petak, 29. travnja 2016.

Torta Norena / Norena cake

Torta Norena
Torta Norena


Scroll down for recipe in English...

Nora i Ena su dvije slatke male djevojčice i ovo je torta njima povodom prvog rođendana. 
Imala sam samo noć pred sobom i oskudan izbor sastojaka čak i za još jednu ovako skromnu ...
Ali pažnja je pažnja i dar od srca se srcem i mjeri!

Sastojci za biskvit:

4 veća jaja, 280 g šećera, 120 g škrobnog brašna, 160 g mekog brašna, 5 žlica ulja, 5 žlica mlijeka, 1 vanil šećer, malo soli, pola vrećice praška za pecivo, korica pola limuna

Priprema:

Detaljnu pripremu pogledajte u našem video receptu...


Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i dodati 1/3 šećera. Nastaviti tući još 2 - 3 min. 
Posebno miksati žutanjke s preostalim šećerom i mlijekom sve dok ne postane pjenasto. Dodati sve navedene sastojke i snijeg na kraju umiješati pjenjačom - ručno! Izliti u kalup za tortu promjera 28 cm s pek papirom na dnu... Peći u zagrijanoj pećnici pola sata na 170 - 180°C. Probati čačkalicom i nastaviti još nekoliko min ako nije gotovo, jer dosta ovisi o pećnici! Obavezno skinuti koricu s vrha i izravnati biskvit prije rezanja.Hladan biskvit rezati na tri dijela.  
 
Torta Norena

Krema
Sastojci: 
3 žutanjka, 2 cijela jaja, 150 g šećera u prahu, 2 žlice brašna, 2 šećer vanilije, 2, 5 dl mlijeka, 200 g masla, 
2 dl vrhnja za šlag.

Priprema:
Staviti mlijeko da prokuha. Dodati i vanil šećer. Žutanjke i jaja pjenasto umutiti s prah šećerom .Kad je pjenasto i svijetlo dodati dio vrelog mlijeka, izmiješati i sve uliti u preostalo vrelo mlijeko ... Izmiješati i nastaviti kuhati na laganoj vatri, dok se ne zgusne... 
Izliti u široku posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi, a folija će spriječiti da se stegne korica na površini.
Istući vrhnje u čvrst šlag. Pjenasto izmiksati i maslac koji obavezno mora biti sobne temperature - što znači da bar 2 sata prije bude izvan hladnjaka!
Pjenastom maslacu dodati žlicu po žlicu ohlađene kreme i miksati... u kremu umiješati i šlag ručnom mješalicom... 

Za namočiti biskvit prokuhati koricu limuna, 2 žlice šećera, 2, 5 dl vode ili po želji 2-3 kapi ruma. 
Nakapati svaku koru biskvita. 
Od kreme odvojiti 2-3 žlice za izvana premazati tortu, a ostatak podijeliti na 2 jednaka dijela i složiti tortu. 


Torta Norena

Izvana je premazati tankim slojem kreme. Ostaviti u hladnjak nekoliko sati.  

Za glazuru: 
200 g bijele čokolade i 4 žlice vrhnja za kuhanje, otopiti na pari i preliti tortu kad je skoro potpuno hladna.
Cvjetići su od fondan mase...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
Koristila sam prethodno napravljen fondan, koji čuvam u hladnjaku, a za ponovnu upotrebu ugrijala sam ga na 50 stupnjeva u pećnici... Zadržao je sva svojstva i jednako sam ga valjala kao i kad sam ga tek umijesila!


Torta Norena

**************************

Norena cake

Norena cake

Ena & Nora are two cute little girls and this is a cake on the occasion of their first birthday . I had only the night and meager selection of ingredients for even one like this modest cake... But attention is attention and a gift from the heart is a gift from the heart !

Ingredients for the biscuit :
4 large eggs , 280 g sugar , 120 g of cornstarch , 160 g of soft flour , 5 tablespoons oil , 5 tablespoons milk , 1 vanilla sugar , a pinch of salt , half a bag of baking powder , lemon zest

Detailed preparation see in our video recipe ...

