četvrtak, 31. prosinca 2015.

Silver star



Sastojci:

Za roladu: 
4 jaja, 160 g šećera, 110 g brašna, 60 g škrobnog brašna, 1 vanil šećer, 1 žličica pecilnog praška, 1 dl jogurta, malo soli.

Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno dodati pola količine šećera. Posebno miksati žutanjke s preostalim šećerom i vanil šećerom. Mora biti svijetla i pjenasta krema... Dodati jogurt i brašno prosijano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom. Umiješati bjelanjak. 
Peći u najširem limu na peka papiru u zagrijanoj pećnici 10 - 13 min na 170°C...


Pečen malo ohladiti i svinuti u rolat skupa s papirom na kojem se pekao...


Za tamnu jezgru: 
100 g čokolade za kuhanje, 100 g mljevenog keksa amareti ili neki drugi, 200 g mljevenih oraha, 100 g prah šećera, 2-3 žlice bijele kreme i 1dl mlijeka.

Prokuhati mlijeko i u njemu otopiti čokoladu...Umiješati sve navedene sastojke da bude gusta masa. 


Oblikovati kobasice promjera oko 2 cm i dužine rolata... Omotati prozirnom folijom i ostaviti pola sata u zamrzivač.


Bijela krema: 
250 g margarina, 5 žlica prah šećera, 2 dl mlijeka, 100 g bijele čokolade, korica naranče

Mikserom miješati margarin sobne temperature i prah šećer. Dodavati vrelo mlijeko i miksati dok se ne zapjeni... Dodati i bijelu čokoladu otopljenu u malo odvojenog mlijeka, i naribanu koru naranče...sve dobro istući !


Biskvit premazati bijelom kremom i na svaki kraj staviti po jednu kobasicu tamnog nadjeva... Svinuti s obje strane i prerezati između... 


Rubovi biskvita se moraju samo dodirivati. Spojite ih kremom! Svaki rolat omotati prozirnom folijom i ostaviti da se stegne. 


Okolo premazati: 
100 g čokolade otopiti u 100 ml vrhnja... naprašiti kakao prahom ili čokoladom u prahu. 


Rezati ukoso i ukrasiti po želji!




srijeda, 30. prosinca 2015.

Novogodišnja peka





Sastojci: 
Janjetina ili teletina, 1 manja glavica bijelog kupusa, krumpir, crveni luk ili nekoliko ljutika, mesnata dimljena slanina, češnjak, mini rajčice, 1-2 dl bijelog vina, sol, papar i ulje.

Priprema: 


Meso narezati na manje komade, posoliti i staviti u posudu za pečenje. Između poredati kriške kupusa i krumpira, posoljene i nauljene. Rasporediti luk i češnjak. 


Uliti malo vode i staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C. Nakon 20 min okrenuti...politi sokom od pečenja i doliti još vode ili juhe.
Peći još pola sata i dodati slaninu narezanu na kriške 3 - 4 mm debele i mini rajčice... 


Nastaviti peći i nakon desetak min zaliti vinom... Okrenuti meso i više puta kako bi bilo sočnije... prilagoditi temperaturu u pećnici kako ne bi zagorilo... Ako je dobilo jaču boju od željene pokriti i folijom ...


Uživajte!


utorak, 29. prosinca 2015.

Grešnici



Zato što volim pohanu piletinu... i zato što bih je mogla svaki dan u sramotno velikim količinama...i zato što svaki put kažem neću više i lažem samu sebe godinama već...  
Baš zato dijelim ovaj recept s vama, ne da bih vas navela na isti grijeh i ne da bih se iskupila ... Samo želim da uživamo skupa!


Sastojci: 
pileća prsa, jaja, brašno, mladi zeleni luk, origano, limun, sol, ulje.

Priprema: 

Meso narezati na odreske 4-5 mm debele. Posoliti i dobro namočiti limunovim sokom. Dodati usitnjeni luk i listiće origana... Neka bude obilato i jednog i drugog! Izmiješati i ostaviti pola sata.


