice brašna, 100 - 150 g goude ili ementalera, 
2 žlice ribanog parmezana, pola vezice peršina, sol, 1 jaje, ulje za prženje i još malo brašna za uvaljati.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Krumpir skuhati u kori, oguliti i protisnuti kroz pasirku ili ga izraditi gnječilicom. Brokulu razdvojiti na cvjetove, korjenje sačuvati i oguliti vanjsku koricu. Skuhati skupa s mrkvom ali na pola... Kuhati u slanoj vodi! 
Blanširati i cvjetove brokule. Ocijediti i usitniti nožem na dasci. Sir naribati i sve sastojke izmješati u jednoličnu smjesu, ne pritiskajući previše. Pobrašnjenim rukama oblikovati loptice kao veće jaje i svaku dlanovima formirati u burger... Pržiti u dobro zagrijanoj tavi s neprijanjajućim dnom po nekoliko min sa svake strane, na srednje jakoj vatri. Oprezno ih okrenuti jer su jako mekane dok su vruće. Vaditi na upijajući papir.
I kako sam rekla, jako su ukusne i sočne, ali još bolje idu s umakom od jogurta i češnjaka...
Uslast !


Broccoli burger

*************

Broccoli burger

 Broccoli burger

I really look forward to the day when I stay alone in the house and I cook myself what I want to ... feel like something good, simple and not too demanding. I would never want to spend more time in the kitchen, but with a friend for coffee ... So I was today honored the veggie burger and I'm sorry, these my folks are not willing to even try something like this ... I have enjoyed!

Ingredients: 
1 piece of broccoli (400 g), 2-3 potatoes, 2 carrots, 2 tablespoons flour, 100 - 150 g Gouda or Emmentaler cheese,  2 tablespoons grated Parmesan cheese, half a bunch of parsley, salt, 1 egg, cooking oil and a little flour to roll. 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...


Cook potatoes with the peel, peel and crushed through extractors or blenders. Broccoli separated into flowers, roots preserve and peel the outer crust. Cook together with carrot ... Boil in salted water!
Blanch the broccoli flowers. Drain and chop with a knife on a board. Cheese grate and mix all ingredients in a uniform mixture, without pushing too much. With floured hands form balls as large egg and each with palms form the burger ... Fry in a well-heated pan for a few minutes on each side over medium heat. Carefully turn them because they are very soft while hot. Rehearsing on absorbent paper. 
And as I said, they are very tasty, but better still go with yogurt sauce and garlic ... 
Bon appetit!

Broccoli burger

subota, 24. rujna 2016.

Sjaj u tavi / Glow in the pan


Cijeli recept na...
The whole recipe on...
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/sjaj-u-tavi.html

Na ovaj način možete pripremiti odreske od bilo koje vrste mesa bez straha da neće bljesnuti istim sjajem...

This way you can prepare steaks of any kind of meat without fear that they will not flash the same brilliance ...



petak, 23. rujna 2016.

Clown kolači / Clown cakes


Ako ste u djetinjstvu imali priliku ili sreću da vas odvedu u luna park, makar za Božić i Novu godinu onda ste  tamo uz jednu daleko poznatiju slasticu - šećernu vunu, mogli vidjeti i ove velike kolače...
Vjerujem da želite obnoviti taj doživljaj još jednom bar i zato umijesite s nama taj čarobni užitak ...CLOWN KOLAČI...

If you as a child had a chance or luck that  your parents took you to the amusement park, even for Christmas and New Year then you are there with a well-known dessert - cotton candy, you could see this big cake ... I want to renew this experience at least once, so knead with us this magical pleasure ... CLOWN CAKES ...

Cijeli recept na...
The entire recipe on ...
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/06/clown-kolaci.html

Video recept... 


četvrtak, 22. rujna 2016.

Brzi rezanci s tikvicama / Quick pasta with zucchini


Uvijek kad sam u žurbi i kad za kuhanje ručka nemam puno vremena , znam da će to biti neka od naših tjestenina... Danas je ova s predivnim pestom od tikvica uz dodatak prepečene slanine, koja ovako nježnim tikvicama daje malo snage... a i muž je zadovoljan, što mi je jako važno!

