četvrtak, 31. ožujka 2016.

Antina pogača - Puff cake with cheese

Antina pogača
Antina pogača
Antina pogača

Scroll down for recipe in English...
Sastojci: 
500 g brašna, 200 - 250 ml mlijeka, 1 jaje, 20 g svježeg kvasca, 1 žličica soli, 150 g rastopljenog maslaca, 500 g svježeg sira, 1 žlica šećera
Za premazivanje: 
1 žutanjak, 2 žlice mlijeka i 1 žlica ulja.

Priprema: 
Ugrijati mlijeko, ne previše! Umiješati šećer,malo brašno i kvasac. Dizati na toplom do dvostruke veličine.
Prosijati brašno, dodati kvasac, jaje i sol. Umijesiti tijesto da ne bude pretvrdo. Mijesiti toliko dok se ne odvaja od ruku i stijenki posude i ne ostavlja trag.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo da se udvostruči.
Nauljiti ruke i podijeliti tijesto na 22 - 24 kuglice. Svaku nauljiti i složiti u nauljenu posudu. 
Jednu po jednu valjati na pobrašnjenoj dasci u krug promjera 30-ak cm...i što je moguće tanje.
Valjati valjkom od središta kruga prema rubu i tako u krug mičući valjak po malo u istom smjeru...Tako će se oblikovati lijepa i pravilna forma.
Otopiti maslac i svaku koru premazati maslacem. Rasporediti sir koji se samo posoli. Prekriti drugim tijestom, koje opet premazati maslacem ... Slagati tako redom dok se ne potroše sve kore... 
Ja ih izvaljam prije i onda samo slažem.  Cijeli postupak u slikama pronaći će te...




Antina pogača

Premazati maslacem, pokriti folijom i dizati dok se opet duplo ne uveća. Izrezati na kriške oštrim nožem i staviti u hladnu pećnicu na 160°C.
Peći 40- ak min ... Premazati jajem pomiješanim s malo mlijeka i ulja. Peći još 5-10 min na jačoj vatri ...samo da porumeni i zasjaji!


Antina pogača

Antina pogača

*******************************

Puff cake with cheese

Puff cake with cheese

Puff cake with cheese

Ingredients :
500 g of flour, 200-250 ml milk, 1 egg, 20 g of fresh yeast, 1 teaspoon salt, 150 g melted butter, 500 g cottage cheese, 1 tablespoon sugar
For the coating : 1 egg yolk , 2 tablespoons milk and 1 tablespoon oil.

Preparation: 


Warm milk , not too much ! Stir sugar,little flour and yeast . Rise in a warm up to double size . Sift the flour , add yeast , egg and salt . Knead dough that is not too hard . Knead so until it separates from the arm and the wall of the vessel and leaves no trace .Cover with plastic wrap and leave in a warm to double . Oiled hands and divide the dough into 22-24 balls . Every oiled and agree to oiled bowl . One by one roll on floured board into a circle of about 30 cm ... and as thin as possible . Roll roller from the center of the circle to the edge and so on moving roller slightly in the same direction ... This will create beautiful and correct form .Melt the butter and each crust grease with butter . Add salt cheese and put it on the crust . Cover with another dough , which again grease with butter ... Getting along so on until you spend the dough ...
The whole process in pictures , you will find ... 


Puff cake with cheese

Coat with butter , cover with foil and rise again until double magnifies . Cut into slices with a sharp knife and placed in a cold oven to 160 ° C . Bake for 40- odd minutes ... Coat with egg mixed with a little milk and oil . Bake another 5-10 minutes on high heat ... just blushed and shine !

Puff cake with cheese

Puff cake with cheese


utorak, 29. ožujka 2016.

Ajngemahtec


Priprema:
Važno je s pileta skinuti svo zaostalo perje. Učinite to  na plamenu štednjaka ili ovako kako ja radim jer nemam plinski štednjak.


ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Torta Radimira -Chocolate cake with nuts

Torta Radimira
Torta Radimira
Radi mira u kući često popustim i napravim tortu po njegovoj želji, moje slabije polovice, od čokolade, oraha i puno čokoladne kreme s maslacem...Zato je zovem - Torta Radimira


Torta Radimira

Torta Radimira

Scroll down for recipe in English...
Sastojci: 
Smeđa kora:
4 jaja, 150 g šećera, 4 žlice ulja, 4 žlice mlijeka, 100 g brašna, 25 g kakaa, 1 žlica praška za pecivo, naribana kora od pola naranče, malo soli.