Izmješati jaja i nekoliko žlica brašna. Po malo dodati vode da bude malo gušće od smjese za palačinke. 
Posoliti! Može se dodati i mlijeko, ali u tom slučaju potamne prilikom prženja i nisu tako hrskavi kao kad je smjesa s vodom!
Ugrijati veću količinu ulja u široj posudi i smanjiti na srednje ili lagano. Tada stavljati odreske prethodno umočene u smjesu za pohanje. 


Pržiti 5 - 6 min s jedne i još toliko s druge strane...
Ili do željene boje, što će ovisiti o jačini vatre na kojoj se prži... Moraju biti hrskavi i zlatni izvana i sočni i mekani iznutra.



Za prilog poslužite špinat - Zeleni razlog -, a recept je tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/12/zeleni-razlog.html


Uživajte u grijehu...i nema kajanja!


ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Zeleni razlog



Otkrit ću vam jedan poseban razlog, zapravo tajnu, ono što me čini snažnom, poletnom, vedrom i pozitivnom osobom ... Želite li postati vlasnikom ili vlasnicom navedenih osobina, onda ozbiljno shvatite ovu priču i prihvatite moj - Zeleni razlog!

Sastojci: 
Špinat, mladi zeleni luk, češnjak, vrhnje, maslac, ulje, sol, topivi sir, žlica brašna

Priprema: 

Očistiti špinat i odvojiti samo listove. Prokuhati kratko u posoljenoj vodi. Procijediti i sitno sjeckati na dasci ili multipraktiku... 


Narezati zeleni dio luka ( može i bijeli ) i popržiti 1 - 2 min na ugrijanoj mješavini maslaca i ulja... 


Posuti 1 žlicu brašna. Promiješati i pržiti minut, dodati usitnjeni češnjak i uliti vrhnje... toliko da umak bude gust, ali ne pregust. 


Umiješati i špinat. Sve kratko prokuhati i umiješati sir...


Uz ovakav špinat savršeno pašu makaroni ili bilo koja druga tjestenina. 


Ali i pohana piletina ...slijedi recept!


Valovita - rezanci s gljivama



Želite li nešto lagano i drugačije nakon silnih blagdanskih delicija, slanih i slatkih, evo jedna brza i lijepa tjestenina... Pozvala sam prijateljicu na ručak i skoro ostala bez njega... Pazite na količinu ! Toliko je dobra da će vam trebati još... U slast!


Sastojci: 
400 - 500 g gljiva, može miješanih ili samo šampinjoni, 100 g mesnate slanine u kriškama, 1-2 češnja češnjaka, nekoliko stručaka mladog luka, 1 paketić mini rajčica, listići bosiljka, 1 žličica šećera, sol, papar, maslinovo ulje i ribani parmezan.

Priprema:


Na malo ulja popržiti slaninu i kad zahrska maknuti je iz tave. Pržiti sada na istoj masnoći narezane gljive.
Vatra neka bude jaka da se brzo zapeku ... 


Maknuti ih prije nego puste vodu. Posoliti i dodati češnjak. Držati ih sa strane. Na istu tavu dodati mladi luk bez zelenog dijela i mini rajčice. 


Posoliti i posuti s malo šećera. Kad povenu i počnu se karamelizirati maknuti s vatre. 


U Istu tavu dodati skuhane rezance, nakapati maslinovim uljem... 


...i izmiješati sa svim povrćem... Uliti malo vode od kuhanja tjestenine, popapriti ... 


Dodati ribani sir, izmiješati i uživati! 
Slaninu dodati na kraju kako bi ostala hrskava!


srijeda, 23. prosinca 2015.

Orah roščići


Recept za ove roščiće ili kiflice, kako ih često zovu, sam dobila samo kao sastojke bez opisa pripreme, ali sam učinila po svom i uspjela dobiti onakve kakve sam oduvijek željela! 
Lucija hvala na predivnom receptu i nadam se da ste zadovoljni i izgledom, ali i malim promjenama... 
Svi ostali svakako probajte!


Sastojci: 
140 g brašna, 70 g prah šećera, 230 g mljevenih oraha, 210 g maslaca, kora jednog limuna.