Whenever I'm in a hurry and when to cook lunch do not have much time , I know that this will be one of our pasta ... Today this quick pasta with pesto zucchini with the addition of toasted bacon , which this delicate zucchini gives little power ... and the husband is pleased , what is very important !



srijeda, 21. rujna 2016.

Goveđi gulaš / Beef stew


Cijeli recept na...
The entire recipe on ...  
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/08/govei-gulas.html

Možete li zamisliti ukusno i neodoljivo jelo od samo nekoliko sastojaka? Kako je to moguće odgovorit će vam prvi zalogaj, naravno ako ga spremite na ovaj način...
_______________

Can you imagine a delicious and irresistible dish of just a few ingredients ? How is this possible will answer you first bite , of course , if you cook this way ...


utorak, 20. rujna 2016.

Svejedno kolač / Cake anyway


Cijeli recept na... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/svejedno-kolac.html

Kolač...torta ? I jedno i drugo! Nametnula mi se zanimljivom izradom, neko vrijeme ostala zabilježena 
u rubrici - probati! A sad je evo pred vama! Probajte i kušajte! Vrijedi vjerujte... Biskvit i krema se peku skupa...
______________
Cake ... imposed on me by creating interesting, some time remained recorded on the board - try it! And now it is here in front of you ! Try and taste ! Worth believe ... Biscuit and cream baked together ...


nedjelja, 18. rujna 2016.

SOS - tjestenine / SOS - pasta


Mi u SOS - kuhinji jednako uživamo u spremanju svakog jela , ali su nam najdraže tjestenine i to odavno nije tajna, ako smo ikada i pokušali to sakriti...Ovo je mala revija naših ljepotica na blogu ŽIV - žlicom i vilicom...  Uživajte!

We at SOS - kitchen enjoy preparing every meal, but our favorite dishes are pasta, and it has long been no secret , if we ever tried to hide ... This is a small show our beauty on web site ZIV - a spoon and a fork...
Enjoy!



petak, 16. rujna 2016.

Pečena divlja svinja / Roast wild boar

Pečena divlja svinja
Pečena divlja svinja
Scroll down for recipe in English...

Naravno da se kao i svaka žena veselim onim tipično ženskim darovima. I naravno da mi takve daruju muž, djeca ...obitelj! A želite li znati šta mi daruju prijatelji, oni koji me dobro znaju i koji me žele usrećiti?
Reći ću vam samo da je ovo jelo jedan takav dar i da ću ga još dugo pamtiti... i moje nepce također! 
Uz ovaj predivan komad mlade, divlje svinje bilo je i svo potrebno bilje, začini, povrće, pa čak i recept s kratkim uputama! Ništa nisam mijenjala, osim što sam dodala nekoliko doza ljubavi više nego inače!

Sastojci: 
Komad mesa od prsiju mlade divlje svinje, može i domaći uzgoj, ako nemate divlju, luk, češnjak, mrkva, krumpir, mini rajčice, korijen peršina, sol, ulje i krumpir
Za marinadu:
sol, papar, mljevena crvena paprika, malo chilija, senf, ulje, češnjak i ružmarin.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Meso očistiti od svih žilica i potpuno skinuti masnoću. Sastojke za marinadu izmiješati u omjeru koji sami 
želite, ali da ima dovoljno za dobro premazati meso. Tako premazano pokriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak preko noći. Ovdje se radi o mladoj svinji i nije potrebna neka jača marinada!
Pripremiti lim za pečenje, nauljiti i staviti meso s krupnije narezanim lukom i korijenastim povrćem. Uliti 1 dl vode i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 220°C. Nakon pola sata meso okrenuti, dodati krumpir, posoljen i nauljen...
Peći dok ne omeša i krumpir bude pečen. Po potrebi nekoliko puta zaliti s po 1 dl vode ili juhe... Pred kraj dodati i mini rajčice ili gljive, ako više volite, a može i oboje!
Mekano i pečeno meso izvaditi, omotati alufolijom, a krumpir podignuti na najvišu razinu da se zapeče i dobije boju... ako tako volite! Narezati meso ma manje komade i svako rebarce posebno...
Kako izgleda vidite, ali kako je dobro, sočno i ukusno morate mi vjerovati... to ni ja nisam očekivala!


