nedjelja, 31. siječnja 2016.

Tjestenina s tunom



Tjestenina s tunom
Tjestenina s tunom

Dogodi li vam se ponekad dan bez volje i mašte... a još ste sami ? Naravno da se događa! 
Za takve dane uvijek je spemna jedna limenka tunjevine ...

Sastojci: 
1 limenka tunjevine, 1 manji crveni luk, 1 mala tikvica, 1 češanj češnjaka, pola vezice peršina, 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje, sol, papar i tjestenina po izboru... Preporuka - svrdla!

Priprema: 

Na maslinovu ulju popržiti sitno rezani luk. 

priprema

Kad zažuti dodati tikvice narezane na manje kockice. 

priprema

Pržiti, posoliti... dodati češnjak i kad zamiriše zaliti vinom. Neka kuha i potpuno ispari. 

priprema

Umiješati peršin, skuhanu tjesteninu i dodati komadiće tune, ali ne svu količinu. Popapriti svježe mljevenim paprom, posoliti ako još treba. Uliti malo vode od kuhanja tjestenine 3-4 žlice! 
Nakapati nekoliko žlica svježeg maslinova ulja i dodati preostalu tunu! 

recept

recept

Dobar tek!

recept

recept


                                                                                                                                       










subota, 30. siječnja 2016.

Elina torta


recept
Elina torta

Ne tako davno u moj je život ušla jedna mala plačljivica. Zavladala njime, probudila najdublje osjećaje...učinila me brižnom i uplašenom, ali i snažnom istovremeno! Danas je moj ponos, moje svjetlo...moj svijet i moja sigurnost! A ova nježna i pahuljasta torta samo podsjetnik na jednu isto tako nježnu i krhku djevojčicu...


recept

Sastojci:
8 bjelanjaka, 300 g šećera, 1 žlica bijelog octa ili soka limuna.
Za kremu:
8 žutanjaka, 160 g prah šećera, 2 žlice brašna, 1/4 l mlijeka, 1 maslac, 3 vrećice šlaga, sok 1 limuna po želji...ja volim da je malo kiselkasto!

Priprema: 
Bjelanjke tući u čvrst snijeg i postupno dodati šećer...najmanje u tri puta! Dodati i sok ili ocat! 
Miksati dok ne postane čvrsto i sjajno. 


priprema

Ravnomjerno rasporediti na papirom prekriven veliki lim za pečenje. 


priprema

Sušiti u pećnici 2 sata na 100°C, prethodno zagrijanoj na 200°C. Smanjiti na 100°C i staviti u pećnicu. Ne otvarati je za vrijeme sušenja.

Krema: 
8 žutanjaka miksati sa 160 g prah šećera. Kad posvijetli i postane pjenasto dodati brašno i vruće mlijeko... 
Skuhati na laganoj vatri kao puding. Kad se ohladi umiksati s maslacem koji mora biti sobne temperature...cijeli dan izvan hladnjaka.
Posebno istući šlag s mlijekom kako piše na uputi proizvođača i 2/3 umiješati u kremu. Dodati i sok limuna ...


priprema

Pečenu koru rezati na 2 dijela... 


priprema

...premazati kremom.... 


priprema

priprema

Izvana ukrasiti šlagom i voćem po izboru...ili bez!


priprema

Tortu se ne preporuča ukrašavati prije serviranja, kako bi ostala hrskava i svježa!
Zato samo složiti kore s kremom i ostaviti u hladnjak nekoliko sati!


recept

Rezati kriške i ukrasiti po želji svaku pojedinačno!


recept




petak, 29. siječnja 2016.


Junetina u crnom vinu

http://zlicomivilicom.blogspot.com/
Junetina u crnom vinu s njokima

Ili brza pašticada, kako bi rekla moja nona Milka. E da ste samo mogli kušati njenu junetinu na ovaj način! 
Ne biste bili sigurni, da to nije ona prava... A kako bi nas tek ozbiljno gledala, dok bismo mi mumljali, nesvjesni da ispuštamo te glasove zadovoljstva... Uživala je u vlastitoj pobjedi ili prevari kako smo mi to zvali! 
Pa čak i onda kad bismo znali, nije nam palo na pamet izgovoriti i ne doživjeti onaj topli osmijeh na naboranom licu... Ne, ja vas ne želim obmanuti! Ovo je odlična zamjena za pašticadu !

