ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Svinjski odrezak na dalmatinski


Svinjski odrezak na dalmatinski
Svinjski odrezak na dalmatinski

Možda svinjetina baš i nije tipična za dalmatinski pjat, ali obilje blitve na njemu je znak prave dalmatinske kuhinje.

Sastojci: 
odresci od mekog dijela svinjskog buta, debljine 1,5 - 2 cm, senf, maslinovo ulje, žlica meda, papar, 
žlica konjaka, blitva, češnjak i krumpir

Svinjski odrezak na dalmatinski

Priprema: 
Odreske posoliti i naglo zapeći na dobro ugrijanoj tavi s vrlo malo ulja. 

Svinjski odrezak na dalmatinski

Peći do lijepe boje oko 2-3 min sa svake strane. Izvaditi i premazati mješavinom senfa, meda, konjaka i papra...

Svinjski odrezak na dalmatinski

...vratiti u tavu pa nastaviti peći na srednje jakoj vatri još oko po 4 min sa svake strane.

Svinjski odrezak na dalmatinski

Po potrebi dodati po nekoliko žlica vode kako bi uvijek bilo malo umaka...

U vodu staviti sol i 2-3 krumpira na manje komade i kuhati 10 - ak min. Dodati očišćeno korijenje od blitve narezano na manje komade. Kuhati još 5 - 6 min ili dok ne omekšaju pa dodati zeleni dio lista blitve. 

Svinjski odrezak na dalmatinski

Kuhati 2 - 3 min i ocijediti višak vode. Dodati usitnjeni češnjak i preliti maslinovim uljem! 

Svinjski odrezak na dalmatinski

Izmiješati i uživati!

Svinjski odrezak na dalmatinski

nedjelja, 28. veljače 2016.

Puslica torta


Puslica torta
Puslica torta

Od trenutka kad je vidite shvatite da je posebna, upravo onakva kakvu odavno želite! Od trenutka kad vam prvi zalogaj dotakne nepce, postat će te ovisnik o okusu koji je takvom čini... Blaga i nježna krema od mascarponea i sočne puslice skrivene u čokoladnom sloju, bajka su kojoj se nećete niti htjeti, niti moći oduprijeti...Uživajte!





Puslica torta

Sastojci: 
puslice su već napravljene... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/02/puslice.html



Za biskvit: 
2 jaja, 100 g šećera, 35 g maslaca, 30 g čokolade, 100 g oštrog brašna,1 žlica kakaa, 3 žlice mlijeka, 3 žlice vrele vode, 1 žličica praška za pecivo, 1/ 3 žličice sode bikarbone.
Šalica mlijeka čokoladnog ili običnog za namakanje biskvita.

Za čokoladnu kremu: 
250 ml vrhnja za šlag, 150 g čokolade za kuhanje i poljupci ( puslice ).

Grilaž: 
50 - 60 g lješnjaka, 100 g šećera.

Za bijelu kremu: 
350 g mascarponea, 350 ml vrhnja za šlag, 3 lista želatine.

Za glazuru: 
80 g masla, 100 g čokolade za kuhanje


Puslica torta

Priprema: 
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žutanjke. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg i postupno dodati pola količine šećera.
Žutanjke miksati s preostalim šećerom, dodati omekšalu čokoladu i otopljeni maslac - može se zajedno otopiti na pari ili u mikrovalnoj.
Dodati vrelu vodu i mlijeko...kao i brašno s prosijanim praškom za pecivo, kakaom i sodom bikarbonom... Izmiješati i dodati snijeg od bjelanjaka, miješajući ručno, lopaticom ili pjenjačom.
Peći 12 - 15 min na 160 - 170°C, ovisno o pećnici!


Puslica torta

Pečen i hladan biskvit staviti na oval i vratiti obruč. Namočiti čokoladnim mlijekom ili po želji običnim.

Za čokoladnu kremu zagrijati vrhnje do vrenja i maknuti s vatre. Dodati usitnjenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Odvojiti 2-3 žlice i premazati biskvit. Posložiti puslice - zalijepiti ih za čokoladni sloj kako se ne bi podigle kad se ulije preostala krema.


Puslica torta

Kad je krema skoro potpuno hladna izmiksati i preliti, rasporediti preko puslica...
Ostaviti u hladnjak pola sata da se stegne.


Puslica torta

Za karamel užutiti šećer, dodati lješnjake. Miješati 2-3 min i izvaditi na pek papir ili nauljenu ravnu podlogu. Hladne staviti u krpu i batom za meso zdrobiti ..ne sasvim sitno.


Puslica torta

Za bijelu kremu namočiti želatinu. Ugrijati 1 dl mlijeka do vrenja. Maknuti i u njemu otopiti nabubrenu želatinu. Izmiksati vrhnje ali ne do kraja da bude čvrsto... Izmiksati i mascarpone, dodati mu mlijeko sa želatinom i po malo umiješati šlag i dio lomljenog krokanta od lješnjaka. 


Puslica torta

Uliti u kalup preko čokoladne kreme. Vratiti u hladnjak na 3 sata!


Puslica torta

Puslica torta

Za glazuru ugrijati maslac do vrenja i maknuti s vatre. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi, izjednači i postane sjajna i kremasta... umiješati 2 žlice običnog ulja.
Odvojiti nekoliko žlica i lijepiti poljupce na tortu, a ostatkom preliti tortu...


Puslica torta

Ukrasiti lješnjacima i puslicama po želji ...



Puslica torta


subota, 27. veljače 2016.