Pečena divlja svinja

***********

Roast wild boar

Roast wild boar

Of course, you and I like every woman look forward to those typically female gifts . Such gifts are giving me a husband , children ... family of course ! Want to know what gifts bring my friends to me , those who know me well and that  want to make me happy ? I'll tell you only that this dish is one such gift that I 'll remember for a long time ... and my taste buds too ! This beautiful piece of young , wild boar , there were all the necessary herbs , spices , vegetables , and even recipe with short notice ! I have not changed nothing, except that I added a few doses of love more than usual !

Ingredients :
A piece of meat from the breast young wild boars , can even ordinary pork , if you do not have a wild , onion, garlic , carrots , potatoes , cherry tomatoes , parsley root , salt , oil and potatoes
For the marinade :
salt , pepper , ground red pepper , a little chili , mustard , oil , garlic and rosemary .

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ...


Meat cleaned of all vessels and completely remove the fat . The ingredients for the marinade mix in proportion like you want , but so that there is enough to coat the meat well . Thus coated cover with plastic wrap and leave in refrigerator overnight . This is about a young wild boar and is not necessary to have a strong marinade !
Prepare a baking pan , oiled and put the meat with coarse chopped onions and root vegetables . Pour 1 ml of water and place in a preheated oven at 220 ° C . After half an hour turn the meat , add potatoes , salted and oiled ... Bake until they soft and potatoes being baked . If necessary, pour a few times with 1 ml of water or broth ... At the end add the cherry tomatoes or mushrooms , if you prefer , and can do both!
Soft and roasted meat extract , wrap with aluminum foil and potatoes raised to the highest level to brown and get color ... if you like ! Slice the meat into small pieces and each rib special ... How does it look  you  see , but that 's good , juicy and tasty you must believe me ... that I did not expect !

Roast wild boar


četvrtak, 15. rujna 2016.

Divlje ruže / Wild roses


Ako se nikada niste susreli s grmom divljih ruža u polju, neka to onda bude danas ... Dočarala sam sliku koja me prati od djetinjstva i našeg vinograda u kojem su najljepše ruže cvijetale ... u trnju se svako proljeće budile ! Uživajte!


If you've never met the bush of wild roses in the garden , then let it be today ... I conjured up a picture that follows me since childhood and our vineyards where the most beautiful roses flourished in thorns ... each spring awakening ! Enjoy!

Recept za fondan....
Recipe for fondan...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html



srijeda, 14. rujna 2016.

Bečki rolat / Sweet Viennese rolls


Bečki rolat
Bečki rolat 
 Scroll down for recipe in English...

Rođendan je uvijek malo drugačiji dan od drugih... Koliko god se ja pravila da to tako nije i da ne želim nikakvu buku oko toga i ne zvonim na sva zvona, ipak...! 
Obitelj i prijatelje uvijek počastim lijepim ručkom i posebno odabranom tortom! Danas je to ovaj fini rolat po staroj bečkoj recepturi. Tako bar kaže moja rođaka Vernesa, ponosna vlasnica spomenutog recepta i 
žena od rolata... formata! 
Uživajte u slikama, dokučite taj čudesni okus, a... za godine ne pitajte!!!