Separate egg yolks and egg whites . Beat sturdy egg whites and add 1/3 of the sugar . Continue to beat another 2-3 minutes . In particular, mix egg yolks with the remaining sugar and milk until it becomes foamy . Add all the ingredients and mix in the snow at the end of a whisk - by hand ! Pour into a mold for a cake with a diameter of 28 cm with baking paper on the bottom ...
Bake in a preheated oven for half an hour at 170 - 180 ° C . Try a toothpick and continue for several minutes , if not over , because a lot depends on the oven ! Be sure to remove the rind from the top and leveled biscuit before cutting . Cold sponge cake cut into three parts .

Norena cake

Cream ingredients : 
3 egg yolks , 2 whole eggs , 150 g of powdered sugar , 2 tablespoons flour , 2 vanilla sugar , 2 , 5 dl milk , 200 g butter , 2 dl heavy cream .
Preparation:
Put the milk to boil . Add the vanilla sugar . Yolks and eggs whisk with powdered sugar .When is foamy and light add a part of hot milk , stir and pour all the remaining hot milk ... Mix and continue to cook over low heat , until the thickens ... 
Pour into a wide bowl , cover with plastic wrap and leave to cool , and the foil will prevent the stretched crust on the surface . Beat cream in a sturdy cream . Foamy Mix  butter required to be room temperature - which means at least 2 hours before being out of the fridge ! Foam butter, add a tablespoon by tablespoon chilled cream and mix ... the cream mix and whip hand mixer ...
To soak biscuit boil lemon zest , 2 tablespoons sugar , 2 , 5 dl water or , if desired, 2-3 drops of rum . Instilled every crust of biscuit . From creams separate 2-3 tablespoons por exterior paint cake , and the rest divided into 2 equal parts and fill the cake .
Norena cake

The exterior is coated with a thin layer of cream . Leave in refrigerator for several hours .
For the glaze : 200 g white chocolate and 4 tablespoons cooking cream , melt and pour steamed cake when almost cold . Flowers are of fondant mass ...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
I used pre- made ​​fondant , which I keep in the fridge , and to reuse it warmed to 50 degrees in the oven ... He kept all the properties and as it rolled and when I just kneaded !
Norena cake

četvrtak, 28. travnja 2016.

Ljepljivo - hrskavo - sočni batci! / Sticky - crunchy - juicy chicken!

Ljepljivo - hrskavo - sočni batci!


Scroll down for recipe in English...

Kako pripremiti ljepljive batke na mediteranski način!
Danas je to bio naš obiteljski ručak uz rižu i zelenu salatu s ovala je nestajalo neočekivano brzo...
U nas je to znak da je dobro i da se planira ponavljanje...

Sastojci:
10 kom pilećih bataka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice meda, 1 žlica senfa, 1 žlica crvene paprike, 1 žličica krupno sjeckane ljute paprike ili čilija, 4 žlice maslinova ulja, sok jednog limuna, sol, papar, 1 žlica kečapa po ukusu...

Priprema:

S bataka počupati zaostale dijelove perja, oprati i posušiti. Posoliti. 
Pržiti u dobro zagrijanoj tavi sa svih strana do zlatnosmeđe boje. 


Ljepljivo - hrskavo - sočni batci!

Usitniti češnjak i dodati sve sastojke ...
Izmiješati marinadu i dodati pržene batke... Malo ocijediti i slagati u posudu za pečenje...
Peći 15 - 20 min na 220°C . Izvaditi, okrenuti i premazati marinadom. Nastaviti peći još 15 - ak min. 


Ljepljivo - hrskavo - sočni batci!

Ponovo izvaditi, još jednom dobro premazati, okrenuti i peći još malo...dok ne dobije željenu boju, a da ne zagori...
Postupak pripreme  pogledajte i u našem video receptu...


Za jedva odlijepiti prste i prestati jesti je jako teško....


*****************************

Sticky - crunchy - juicy chicken!

Sticky - crunchy - juicy chicken!

How to prepare sticky pistons Mediterranean style ! Today it was our family lunch with rice and green salad ... disappeared unexpectedly fast ... At us it is a sign that it is good and that it plans to repeat ...

