petak, 27. studenoga 2015.

Gingerbread house / Medena kućica

Gingerbread house / Medena kućica
Gingerbread house / Medena kućica
Scroll down for recipe in English...

Sve prethodno ispečene dijelove izravnati i uskladiti mjere. Višak koji se pojavi prilikom pečenja odrezati oštrim nožem ...raditi to na ravnoj površini i jako pažljivo.
Recept za medeno tijesto i slike s pripremom dijelova za kućicu pronaći će te tu... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/medena-kucica.html

Pripremiti ljepilo - royal icing. 
Dva bjelanjka miksati na srednjoj brzini u čvrst snijeg. Dodavati po malo 400 g šećera u prahu (200 po jaju ), sijući ga kroz gusto sito. Kad je smjesa dovoljno gusta i satenski sjajna prestati miksati. 
Podijeliti je na onoliko dijelova koliko raznih boja želimo. Napuniti vrećice za ukrašavanje, a mogu poslužiti i najobičnije za zamrzavanje hrane. Samo zarezati mali otvor i nema problema.

Postupak u slikama pogledajte u našem video receptu...


Oivičiti prozore i sve što treba na plohama... učiniti to prije nego se spoje zidovi. Stupiće napraviti od komadića biskvita, ako kao ja ne kupite šećerne štapiće. Premazati ih ljepilom i uvaljati u sitne i nalomljene šarene mrvice. 
Nadstrešnicu ukrasiti na isti način. Zalijepiti je na unaprijed označeno mjesto iznad vrata.
Glavne zidove spojiti na način da na rubove nanosite ljepilo istiskujući ga iz vrećice. Zalijepiti dijelove na podlogu. Ja sam podlogu ispekla od ostataka tijesta i zato mi je malo skučeno dvorište... ispecite malo veći komad tijesta u obliku koji želite.
Spojene stranice podržati šalicama ili čašama dok se ljepilo ne osuši. 
Osuši se za 15 - 20 min... Tada maknuti šalice i nastaviti gradnju... nasloniti krov. Sve rupice i praznine popuniti ljepilom. 
Dodati stupove za nadstrešnicu, vrata, ogradu, travnjak, borove pa čak i lončiće s cvijećem! 
Pravila nema, ali nabavite dovoljnu količinu bombončića u raznim bojama... Naoružajte se strpljenjem i ne odustajte! Predivan je osjećaj vidjeti je gotovu, ma kakva god bila.... Vaša je i predivna!


Gingerbread house / Medena kućica

*************

Gingerbread house 

All pre-baked parts straighten and align measures. The excess that occurs when baking cut with a sharp knife ... do it on a flat surface and very carefully. Recipe for sweet dough and pictures with the preparation of parts of the house, you will find here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/medena-kucica.html

Prepare - royal icing. 
Two egg white mix at medium speed in a sturdy snow. Add little by little 400 g of powdered sugar (200 per egg), sowing it through the thick sieve. When the mixture is thick enough and satin shiny stop mix. Share it on as many parts as different colors we want. Fill the bag to decorate. Just a notch small hole and there are no problems. 
The procedure in the pictures look at our video recipe ...


Outline the windows and everything else you need to ... do it before you connect the walls. Shall come  make of biscuit pieces, or buy sugar sticks. Coat them with glue - royal icing and roll into small and cracked colorful crumbs. Canopy decorate in the same way. Paste it in the pre-marked place over the door. Connect the main walls so as to apply adhesive to the edges of displacing it from the bag. Paste parts on the surface. I've made a base - baked remains of dough and therefore is a little cramped courtyard ... bake slightly larger piece of dough into a form that you want.
Adjoining walls  support with the cups or glasses until the glue dries. It is dried for 15 to 20 minutes ... Then remove the cup and continue building ... to lay the roof. All holes and gaps  fill with the glue. Add columns for the canopy, door, fence, grass, pine and even pots of flowers! There are no rules,  obtain a sufficient amount of candies in different colors ... to be patient and do not give up! 
A wonderful feeling to see it finished, no matter whatever it is .... It is yours and beautiful!