Sastojci:
Za biskvit: 
10 bjelanjaka, 10 žlica šećera, 10 žutanjaka, 10 žlica oraha, 1 žlica brašna, 2 žlice krušnih mrvica.
Za jezgro ( kobasicu ): 
250 g oraha, 3-4 žlice ključalog mlijeka, 2-3 žlice ruma, 1 jaje, 150 g šećera u prahu.
Za kremu: 
5 cijelih jaja, 200 g šećera, 250 g maslaca
Za glazuru: 
100 g čokolade za kuhanje, 80 g maslaca.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Za biskvit istući snijeg od bjelanjaka u čvrst snijeg i postupno dodati šećer... Miksati i dalje dok se potpuno ne otopi. Tada dodati jedan po jedan žutanjak... Špatulom umiješati orahe, brašno i mrvice...
Rasporediti po papirom prekrivenom najvećem limu za pečenje... Peći 15 min na 170°C... ovisno o pećnici produžiti neki min...
Izvaditi na pek papir i skinuti ovaj na kojem se pekao. Svinuti u rolat... ne stezati jako!
Za jezgro samljeti orahe, popariti ih vrelim mlijekom. Dodati sve navedene sastojke i na prozirnoj foliji oblikovati kobasicu dugu kao duža stranica lima u kojem se peče.
Ostaviti je u hladnjak! Dobro ju je napraviti nekoliko sati prije! Jaje u jezgro ide svježe, ali ja ga volim kratko prokuhati na pari ... Vi kako hoćete!
Za kremu pjenasto miksati jaja i šećer i kuhati na pari najmanje 15 min... Neka se zgusne, ali ne da se ugruša...
Ohladiti pokriveno folijom!
Pjenasto izmiješati maslac sobne temperature i dodati hladnu kremu... Miksati ! 
Premazati biskvit s oko 2/3 kreme. Na početak staviti jezgro/kobasicu i polako zamotati rolat... Izravnati krajeve. Izvana premazati ostatkom kreme i ohladiti!
Za glazuru ugrijati do vrenja maslac i kad se otopi maknuti ... Dodati čokoladu i miješati dok se otopi! 
Preliti rolat!
A kako je ovo rođendanski, dodala sam i posebno izrađene cvjetiće - divlje ruže! Kako sam ih napravila ... uskoro!


Bečki rolat

**************

Sweet Viennese rolls

Sweet Viennese rolls

Birthday is always a little different from the other day ... No matter how I rule that it is not so , and I do not want any noise about it and does not ring a bell at all , though ... ! Family and friends I always treat with a nice lunch and a cake specially selected ! Today it is this fine roll ... the old Viennese recipe . At least, says my cousin Vernesa , the owner of this recipe ... Enjoy the pictures , get the hang of this amazing taste , but ... for years do not ask !!!

Ingredients : 
For the biscuit : 
10 egg whites , 10 spoons of sugar , 10 egg yolks , 10 tablespoon walnuts , 1 tablespoon of flour , 2 tablespoons of bread crumbs . 
For the core ( sausage ) : 
250 g of walnuts , 3-4 tablespoons of boiling milk , 2-3 tablespoons of rum , 1 egg , 150 g of powdered sugar . 
For the cream : 
5 whole eggs , 200 g sugar , 250 g butter 
For the glaze : 
100 g dark chocolate , 80 g butter . 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...


For biscuit - beaten egg whites into stiff and gradually add sugar ... Mix and continue until it is completely dissolved . Then add the egg yolks one at a time ... With a spatula mix walnuts , flour and crumbs ...
Deploy on the paper covered the largest baking pan ... Bake 15 minutes at 170 ° C ... depending on the oven extend a min ...
Remove the baked biscuit on baking paper and remove the paper on which it was baked . Bent into a roll ... not tighten hard! 
For core grind nuts , infuse it with hot milk . Add all the ingredients and on the transparent foil  create sausage long as the long edge of the sheet in which it was baked . Leave it in the fridge ! It is good to make the core  few hours before ! The egg in the core goes fresh , but I love it boil briefly steamed ...
For cream - foam mix eggs and sugar and cook steamed for at least 15 minutes ... Let thicken , but not to clot ... Cool covered with foil !
Foamy mix butter at room temperature and add cold cream ... Mix ! Coat the biscuit with about 2/3 of the cream . At the start put the core / sausage and slowly wrap roll ... straightened end . 
Externally put the rest of the cream and cool !
For the glaze heat to boiling butter and when melted remove ... Add chocolate and stir until dissolved ! Pour roll ! 
As it's a birthday , I added and specially designed flowers - wild roses ! How I made them ... soon !

Sweet Viennese rolls

utorak, 13. rujna 2016.

Moreplavci / Stuffed eggplants


Zaplovite s nama i našim moreplavcima i prepustite se slasnim valovima vječnog mora miline...

Sail with us and our stuffed eggplants and enjoy the tasty waves of the eternal sea of grace ...

Cijeli recept na...
Recipe on...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/10/moreplavci.html



nedjelja, 11. rujna 2016.

Šećerne ružice / Sugar roses

Šećerne ružice
Šećerne ružice
Scroll down for recipe in English...