Ingredients :
10 pcs chicken legs , 2 cloves garlic , 2 tablespoons honey , 1 tablespoon mustard , 1 tablespoon red paprika , 1 teaspoon coarsely chopped hot pepper or chilli , 4 tablespoons olive oil , juice of one lemon , salt , pepper , 1 tablespoon ketchup to taste ...

Preparation:
With legs pulled up residual parts of feathers , washed and dried. Salt. Fry in a well-heated pan on all sides until golden brown .

Sticky - crunchy - juicy chicken!

Chop the garlic and add all the ingredients ... Mix the marinade and add the fried drumsticks ... a little squeeze and get along in a baking dish ... Bake in oven for 15 - 20 min at 220 ° C . Remove , turn, coat with marinade . Continue to bake for another 15 - odd minutes .
Sticky - crunchy - juicy chicken!

Again take out , one good coat , turn and bake a little longer ... until you get the desired color , but that does not burn ...
The process of preparing look at our video recipe ...


Peel off fingers and stop eating is very difficult ....

utorak, 26. travnja 2016.

Pijana junetina / Beef from the oven

Pijana junetina
Pijana junetina

Scroll down for recipe in English...

Kako uz pomoć pećnice do savršenog umaka koji podsjeća na slavnu pašticadu? 
Ne samo da podsjeća nego je jednako ukusan, a priprema vrlo jednostavna!

Sastojci:
600 - 700 g junetine od plećke, 400 g crvenog luka, 2 mrkve, korijen peršina, 1 ljuta papričica ili samo komadić, 2-3 lista lovora, 2-3 češnja češnjaka, 2-3 dl crnog vina ili koliko treba, 1 žlica crvene slatke paprike, sol, papar, ulje i 3 lista kadulje...

Priprema: 

Meso narezati na komade debljine oko 1,5 -2 cm. Popržiti s obje strane na dobro ugrijanoj tavi ili posudi koja može u pećnicu. Mesu dodati krupnije narezan luk i pržiti dok ne posmeđi... dodati mrkvu na kolutiće, peršin komadiće, češnjak, lovor i sve skupa pržiti da zamiriše ... Dodati papriku i uliti vina da skoro pokrije meso... 

Pijana junetina

Posoliti, popapriti i pokriti folijom. Peći u pećnici na 200°C oko sat vremena ili dok svo vino ne ispari...Ako meso nije dovoljno mekano dodati malo tople vode i vratiti još u pećnicu.
Povrće samljeti štapnim mikserom. Uliti vode ili juhe koliko treba da se dobije gusti umak. Prokuhati s listićima kadulje i dodati soli i papra po ukusu...

Pijana junetina

Pripremu jela u slikama pogledajte u našem video receptu...
Servirati uz skuhane penete! Uslast!

******************************

Beef from the oven

Beef from the oven

With the help of the oven to the perfect sauce that is very tasty , but preparation is very simple !

Ingredients : 
600 - 700 g beef , 400 g onion , 2 carrots , parsley root , 1 hot pepper , or just a piece , 2-3 bay leaves , 2-3 cloves of garlic , 2-3 dl of red wine , 1 tablespoon red sweet pepper , salt , pepper , oil and 3 sage leaf ...

Preparation: 
The meat cut into pieces thickness about 1.5 cm -2 . Fry on both sides in a well preheated pan or dish which can in the oven . Meat add a bigger cut onion and fry until browned ... add carrots into slices , parsley pieces , garlic , bay leaves and fry everything together to smell ... Add pepper and pour wine to almost cover the meat ...
Beef from the oven

Add salt , pepper and cover with foil . Bake in oven at 200 ° C for about one hour or until all the wine has evaporated ... If meat is not soft enough  add a little hot water and go back in the oven .Vegetables grind blender . Pour water or broth as needed to obtain a thick sauce . Boil with sage leaves and add salt and pepper to taste ...

Beef from the oven

The preparation  in the picture look at our video recipe ... 
Serve with cooked pennette ! Bon appetit !

nedjelja, 24. travnja 2016.