Punjeni batci

Punjeni batci
Punjeni batci

Ta dosadna piletina! Vozeći se gradskim autobusom i osluškujući razgovore oko sebe, često čujem kako je piletina dosadna i da više ne znaju kako je spremiti. Ali čujem to i od svojih poznanika i susjeda. Ne, nikada se neću složiti s takvom tvrdnjom. Dokaz tomu je i ovo jelo...

Punjeni batci

Sastojci:
Pileći batci, panceta, komadići pilećeg mesa ( ostaci ), ribani parmezan, namočena pupa kruha,
2 listića kadulje, sol, papar, ulje i ljutika ili c. luk

Za umak:
Luk ili ljutika, brašno, ulje, pileća juha, ostaci tvrdog sira ( kora ), bijelo vino, sol, papar, kockica maslaca

Priprema:

Punjeni batci

Otkoštiti batke prema uputama...  http://zlicomivilicom.blogspot.hr/2016/02/otkostavanje-pileceg-batka.html
Nadjev:
Na ulju popržiti pancetu i usitnjeni luk ili ljutiku, maknuti s vatre...


Na dasci usitniti komadiće pilećeg mesa. Posoliti, popapriti, umiješati namočeni kruh, poprženu pancetu s lukom, usitnjene listiće kadulje i parmezan.


 

Posoliti otkošteni batak. Sve dobro izmiješati i rasporediti po batcima...


Prebaciti dijelove karabatka preko nadjeva formirajući prvobitnu formu batka. Nauljiti alu foliju staviti batak...


Uviti ga u foliju kako pokazuje slika, čvrsto stežući smotuljak.



Staviti u nauljenu posudu za pečenje i peći pola sata na 220°C... Izvaditi, odmotati foliju...


... u istoj posudi preliti vinom i vratiti u pećnicu dok vino ispari, a bataci dobiju boju.
 
Umak:
Na ulju popržiti usitnjeni luk, dodati žlicu dvije brašna ....


Kad zažuti brašno zaliti pilećom juhom, posoliti i popapriti pa dodati i ostatke ili kockice tvrdog sira.


Kuhati 15 ak min na lagano dodajući juhu da ne bude pregusto...Umak procijediti...


...dodati 2-3 žlice vina ili soka limuna....prokuhati i umiješati maslac...



Batke narezati...



i servirati uz umak s pire krumpirom i brokulom....
Punjeni batci

Punjeni batci





petak, 26. veljače 2016.

Otkoštavanje pilećeg batka

Otkoštavanje pilećeg batka
 Otkoštavanje pilećeg batka
Kako bi ste napunili pileće batke i uživali u neobičnom i lijepom jelu najprije ih trebate otkoštiti.
Evo kako ja to radim:
Kao prvo naoružajte se strpljenjem i oštrim, a ne prevelikim kuhinjskim nožem.
Zarezati uz kost karabatka i malim kratkim rezovima oko kosti odvojiti je od mesa.

Otkoštavanje pilećeg batka

U dijelu batka zarežite oko zgloba u krug, prerežite sve žilice i po malo gurajte meso od kosti skidajući ga.
Otkoštavanje pilećeg batka


Otkoštavanje pilećeg batka

Otkoštavanje pilećeg batka
Otkoštavanje pilećeg batka

Zavrnite ga preko kao rukav s ruke ( naopako, koža je ostala unutra ).

Otkoštavanje pilećeg batka

Rezom uz zglob odvojiti meso - vrećicu...
Vratiti batak u prvobitno stanje - izvrnuti ga kao rukav na pravu stranu.

Otkoštavanje pilećeg batka

Zarezati malo zadebljale dijelove karabatka otvarajući- šireći ih sa strana kako bi se dobila malo veća površina mesa...
Batak je spreman za punjenje!!!

Otkoštavanje pilećeg batka

četvrtak, 25. veljače 2016.

Puslice



Puslice
Puslice

Ostane li vam ponekad bjelanjaka i što radite od njih? Znate li da ih možete čuvati u zamrzivaču i skupiti koliko treba za neku bolju slasticu, kao torta PAVLOVA, recimo!? Imam i ja u planu tortu, ali ne Pavlovu i ne danas... Ovo što radim danas bit će samo jedan od sastojaka zamišljene ili odabrane torte! 

Torta uskoro, a sad ....puslice!

Sastojci: 
4 bjelanjka, teška oko 140 g, 200 g kristal šećera, 80 g prah šećera, 1 žličica soka limuna, 1 šećer vanilija.

Priprema: 
Staviti bjelanjke u savršeno čistu zdjelu i miksati čvrst i sjajan snijeg na srednjoj brzini miksera. Početi dodavati kristal šećer po dio i miksati dok se ne otopi, pa dodati slijedeći dio... Sav šećer dodati bar u 3 puta!
Istovremeno dodati i vaniliju i sok limuna.
Nakon toga ručnom mutilicom ili pjenjačom umiješati prah šećer. 

Puslice

Učiniti to što je brže moguće. 
Smjesu staviti u vreću sa zvjezdastim otvorom... 

Puslice

...i istiskivati puslice klasičnog oblika ili štangice kao na slici...
Na lim za pečenje s malo smjese učvrstiti pek papir.

Puslice

Pećnica je već zagrijana do 100°C. Staviti peći i smanjiti na 90°C. Peći 10 min u zatvorenoj i nakon toga malo otvoriti vrata pećnice i peći - sušiti još oko 2 sata ili do trenutka kad se sami odvoje od podloge.

Puslice

Ostaviti ih u ugašenoj pećnici da se ohlade do kraja!

Puslice

Puslice