Ružama sam okružena od rođenja. Ruže u dvorištu, uz plot u bašti, pa čak divlje u polju! I prava je kazna sad živjeti u stanu, još malom i bez mogućnosti imat ih makar na balkonu... Ni balkona, ni pitara! 
Ali ružama se ipak okružim, s ružama se družim u trenucima sjete ili tuge. One su mir, nada i ljubav... ljepota ! Pa makar bile od krpe ili svile, tijesta, glinamola... ticina kao ove danas!

Priprema:
Recept za fondan ( ticino ) je tu... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html

Postupak u slikama pogledajte u našem video receptu...


Za središte ili početak ružice uzeti jedan komadić fondana, snažno ga zavrtjeti između dlanova i oblikovati valjak od 4-5 cm dug i 6-7 mm u širine. Ruke pobrašniti škrobnim brašnom ili šećerom u prahu. Raditi brzo jer se od topline ruku topi. Fondan cijelo vrijeme držati u najlon vrećici. Valjak prstima stanjiti što je moguće tanje, rub svesti skoro na ništa ... Početak preklopiti u trokut pa ostatak omotati oko njega puštajući ga ukoso prema dolje. Stisnuti malo da se na dnu spoji i višak neka ostane ...
Za prvi red latica uzeti 3 loptice približno iste veličine. Lopticu na pobrašnjenom dlanu stanjiti i razvući u nepravilan krug. Na dnu stisnuti da se dobije udubljenje ... Gornji dio ruba prstima još stanjiti i laganim dodirima svinuti prema vani... Izgleda kao obod šeširića, ali uži i tanji ... ne mora i ne treba biti iste širine svugdje...
Neka je nepravilan!
Držati kratko prste na dijelu koji se i na koji se lijepi ... toplina je ta koja stvara uvjete za spajane... Na to mjesto nasloniti laticu ovijajući je oko srca i spuštajući malo ukoso drugu stranu latice.
Početak i kraj neka se preklapaju ...Drugi red latica je potpuno isti samo što su veće...Za treći red oblikovati 4 loptice i dalje koliko traži, ali da su latice uvijek veće...
Ako se tokom rada srce malo iskrivi, iskoči ili bilo što vam se dogodi, ispraviti pomoću čačkalice kojoj otkidati oštri završetak. Višak koji se stvara ispod nožem ili prstima otkidati... Kad je ruža gotova mekana je i treba je nasloniti na nešto što će podržavati latice i čuvati formu. Najbolje u nešto s malim udubljenjem, kao stalci za jaja... 
Ružicama ukrasite torte koje su prekrivene fondanom ili maslac kremom. Druge podloge ih otapaju! 
Ovo su ipak šećerne ruže, lijepe, slatke i unikatne! Imaju dušu i vrijednost koju im dajete svakim dodirom.


Šećerne ružice

****************

Sugar roses

Sugar roses

I'm surrounded with roses from birth . The roses in the garden , and even wild in the field ! And it's a penalty now live in an apartment , small and without the possibility of having them even on the balcony ... There is no balcony , no vase !
But with roses I still surround myself... with roses hanging out in moments of melancholy or sadness . They are peace , hope and love ... beauty ! Even if the roses were of cloth or silk , dough , modeling clay ... Ticino as these today !

Preparation:
The recipe for fondant ( Ticino ) is here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html 

The procedure in the pictures look at our video recipe ...


For the center or start roses take a piece of fondant , strongly spin it between your hands and shape the roll of 4-5 cm long and 6-7 mm in width . Hands dust with starch flour or powdered sugar . Work quickly because of the hand heat it melts . Fondan all the time keep in a plastic bag . Stones fingers attenuate as thin as possible ... Start switch in the triangle while the rest of the wrap around him , letting him obliquely downward . Squeeze a little to the bottom of the joints and the excess shall remain ...
In the first row of petals take 3 balls of the same size . Ball on floured palm slimmed and turned into a vicious circle . At the bottom squeeze to get a recess ... The upper part of edge fingers still slimmed down and gently touches bent outward ... It looks like a brim hat , but narrower and thinner ... does not have and does not need to be the same width everywhere ... Let there be incorrect !
Keep your fingers on the part that is the bonded ... heat that creates the conditions for connection ... This place recline petal the coating is around the heart and down slightly at an angle other side of the petals . The beginning and end of an overlap ... The second row of petals is exactly the same except that the larger ... For the third row to create four balls , but they are always larger petals ...
If during the work the heart of the rose a little twisted , jumped or whatever happens to you , correct using toothpicks which rob the sharp end . The surplus that forms below with your fingers or with a knife rob ... When the rose is made ​​it is soft and needs to rely on something that will support and protect the petals form . It is best to put a rose in something with a small recessed , as racks for eggs ... With roses decorate cakes that are covered with fondant or butter cream . Other substrates dissolve them ! These are still sugar roses , beautiful , sweet and unique ! They have a soul and the value you give them each time you touch .