Rižot od kozica / Risotto with shrimp


Rižot od kozica
Rižot od kozica
Scroll down for recipe in English...

Kako napraviti rižot od kozica bez vrhnja? 
Rižot kakav niste probali ili mislite da je previše zahtjevno... Možda, ali je stostruko bolji od onog s okusom vrhnja ...ovo je okus kozica...okus mora i čiste ljepote!


Rižot od kozica

Sastojci: 
300 g očišćenih kozica, 1,5 dl maslinova ulja, 1 crveni luk, 1 rajčica ( samo za boju ), 1,5 dl bijelog vina, 
500 - 600 ml temeljca od glava kozica ili ribljeg, 300 - 400 g riže, sol, papar, peršin...

Priprema:

Na 3 - 4 žlice maslinova ulja popržiti kratko usitnjeni luk ... Kad povene dodati rižu i pržiti da zastakli...
Uliti vino i kuhati dok potpuno ne ispari. Početi dodavati po malo temeljac... miješati...
Recept za temeljac je tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/umak-na-bazi-temeljca-od-kozica-shrimp.html
Kad riža sve popije dodati još malo temeljca. Soliti i papriti... Ponavljati dodavanje sve dok riža nije skoro kuhana. 


Rižot od kozica

Najbolje ju je ostaviti na 80 - 85% kuhanu i maknuti s vatre.
U tom trenutku mora imati dovoljno ljepljivog umaka ... da se poput lave miče u posudi... 
Posebno popržiti kozice na jako ugrijanoj tavi i 1-2 žlice maslinova ulja. Pržiti 1-2 min i dodati kockice rajčice, bez sjemenki... Promiješati i dodati riži... 


Rižot od kozica

Sve skupa promiješati ... 
Postupak pripreme u slikama pogledajte u našem video receptu...


Nakapati još malo svježeg ulja i po ukusu posuti natrganim listićima peršina.


*********************************

Risotto with shrimp

How to make risotto with shrimp without cream ? Risotto what you have not tried or do you think that is too demanding ... Maybe , but it's a hundred times better than flavored cream ... this is the taste of shrimp ... the taste of the sea and the pure beauty !

Risotto with shrimp

Ingredients : 
300 g peeled shrimp , 1,5 dl olive oil , 1 onion , 1 tomato (for color ) , 1.5 dl white wine , 500-600 ml soup of head shrimp or fish , 300-400 g of rice , salt , pepper , parsley ...
Preparation: 
In the 3-4 tablespoons of olive oil , fry the chopped onion briefly ... add the rice and fry ... 
Pour the wine and cook until completely evaporates . Ready to add a little soup... Mix ...
The recipe for the soup is there ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/umak-na-bazi-temeljca-od-kozica-shrimp.html
When rice drink it all  add a little soup . Add salt and pepper ... Repeat adding soup until the rice is nearly cooked . 

Risotto with shrimp

It is best to leave the 80-85 % cooked and remove from heat . 
At that moment must have enough sticky sauce ... that like lava moving in the pan ... 
 Fry the shrimp in a very preheated pan with 1-2 tablespoons of olive oil . Fry 1-2 minutes and add the diced tomatoes , seedless ... Stir and add it to the rice ...Mix ...

Risotto with shrimp

The process of preparing look at our video recipe ...


Instilled a little more fresh oil to taste and sprinkle with torn parsley .

subota, 23. travnja 2016.

Slatke bombice / Sweet bombs



Slatke bombice
Slatke bombice

Scroll down for recipe in English...

Kako napraviti čokoladne bombice prekrivene fondanom, neobičnog izgleda i ne preslatke. Ove bobice grožđa i fine smokvice su upravo takve!

Sastojci za biskvit: 
3 jaja, 150 g šećera, 180 g brašna, 50 g kakaa, 1 dl ulja, 0, 5 dl mlijeka, 2 žličice praška za pecivo, 5-6 žlica pekmeza od naranče ili neki drugi po želji.