Bijela kora: 
4 bjelanjka, 200 g šećera, 150 g krupno mljevenih ili sjeckanih oraha, 1 vanil šećer, 2 žlice brašna

Krema: 
4 žutanjka, 80 g šećera u prahu, 1 dl mlijeka, 1 žlica malo punija, gustina, 160 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje s više kakaa, kora pola naranče - veći komadići i 1 vrećica šlaga ili 150 g vrhnja za šlag

Glazura: 
120 g čokolade za kuhanje, 100 g maslaca , 2 žlice ulja.

Priprema:

Tamni biskvit: 
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke s malo soli tući u čvrst snijeg. Dodati postupno pola količine šećera i tući još 1-2 min nakon zadnje dodanog dijela.
Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom da bude pjenasto i dodati brašno prosijano s praškom i kakaom. Umiješati ulje i mlijeko, izmiksati dobro i na kraju špatulicom umiješati bjelanjak.



Peći u papirom prekrivenom kalupu promjera 28 cm oko 15- ak min na temperaturi od 170°C....provjeriti čačkalicom!



Bijeli biskvit: 
Istući bjelanjke u čvrst snijeg, s malo soli. Postupno dodati šećer i miksati da bude jako tvrd... Umiješati orahe i brašno. 



Peći u istom kalupu i na pek papirom prekrivenom dnu. Oko 25-30 min na 160°C...ovisno o pećnici. Treba da je suho i hrskavo. Pečen izvaditi iz kalupa, ali ne skidati papir na kojem se pekao.



Krema:
Prokuhati mlijeko s korom naranče 2-3 min. Pjenasto istući žutanjke i prah šećer, dodati gustin i procijeđeno vruće mlijeko. Posudu staviti u drugu s vrućom vodom i kuhati na pari 10 min, stalno miješajući. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Maknuti.
Istući pjenasto maslac sobne temperature i dodati mu žlicu po žlicu hladne kreme, stalno miksajući.
Istući vrhnje, ali ne prečvrsto i umiješati u kremu.



Slagati tortu - Kremu rasporediti po smeđoj kori koju prethodno namočiti sokom od naranče i pokriti bijelom. Tek sad skinuti papir pazeći da se ne raspe jer je lomljiva.



Ostaviti da se malo stegne u hladnjaku i preliti glazurom. 
Otopiti maslac u prikladnoj posudi na vatri. U drugu izlomiti čokoladu i preliti je vrelim maslacem. Umiješati ulje. 



Preliti tortu i ukrasiti po ukusu. Detaljniji postupak u slikama pronaći ćete u našem video receptu.... https://www.youtube.com/watch?v=-N_VqSoxEsk


Torta Radimira

***************************
Torta Radimira -Chocolate cake with nuts

Ingredients:
Brown sponge: 4 eggs, 150 g sugar, 4 tablespoons oil, 4 tablespoons milk, 100 g flour, 25 g cocoa, 1 tablespoon baking powder, grated rind of half an orange, a pinch of salt.
White sponge: 4 egg whites , 200 g sugar , 150 g of chopped walnuts , 1 vanilla sugar , 2 tablespoons flour
Cream: 4 egg yolks , 80 g of powdered sugar , 1 dl milk , 1 tablespoon density , 160 g butter , 200 g of dark chocolate with more cocoa , half an orange peel - large particles and 150 g heavy cream
Glaze: 120 g dark chocolate, 100 g butter, 2 tablespoons oil .

Preparation:
Dark sponge cake: Separate the egg whites from egg yolks. Egg whites with a pinch of salt beat the sturdy snow. Add half the sugar gradually and beat another 1-2 minutes after the last part added. In particular, beat egg yolks with the remaining sugar to be foamy and add the sifted flour and cocoa powder. Stir oil and milk , blended well and at the end of a spatula mix egg white.

Bake in paper covered mold with a diameter of 28 cm for about 15 minutes at a temperature of 170 ° C .... check with a toothpick !
White sponge:
Beat egg whites with a pinch of salt. Gradually add the sugar and mix to be very tough ... Stir nuts and flour .

Bake in the same mold and the baking paper -covered bottom . About 25-30 minutes at 160 ° C ... depending on the oven . It should be dry and crisp . Baked removed from the mold , but do not remove the paper on which it was fired .
Cream: Boil the milk with orange peel 2-3 min . Foamy beat egg yolks and icing sugar , add cornstarch and strained hot milk . Cook steamed 10 minutes, stirring constantly . Add the broken chocolate and stir until dissolved . Remove from heat . Beat foamy butter and add a spoonful after spoonful of cold cream , whisk constantly . Beat heavy cream , but not too tightly , and mix in the cream .