Sugar roses

petak, 9. rujna 2016.

Kruh knedle / Bread dumplings


Nema bacanja starog kruha...Pretvorite ga u ukusan i lijep prilog!

No throwing stale bread ... Turn it into a tasty and a nice side dish !



četvrtak, 8. rujna 2016.

Mamin žuti ajvar / Mother's yellow chutney


Ne znam kada je i komu palo na pamet napraviti žuti ajvar!
Ali znam da je moja mama, po tom pitanju bila vrlo pametna i snalažljiva u mojim očima onda kad sam vidjela da nam je umjesto crvenog napravila žuti ajvar. Sjećam se samo kako se žalila susjedi, da joj paprike slabo crvene ... A mi djeca ludi za ajvarom, kao ova sad za nutellom! Valjda smo joj dosađivali s pitanjima. Kad će ... kad će ajvar? Ili je bilo nešto drugo... treće !?
A djeca kao djeca, padne im na pamet i bez nekog razloga krenu pitanja! Pitate li me kakva je razlika između žutog i crvenog...
Idemo vidjeti!
_____________

I do not know when and to whom occurred to make yellow chutney !
But I know that my mother , on this point was very smart and resourceful in my eyes when I saw that she made ​​a yellow chutney .
If you ask me what is the difference between the red and yellow ...
Let's see !




srijeda, 7. rujna 2016.

Zaliveni štrudel / Juicy strudel

Zaliveni štrudel
Zaliveni štrudel
Scroll down for recipe in English...

Volim pite, savijače, štrudele! Volim sve slastice s vučenim tijestom i uvijek ga radim sama uživajući u čaroliji nastajanja od početka do kraja... Ali bude dana kad se ne poklope želje i vrijeme, a neutaživa potreba za slatkim raste i prijeti poput vulkana! Za takve dane i trenutke trebaš one gotove kore iz dućana - rekla bi često moja prijateljica ! I nije ostalo samo na tom! Ostao je i recept, i to baš ovaj, kojeg sam se danas sjetila! 
Prava je stručnjakinja za brze slastice i izvanredne situacije!

Sastojci:
12 kora za pitu, 200 g šećera, 4 jaja, 2 dl ulja, 2 dl vrhnja, 150 g griza, 1 prašak za pecivo, malo soli, 
700 - 800 g voća - kruške, kupine, šljive i 1 limun
Za preljev: 
400 g šećera, 3 dl vode.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Najprije prokuhati vodu i šećer. Kuhati 10 min i maknuti da se ohladi dok se štrudel peče...
Za svaku roladu odvojiti po 3 kore.
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrst snijeg, s malo soli i dijelom šećera kojeg dodati kad je jako čvrst snijeg. Posebno istući žutanjke i šećer, dodati griz, vrhnje, ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Narezati kruške na manje kockice i nakapati sokom limuna da ne potamne. Dodati grožđice i cimet. Izmiješati.
Prvu koru premazati dijelom kreme, preko staviti drugu koru i nju premazati kremom. Treću isto premazati i rasporediti voće... tako da 1/3 kore ostane prazna. Svinuti rolat i složiti u maslacem premazan lim za pečenje. Ostaviti dio kreme za premazati štrudel izvana.
Na isti način složiti i ostale kore i puniti voćem po želji. Ja sam odabrala divlje kupine i ništa im nisam dodavala... tek nekoliko kapi limuna! U jednoj sam pomiješala kruške i šljive i ne znam koja mi je draža! S kruškama je zaista lagana i fina, svilena bih rekla!
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 - 200° oko pola sata! Pečen i vruć štrudel preliti hladnim preljevom od šećera.