Priprema: 

Odvojiti bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati postupno pola količine šećera. Žutanjke pjenasto miksati s preostalim šećerom, dodati ulje, mlijeko ... Prosijati brašno s kakaom i praškom ... Umiješati ! Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjka...
Peći u širokom limu 12 - 15 min na 180°C... Pečeni biskvit malo ohladiti, izlomiti na komadiće... 


Slatke bombice

...i vratiti u toplu pećnicu 15 - ak min na 60 - 70°C da se osuši.

Pripremiti fondan.... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
Biskvit izmrviti, dodati pekmez, dobro izmiješati i kad se sve dobro poveže spremno je za oblikovanje kuglica...


Slatke bombice

Kako ih napraviti pogledajte u našem video receptu...



********************

Sweet bombs

Sweet bombs

How to make chocolate truffles covered with fondant , unusual look and not too sweet . These grapes and figs are fine just like this !
Ingredients for the biscuit : 
3 eggs , 150 g sugar , 180 g flour , 50 g of cocoa , 1 dl oil , 0 , 5 dl milk , 2 teaspoons baking powder 5-6 tablespoon orange marmalade or another , if desired .
Preparation:
Separate the egg whites and yolks . Whisk the egg whites into stiff and gradually add half the amount of sugar . Foamy mix yolks with the remaining sugar, add oil , milk ... Sift flour with cocoa powder and ... 
Stir ! At the end with hand- mix egg whites ...
Bake in a wider pan for baking 12-15 minutes at 180 ° C ... baked biscuit bit cool , break out it to pieces ... 
Sweet bombs

And back in a hot oven 15 - odd minutes at 60 - 70 ° C to dry .
Prepare fondant ...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
Biscuit crumble , add jam , mix well and when everything is well connected is ready to make sweet bomblets balls ...
Sweet bombs

How to make them look at our video recipe ...

Fondan za figurice i oblaganje torte / Fondan for figurines and lining cake

Fondan za figurice i oblaganje torte
Fondan za figurice i oblaganje torte

Scroll down for recipe in English...

Za figurice, za oblaganje torti i svih slastica...

Sastojci:
600 - 650 g šećera u prahu, 60 g margarina, 3 žlice meda, 2 male žličice želatine ( mljevene )

Priprema: 
Namočiti želatinu u 4 žlice hladne vode.

Ugrijati med do vrenja, ali da ne prokuha. Smanjiti vatru i dodati margarin. Kad se otopi maknuti s vatre i umiješati nabubrenu želatinu. Miješati da se sve otopi. Prosijati prah šećer ...Umijesiti sve skupa , postupno dodajući šećer...

Fondan za figurice i oblaganje torte

Fondan za figurice i oblaganje torte


Kad je prilično tvrdo i sjajno, i bez tragova na stijenkama posude, zapravo kad popije sav šećer i smjesa postane sjajna i bijela gotovo je.


Fondan za figurice i oblaganje torte

Podijeliti na više dijelova i svaki obojiti prehrambenim bojama po želji i namjeni. Omotati prozirnom folijom i držati u hladnjaku do upotrebe. Može se čuvati i više tjedana...
Detaljnu pripremu fondana pogledajte u našem video receptu...



Valjati na ravnoj podlozi poprašenoj s malo škrobnog brašna... Ruke isto tako pobrašniti prilikom oblikovanja figurica... Ako nije potrebno bolje je bez! Više o tom u sljedećem postu...


Fondan za figurice i oblaganje torte

********************

Fondan for figurines and lining cake

Fondan for figurines and lining cake

Ingredients :
600-650 g of powdered sugar , 60 g butter , 3 tablespoons honey , 2 teaspoon gelatin ( ground )

Preparation:
Soak gelatin in 4 spoons of cold water . Warm honey to a boil , but do not boil . Reduce the heat and add the butter . When melted remove from heat and mix in swelling of gelatin . Stir to dissolve . Sift icing sugar ... Knead everything together , gradually adding sugar ...
When it is quite hard and shiny , and no traces on the walls of the container , actually when drinks all the sugar and the mixture is glossy and white its done.

Fondan for figurines and lining cake

Divided into several parts and each color with food color , on desire, and purpose . Wrap in plastic wrap and refrigerate until needed. It can be stored and more weeks ...
Detailed preparation of fondant look at our video recipe ... 