Brown biscuit poured orange juice , chocolate cream and white biscuit

Allow a little stretched in the refrigerator and pour glaze . Melt the butter in a suitable vessel on fire . In another break out the chocolate and pour the hot butter . Stir oil . Pour over cake and decorate as desired.
A more detailed procedure in images can be found in our video recipe... 
https://www.youtube.com/watch?v=-N_VqSoxEsk
Torta Radimira

Torta Radimira



nedjelja, 27. ožujka 2016.

Balkan pizza



Dobro bi vam sjela jedna pizza!  Evo jedna malo drugačija...Otkrijte u kakvoj su vezi  slanina, kačkavalj i mladi luk i prepustite se uživanju još danas! Recept za savršeno tijesto je tu..  https://www.youtube.com/watch?v=W6nKo...


Savršeno tijesto za pizzu - pizza dough


Pfuf....pfuf.....pfuf....fuf ! Ovo je zvuk koji nastaje lupanjem tijesta. To je zrak koji se bori da ne ostane u njemu zarobljen. I što više zraka zarobite, imate bolje tijesto...Dodajte  još malo ljubavi i topline ruku i doživite radost nastajanja savršenog tijesta za pizzu.


petak, 25. ožujka 2016.

Pizza krumpiruša


Da je pizza po izgledu, to je očito!  A kako miriše...nije normalno!
To je onaj čudesni spoj krumpira i luka u slavnoj krumpiruši, okus koji nikad nećete zaboraviti...


ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

Zekobitelj




Zekobitelj
Zekobitelj

Upitate li svoju djecu ili unučiće žele li da ih vodite u dućan i tamo kupite zečiće i druge uskršnje figurice ili da ih sami mijesite skupa s njima, budite sigurni da će odabrati ovo drugo... Moja Iva i ja već smo napravili svoju malu zečiju obitelj... Bio je to još jedan poseban dan za nju i sigurno će ga pamtiti cijeli život ....mislite da bi se sjećala zečića s polica dućana...?!

Zekobitelj

Sastojci za tri figurice:
400 g brašna, 40 g masla, 1 jaje, pola kocke kvasca, malo mlijeka za kvasac, 2 žlice šećera, malo soli, korica limuna i još žumanjak i malo mlijeka za premazivanje.

Priprema:
Umijesiti tijesto kao i svako drugo s kvascem, dizati do dvostruke količine...


Zekobitelj

Detaljnije u našem video receptu... https://www.youtube.com/watch?v=sp2onzERjvw
Razvaljati na dasci bez brašna, samo malo nauljiti ruke i valjak...Razvaljati 1 cm debelo... 
Prethodno napraviti crtež po želji i šablonu na papiru ili kartonu i izrezati iste od tijesta pomažući se nožem ili škarama.... 


Zekobitelj

Dodajite razne ukrase, košaru, volane... 


Zekobitelj

Oči napravite od komadića grožđice, brčiće od tankih špageta ili od samog tijesta ...Dijelove lijepite s malo vode...


Zekobitelj

Premazati žutanjkom s malo mlijeka i peći 10-15 min na 170°C ili dok ne dobiju boju...


Zekobitelj

Zekobitelj

Zekobitelj



Uskrsni keksi




Uskrsni keksi
Uskrsni keksi

Neka jaja, zečići i pilići zavladaju vašom kuhinjom... Ako želite imati ovakve keksiće na svojoj uskrsnoj grani ili stablu onda ih morate na vrijeme pripremiti...Vrlo su ukusni i dugotrajni, a rade se od običnog prkog tijesta i royal glazure... 
Probudite dijete u sebi, prepustite se mašti, a ona će vas odvesti u jedan ljepši i drugačiji svijet...


Uskrsni keksi

Prhko tijesto: 
Sastojci: 
300 g brašna, 150 g maslaca ili margarina, 1 vanil šećer, 1 jaje, 100 g šećera, prstohvat pecilnog praška ( zaista malo ili nimalo ), 3 zrna soli.

Priprema:
Utrljati maslo i brašno do mrvičaste strukture.
Dodati šećer i jaje i brzo umijesiti tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti pola sata u hladnjak.
Slikovni prikaz pripreme tijesta pogledajte na našem video receptu...
https://www.youtube.com/watch?v=YqO9uigW3jY
Pri valjanju koristiti vrlo malo brašna, kako bi ostali sjajni i čisti. Valjati na pobrašnjenom peka papiru na 4 - 5 mm debljine i vaditi razne oblike malim modlicama.


Uskrsni keksi

Za jaje sam koristila ono plastično od kinder jaja samo malo porezala rub, za zeke i druge razne figurice imate modlice...
Prije pečenja probušiti rupice na onim figuricama koje želite objesiti...Učinite to debljom slamkom ili nekim još malo širim predmetom kako biste mogli provući i malo širu satensku traku...
Keksići se peku na jako i kratko, ali da ostanu sasvim bijeli 5-8 min na 200°C što oovisi o pećnici...
Neka se ohlade na limu ... krhki su kad su topli pa da se ne iskrive. 