Zaliveni štrudel

**************

 Juicy strudel

 Juicy strudel

I love pies, rolls, strudel ! I love all sweets with pulled dough and always do it myself enjoying the magic of creation from beginning to end ... But there are days when they do not coincide desire and time , and the insatiable need for sweet grows and threatens like a volcano ! For such days and times you need those ready-made crust from the store ... so would say  my friend often! She remained the recipe , and it is just like this , which I thought today !She is the real expert fast sweets and emergency situation!

Ingredients : 
12 piecrust , 200 g sugar , 4 eggs , 2 dl oil , 2 dl of cream , 150 g semolina , 1 baking powder , salt , 
700-800 g of fruit - pears , blackberries , plums and 1 lemon 
For the topping : 
400 g sugar , 3 dl water . 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...


First, boil water and sugar . Cook for 10 minutes and remove to cool until the strudel baked ... For each roll separated by 3 crust . Separate egg yolks and egg whites . From egg whites beaten stiff with a pinch of salt and sugar , which add part when it's very stiff . In particular, beat egg yolks and sugar , add semolina , cream , oil , and finally the egg whites . Slice pears into small cubes and drop some lemon juice that is not darkened . Add raisins and cinnamon . Mix.
The first crust coated with cream , put another sheet, over her smear cream . Third same smear and spread fruit ... so 1/3 bark remains empty . Bent roll and put in a buttered baking sheet . Leave part of the cream for coated strudel outside. In the same way  make the other crust and fill fruit you want . I picked wild blackberries that I added a few drops of lemon ! In one I have mixed pears and plums and do not know which I prefer ! With pears is really light and fine silk I say !
Bake in preheated oven at 180-200 ° for about half an hour !On the baked strudel and hot pour cold sauce sugar .

 Juicy strudel

utorak, 6. rujna 2016.

Janjeća jetra na kiselo / Sweet and sour lamb liver


Ako vam jetrice same po sebi nisu privlačne neka vas zainteresira makar način na koji se spremaju ...ovo je jedan stari, težački recept u kojem ja i veći dio moje obitelji uživamo još i danas...
__________________
If the liver itself  are not attractive . Have you interested the way they prepare ?... This is an old farming community recipe in which I and the greater part of my family enjoyed this day ...

Recept na...
Recipe on...
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/08/janjeca-jetra-na-kiselo.html


ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Gurmanski grah / Gourmet beans

Gurmanski grah
Gurmanski grah
Scroll down for recipe in English...

Da je najbolji grah onaj vojnički odavno se zna i o njemu se još uvijek priča ozarenog lica i osmijehom zadovoljstva na njemu... I teško je bilo vratiti ili darovati mužu taj doživljaj...
Nije vojnički, ali jest gurmanski !

Sastojci:
500 g graha, svinjska koljenica, panceta, rebarca, lisići lovora, svježe mljeveni papar, tjestenina i sol
Za umak: 
1 crveni luk, 2 mrkve srednje veličine, 5-6 češnjeva češnjaka, 1 svježa paprika, ako nema onda 1 žlica ajvara, grančica peršina, 1 krumpir, sol, papar, ulje

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu... 


Na ulju popržiti narezani luk, dodati papriku. Kad zamiriše i mrkvu... pirjati dodajući po malo vode sve dok mrkva ne omekša. Dodati svo navedeno povrće i kad je skoro kuhano posoliti, popapriti i dodati pire od rajčice.
Samljeti štapnim mikserom.
Dobro isprati meso, prokuhati i narezati na manje komade... Grah namakati preko noći (dan prije). 
Sve skupa staviti u veći i dublji lonac, uliti vode i dodati umak... Kuhati poklopljeno na srednje jakoj vatri dok grah ne omekša... Pred kraj dodati sitno sjeckani 1-2 češnja češnjaka koja popržiti na malo ulja - samo da zamiriše! Češnjak ne smije izgoriti jer onda ima ružan okus!
Tjesteninu skuhati posebno i umiješati je neposredno prije jela !


Gurmanski grah

**************

Gourmet beans

Gourmet beans

The best beans are the military beans . It has long been known ... About that beans are still talking with smiling face and a smile of satisfaction on it ... And it was hard to give my husband that experience ... It is not military , but it is gourmet !