Roll on a flat surface with a little cornflour ... Hands also dust with when designing figurines ... If it is not necessary is better without ! More on this in the next post ...
Fondan for figurines and lining cake

četvrtak, 21. travnja 2016.

Tjestenina s umakom od šparoga / Pasta with asparagus sauce



Tjestenina       s umakom od šparoga
Tjestenina s umakom od šparoga 

Scroll down for recipe in English...

Kako napraviti ukusnu i sočnu tjesteninu ? Ovu biste mogli jesti danima koliko je dobra !

Sastojci: 
250 - 300 g šparoga iz uzgoja, 2 češnja češnjaka, pola vezice peršina, 1 dl bijelog vina, 2 dl povrtnog temeljca 
( ili pilećeg ), 2-2,5 dl vrhnja za kuhanje, parmezan, sol, maslinovo ulje i tjestenina...može po izboru!

Priprema:

Šparoge, oprati, osušiti. Svaku svinuti ... puknut će točno gdje treba! Donji i tvrdi dio ne bacati. Od njega, luka, korjenastog povrća, malo šećera, limuna i maslinovog ulja skuhati temeljac.
Preostalom dijelu gulilicom skinuti koricu i odvojiti vrh šparoge. Ako je deblji rezati na 2-3 dijela po duljini...
A stabljike izrezati na kolutiće.


Tjestenina       s umakom od šparoga

Na 2-3 žlice maslinova ulja kratko popržiti usitnjeni češnjak ...ne smije zagoriti! Dodati narezane šparoge, pržiti 1-2 min i zaliti vinom.
Kad vino potpuno ispari i iskuha početi dodavati juhu u 2-3 puta. Sljedeći dio doliti tek kad prethodni sasvim ispari. Umiješati narezani pešin i trećinu umaka samljeti štapnim mikserom... 
Vratiti i uliti vrhnje... Posoliti ako treba, prokuhati i dodati vrške šparoga ... 


Tjestenina       s umakom od šparoga

...potom i skuhanu tjesteninu! Promiješati i ako treba dodati vode od kuhanja tijesta. To će oplemeniti svaki umak... Naribati sira, parmezana ili kojeg drugog, nakapati s 2 žlice maslinovog ulja i uživati!


Tjestenina       s umakom od šparoga

Sviđa vam se? Znala sam da će biti tako!
Detaljan postupak pripreme pogledajte u našem video receptu....





*************************************

Pasta with asparagus sauce

Pasta with asparagus sauce

How to make a delicious and juicy pasta ? Like this you will wish to eat every day how good  it is!

Ingredients : 
250-300 g asparagus farmed , 2 garlic cloves , half a bunch of parsley , 1 dl of white wine , 2 dl vegetable stock ( Or chicken ) , 2-2.5 dl cooking cream , Parmesan cheese , salt , olive oil and pasta ... by choice !

Preparation : 
Asparagus , wash , dry . Every bend ... cracked exactly where it needs ! Lower the hard part , do not throw. Of these parts , onions, root vegetables , a little sugar , lemon and olive oil cook soup . 
The rest with a peeler remove peel and separate the top of asparagus . If is a thicker cut into 2-3 parts per length ... A stem cut into rings .

Pasta with asparagus sauce

On 2-3 tablespoons of olive oil briefly fry the chopped garlic ... not scorch ! Add the sliced ​​asparagus , fry 1-2 minutes and pour the wine . When the wine evaporate completely ready to add soup to 2-3 times . The next part infuse only when the previous completely evaporate . Add sliced ​​beet . One third of sauce grind blender ...Restore and pour cream ... Add salt if necessary , boil and add the tips of asparagus ...

Pasta with asparagus sauce

... And then cooked pasta ! Stir and if necessary to add water from cooking pasta . This will enrich every sauce ... Grate cheese , Parmesan or any other , instilled with 2 tablespoons of olive oil and enjoy !

Pasta with asparagus sauce

You like it? I knew it would be so ! 
A detailed procedure for preparing look at our video recipe ....