Uskrsni keksi

Hladni keksići se ukrase kraljevskom glazurom - ROYAL ICING -  osnovnom bijelom i drugim bojama 
po želji koje dobijete tako što ćete u osnovnu bijelu dodavati po malo boje... 

Bijela kraljevska glazura - ROYAL ICING
Na 1 bjelanjak ide otprilike 200 - 300 g šećera u prahu... Umuti se bjelanjak ručnom pjenjačom samo da se razbije i počinje se dodavati prah šećer i to kroz sito, malo po malo, miješajući da se sve sjedini. 


Uskrsni keksi

Uskrsni keksi

Tako dodavati dok smjesa ne postane tako gusta da se s njom mogu ispisivati crte, da se ne razlijeva.

Uskrsni keksi

Uskrsni keksi

Iz vrećice s najmanjim otvorom učiniti rub - konture! Popuniti sve između kontura istiskujući glazuru u cik - cak pokretima sve do rubova - konture! Ako ostane praznina poravnati glazuru čačkalicom. Na potpuno suhu bijelu glazuru nanositi glazure druge boje i ukrašavati...

Uskrsni keksi

Mašta i malo spretnosti dat će divne rezultate i usrećiti vas!!!


Uskrsni keksi

Uskrsni keksi


nedjelja, 20. ožujka 2016.

Obrijano - skockani odojak


 Obrijano - skockani odojak
 Obrijano - skockani odojak

Obrijan i skockan i savršeno hrskavom kožicom, izludit će vas totalno! 
Takvom komadu ni sama nisam odoljela, ni drugi koji su probali! 
Zato se prepustite uživanju...u svakom zalogaju!

Obrijano - skockani odojak

Sastojci:
Komad odojka ( mlade svijetine) od rebra, 1 crveni luk, 2-3 češnja češnjaka, sol i ulje.
Za mazanje: 
1 mala žličica meda, 3 - 4 žlice rakije, 1 žličica crvene mljevene paprike, komadić chilija.
Za umak: 
Šalica juhe ili vode, 1 žlica brašna, 1 žličica senfa, sok pola limuna, papar i sol po potrebi.

Prije svega obrijati dlačice kojih uvijek ostane na kožici. Učiniti to jednokratnim brijačem.
Oprati i posušiti papirnatim ubrusom.


Obrijano - skockani odojak

U lim za pečenje uliti nekoliko žlica ulja i staviti meso kožom prema gore. Peći 5-8 min u dobro 
zagrijanoj pećnici. Kad se koža zategla izvaditi i oštrim nožem zarezati uzduž i poprijeko, kako se vidi na slici. Ne dublje od 3-4 mm.


Obrijano - skockani odojak

Pokušate li ovo isto na svježoj koži neće biti lako, ni rez nikad ovako precizan, a ni kocke pravilne i lijepe!
Posoliti, utrljavajući sol u rezove i svih strana ravnomjerno!


 Obrijano - skockani odojak

Nauljiti, a u lim dodati 1 dl vode i narezani luk i češnjak ispod mesa... Nastaviti peći na 180°C 45 - 50 min. Povremeno doliti vode ne polijevajući preko mesa - kože koja je cijelo vrijeme okrenuta prema gore.
Za premazivanje izmješati rakiju, med, chili, c. papriku...


Obrijano - skockani odojak

...premazati kožicu.


 Obrijano - skockani odojak

Nastaviti peći. Iz lima odvojiti višak ocijeđene masnoće. 




Vratiti u pećnicu na najvišu razinu i uključiti grill...ili pečenje odozgo. 


 Obrijano - skockani odojak

 Obrijano - skockani odojak

Kad se pojave mjehurići i koža potamni izvaditi van... to traje nekih 7- 8 min, ovisno o pećnici i svakako paziti da ne pregori...to je najosjetljiviji i najvažniji dio!

Detaljniju pripremu umaka pogledajte u našem video receptu.... 
https://www.youtube.com/watch?v=CrSw3TcHBkA
Dodati brašno i malo popržiti na ploči. Dodati i senf pa zaliti juhom ili vodom. Prokuhati nekoliko min, samljeti štapnim mikserom pa dodati sok limuna i na laganoj vatri još kratko kuhati... Popapriti i po potrebi posoliti!


 Obrijano - skockani odojak

Uz ovako pečeno meso i ovaj umak od pečenja ne ispeći krumpir u onoj ocijeđenoj masnoći bio bi grijeh...


 Obrijano - skockani odojak