Ingredients : 
500 g of beans , dried pork knuckle, bacon , ribs , laurel  leaves , pepper , pasta and salt 
For the sauce : 
1 onion , 2 carrots, medium- sized , 5-6 cloves of garlic , 1 fresh red pepper, if you do not have then 1 tablespoon of chutney , a sprig of parsley , 1 potato , salt , pepper , oil 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...


On oil, fry chopped onions , add pepper . Add carrots and simmer ... adding a little water until the carrots are tender. Add all the vegetables listed and when almost cooked add salt, pepper and add the tomato puree . Grind blender . Rinse the meat , boil and cut into smaller pieces ... Beans soak overnight ( the day before ) .All together put in a larger pot , pour water and add the sauce ... Cook covered over medium heat until beans are tender ... At the end add finely chopped 1-2 garlic cloves that fry in a little oil - just to smell it ! Garlic should not burn because it has a bad taste ! Cook the pasta separately and mix it just before serving !

Gourmet beans

nedjelja, 4. rujna 2016.

Patlidžan smotanci / Eggplant rolls

Patlidžan smotanci
Patlidžan smotanci
Scroll down for recipe in English...

Danas zaista nisam znala što za ručak, ali ni vremena za razmišljanje nisam imala previše. I kao iz inata vremenu i kaznu samoj sebi, odlučujem se za ono što niti ne znam hoće li na vrijeme biti gotovo, ni hoće li uopće biti jestivo... Kako je ispalo? Pogledajte!

Sastojci: 
2 patlidžana ( najduža moguća), četvrtasta šunka ( finije se slaže ), četvrtasta mozzarella, vezica svježeg bosiljka, sol, rajčice, luk, parmezan i maslinovo ulje

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu... 


Patlidžane narezati na kriške debele oko 5 mm... Posoliti, premazati uljem i složiti u veliki lim, prekriven pek papirom. Peći na najjačoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici ne više od 7-8 min. Dovoljno je da samo omekšaju.
Za umak narezati crveni luk i zažutiti na ulju. Dodati usitnjene, oguljene i ocijeđene rajčice. Pržiti 15 - 20 min... Po ukusu dio samljeti štapnim mikserom . Posoliti.
Na svaku krišku staviti po žlicu umaka, 2 kriške mozzarelle i krišku šunke. Natrgati listiće bosiljka i svinuti, počevši od užeg dijela kriške prema širem. Kraj učvrstiti štapićem ili čačkalicom. U posudu za pečenje staviti na dno šalšu - umak i poredati smotance. Posuti svaki s malo ribanog parmezana i staviti u dobro zagrijanu pećnicu. Peći 12 -15 min ... samo da se sir otopi!
Za dopuniti ili pojačati ručak ili po želji nekih članova obitelji koji misle da će ostati gladni od ovakvih jela, dodajte špagete!


Patlidžan smotanci

*************

 Eggplant rolls

 Eggplant rolls

Today really did not know what for lunch , and no time to think . And just out of spite -time and a penalty to myself , I decide on what I've never cooked , and whether it will be edible at all ...
How it turned out ? Look !
Ingredients :
2 eggplants ( the longest possible) , square ham ( finer and more easily rolled up ) , square mozzarella , fresh basil sprig , salt , tomato , onion , parmesan and olive oil

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ...

Eggplant cut into slices about 5 mm thick ... Add salt , smear oil and place in a large baking dish , covered with baking paper . Bake on the strongest temperature in a well- heated oven for no more than 7-8 minutes . It is enough to soften .
For the sauce sliced ​​onion and fry it in oil . Add chopped , peeled and drained tomatoes . Fry 15-20 min ... Part grind blender . Salt. On each slice of eggplant put the spoon of sauce , 2 slices of mozzarella and a slice of ham , basil leaves and roll , starting from the inner part of the slices toward wider . End strengthened with a stick or toothpick . In a baking dish put on the bottom salsa - tomato sauce and sort rolls .
Sprinkle each with a little grated Parmesan cheese and place in preheated oven. Bake 12  to 15 minutes ... just cheese melts ! To supplement or reinforce lunch or to taste of some family members who think they will be hungry of these dishes , add the spaghetti !

 Eggplant rolls