Sastojci:
oko 600 g junećeg mišića ili koljenice izrezane oko 2 cm debele kriške, 2 glavice crvenog luka, 2 mrkve, 2 kriške korijena celera, korijen peršina, 2-3 češnja češnjaka, list lovora, grančica ružmarina, 2 žlice pekmeza od šljiva,
2-3 dl crnog vina, pola l juhe ili vode s kockom, 1 žlica brašna, 2-3 žlice octa, sol, papar, ulje...

Priprema: 
Meso posoliti i zapeći na nekoliko žlica ulja. 


priprema

priprema


Maknuti ga, a na istom ulju popržiti narezan luk. Kad počne dobijati boju dodati narezano povrće. Popržiti sve skupa kratko i uliti dec - dva vode ili juhe. 


priprema

Vratiti meso i kad ispari sva tekućina uliti vino. 


priprema

Neka lagano krčka dok ne ispari potpuno. Tada početi dolijevati po malo juhe i povremeno promiješati ... 


priprema

Kuhati poklopljeno dok ne omekša povrće ali i meso. Dodati pekmez, papar i bilje... 
Meso ponovo izvaditi, izvaditi i list lovora, kao i grančicu od ružmarina. Povrće samljeti štapnim mikserom. 
Umak i meso vratiti u posudu i nastaviti kuhati na laganoj vatri... Umiješati brašno pomiješano s malo juhe, dodati ocat, sol, papar ili šećera ukoliko se želi dobiti onaj pravi slatko - kiseli okus prave pašticade.



recept



Za prilog pripremiti njoke po receptu... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/naj-njoki.html



recept





četvrtak, 28. siječnja 2016.

Zapečeni krumpir

krumpir

krumpir

Jelo je toliko jednostavno da vam ne trebaju nikakve kulinarske vještine i tako ukusno i zasitno da vam, osim zdjele salate, drugo ništa neće trebati... 


krumpir

Moja salata danas je bila skoro pa proljetna - Svježe, tek ubrane rotkvice, čije lijepe, mlade listiće obavezno dodam salati. Slika govori sve! Potražite iste na svojoj tržnici!


salata

Sastojci:
krumpir, luk, jaja, mlijeko, maslac, parmezan, dimljeni sir ili ementaler, juha, sol, papar, ulje, rikula, rotkvice, zelena salata, limun, maslinovo ulje.

Priprema:
Krumpir narezati na kriške, posoliti i nauljiti. Izmiješati! Na 2-3 žlice ulja popržiti sitno narezani crveni luk. 
U maslacem premazanu vatrostalnu posudu složiti ploške krumpira. 


prep

Između redova rasporediti prženi luk i usitnjeni peršin. 


prep

Uliti juhe ili vode u kojoj otopiti goveđu kocku za juhu... količina ovisi o veličini posude i količini krumpira, ali neka ne bude više od 1 cm visine - tek da ima nešto tekućine.
Peći u zagrijanoj pećnici oko pola sata.


prep

Preliti umakom od mlijeka, jaja i ribanog parmezana.
Omjer je: 3 jaja, 4 dl mlijeka, 1 vrećica parmezana, malo soli! Prilagodite količini. Umak mora prekriti površinu krumpira. 
Preko rasporediti naribani sir i komadiće maslaca. 


priprema

Peći još 15 - 20 min na 220°C...do željene boje!


krumpir

Izmiješati sok limuna, maslinovo ulje i sol...preliti salatu i izmiješati!


salata

Uživajte u jelu koje jednako prija i vruće... 


krumpir

krumpir

i hladno...
krumpir

krumpir








srijeda, 27. siječnja 2016.

Riba ribi


Razveselite ponekad djecu i od ostataka dizanog tijesta napravite neki zanimljiv i prepoznatljiv lik, kao što sam ja malog susjeda, ovom slatkom ribicom...



Tijesto: 
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/buhtle.html



Priprema:

Razvući komadiće tijesta na pobrašnjenoj površini, ne tanje od pola cm, ali ni deblje od 1cm...
Izrezati kvadrate željene veličine...10 x 10 cm ili manje. Na svaki staviti žlicu džema. 
Četkicu namočiti u vodu i namočiti rubove. Preklopiti u trokut. Prstima pritisnuti uz rub. 



Zarezati na vrhu nožem, oko 1cm... ne previše da nadjev ne iscuri. Druga dva vrška povući u širinu kako bi se krajevi stanjili... 



Preklopiti ih i vodom malo slijepiti u obliku repa. Za oko stavite grožđicu !



Premazati žutanjkom s malo mlijeka. Složiti na papirom prekriven lim, pokriti i pustiti da se uveća dva puta...
Staviti u hladnu pećnicu i uključiti na 160°C. Peći 20 - 30 min.