Za valjanje: 
2-3 žlice brašna ili 100 g krupnije mljevenih oraha

Šećer u prahu za posipanje


Priprema: 

Dobro izraditi maslac sobne temperature i šećer u prahu. Umiješati orahe, koricu limuna i brašno. Ruke moraju biti hladne, kao i prostorija u kojoj radite.
Smjesa se čini mekana, ali takva mora i biti. Staviti tijesto na pola sata u hladnjak. 


Na pobrašnjenoj površini oblikovati kifle kako se vidi na slici. 
Kobasica je debljine malog prsta i rezati komade duge oko 6 cm.  


Svinuti i brzo slagati na papirom pokriven lim za pečenje. 


Peći 10 min na 180°C.
Ostaviti da se ohlade na limu. Hladne posuti šećerom u prahu.


utorak, 22. prosinca 2015.

Božićni panj / Christmas stump



Božićni panj / Christmas stump
Božićni panj / Christmas stump

Scroll down for recipe in English...

Uz sve predivne i posebno birane, prigodne kolače, moj blagdanski stol upotpunjuje jedna posebna rolada. 

Bez nje je nezamisliv božićni ručak. Sad kad je gotova, gotova je i moja ovogodišnja, slatka božićna priča.

Sastojci:
Za biskvit: 
6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, 1 vanil šećer, 1 žličica praška za pecivo.
Za kremu: 
300 ml vrhnja, 250 g čokolade za kuhanje.
Za ukrašavanje: 
Napravite fondan po našem receptu...
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
ili koristite Dekor fondant od dr. Oetker - šećerna masa u bojama, kakao prah i šećer u prahu

Priprema: 
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Ugrijati vrhnje do vrenja, maknuti s vatre i dodati izlomljenu čokoladu. Miješati dok se otopi. Ostaviti 3 sata najmanje u hladnjak i nakon toga izmiksati.
Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Istući bjelanjke u čvrst snijeg i postupno dodati šećer, žumanjke i vanil šećer. Umutiti u čvrstu smjesu pa naizmjenično dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo i umiješati špatulom. Peći u širokom limu prekrivenom pek papirom 10 min na 180°C... Skinuti papir na kojem se pekao.
Pečeni biskvit odmah zamotati u rolat skupa s papirom.
Na hladan rasporediti kremu. 
Odrezati jedan dio pa njega ukoso na dva manja i složiti panj. 
Od šećerne mase ( fondana ) oblikovati listiće i bobice božikovine, gljive i mahovinu... upotrijebite maštu i budite praktični....koristite alat i stvari koje inače imate u svojoj kuhinji... 
Uživajte u ukrašavanju svog božićnog panja!


Božićni panj / Christmas stump


Božićni panj / Christmas stump

***********

 Christmas stump

Božićni panj / Christmas stump

With all the beautiful and specially selected, occasional cakes, my holiday table completes a special roll. Without it is unthinkable Christmas lunch. Now that it's over, it's my year's, cute Christmas story.

Ingredients:
For the biscuit:
6 eggs, 6 tablespoons sugar, 6 tablespoons flour, 1 vanilla sugar, 1 teaspoon baking powder.
For the cream:
300 ml cream, 250 g of dark chocolate.
For the garnish:
Make fondant our recipe ...
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
or use fondant decor of dr. Oetker - sugar mass in color, cocoa powder and powdered sugar

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ...


Warm the cream to a boil, remove from heat and add the chopped chocolate. Stir until dissolved. Allow at least 3 hours in the refrigerator and then mix.
For biscuit separate the yolks from the whites. Beat egg whites and gradually add the sugar, egg yolks and vanilla sugar. Whisk in the solid mixture while alternately add the sifted flour with backing powder and mix with a spatula. Bake in a wide sheet covered with baking paper for 10 minutes at
180 ° C ... Remove paper...
Baked biscuit immediately wrap in the roll together with the new paper.
On a cold spread cream.
Cut the part and then cut that part diagonally into two smaller and agree stump.
From sugar mass (fondant) shape leaves and berries, holly, mushrooms and moss ... use your imagination and be practical .... use tools and things you normally have in your kitchen ...
Enjoy decorating your Christmas tree stump!

Božićni panj / Christmas stump