Gingerbread house / Medena kućica

četvrtak, 26. studenoga 2015.

Zelena priča





Sastojci: 
1 lisnata glavica kelja od koje se može odvojiti 10 - 12 listova, 1 poriluk, 1 češanj češnjaka, 2-3 žlice pire krumpira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, 2-3 žlice parmezana, 150 - 200 g svježeg sira, sol i po želji 100 g ribanog dimljenog sira...

Za umak: 
Kiselo vrhnje, 1-2 žlice majoneze, 1 češanj češnjaka, 2 žličice maslinova ulja, 1 žlica limunova soka i 1 žličica crvene slatke paprike

Priprema: 

Blanširati ( prokuhati ) 1-2 min listove kupusa u posoljenoj vodi. Vanjske i velike listove poriluka narezati na trake 4-5 mm široke pa i njih blanširati s listovima kupusa. Ocijediti i preliti hladnom vodom kako bi zadržali ljepšu boju.


Deblji dio korjena skinuti s listova kupusa. Poriluk sitno narezati i izmiješati sve navedene sastojke. 


Na svaki list staviti po žlicu nadjeva. 


Prebaciti preko nadjeva dio lista s obje strane i zamotati u paketić. Vezati ga vrpcom od poriluka. 


Lijepe, zelene paketiće složiti na rešetku i kuhati u loncu za kuhanje na pari. Kuhati 25 - 30 min. Ako nemate posudu za kuhanje na pari, učinite kao i ja ...Veći metalni podmetač i posuda u koju može ući su pravo rješenje!


Za umak samo izmiješati sve sastojke i na kraju dodati malo crvene paprike samo za boju... Količine odredite prema potrebama, a dodatke prema ukusu!





srijeda, 25. studenoga 2015.

Medena kućica / Gingerbread house


Medena kućica / Gingerbread house
Medena kućica / Gingerbread house
Scroll down for recipe in English...

Čarobni su ovo dani i osjećam se dijelom ove predivne bajke i ovu kućicu ne radim samo zato da obradujem svoju unuku. Ne krijem i ne stišavam ovo dijete u sebi, jer predugo je želi ispod bora u božićno jutro...


Medena kućica / Gingerbread house

Medeno tijesto: 
700 g brašna, 200 g meda, 150 g prah šećera, 2 jaja, 70 g masla, 1 žličica sode bikarbone, malo soli, začini za medenjake, 1 žličica cimete obavezno i 2-3 žlice vrele vode.

Priprema: 
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu....


Ugrijati med do vrenja, ali da ne prokuha. U njemu otopiti maslac. 
Ohladiti! Jaja i šećer pjenasto izmiksati. Dodati brašno i sve sastojke. Umijesiti tijesto. Na kraju dodati vrelu vodu i sjediniti ... 
Omotati prozirnom folijom i ostaviti 24 sata u hladnjak.
Izraditi nacrt za kućicu i pripremiti šablone od kartona. Razvaljati dio tijesta na pobrašnjenoj podlozi oko 4 mm debelo...  
Izrezati sve potrebne dijelove ... dio po dio valjajući manje količine tijesta.
Za efekt stakla na prozorima stući u avanu tvrde bombone u željenoj boji... 
Ispuniti otvore za prozore na način kako se vidi u videu... Poželjno je dobro ispuniti otvore i obavezno staviti ispod tijesta... inače ništa od efekta...
Pečenjem se bomboni pretvore u prozirnu smjesu kao staklo.
Peći na 170°C 8-10 min...ovisi o pećnici.
Neka se ohladi na limu jer su mekani kad su topli pa da se ne iskrive dijelovi. Dio sa staklima oprezno odlijepiti ...odvojiti od peka papira.
Za ovaj put toliko ... Slijedi ljepljenje i slaganje....uskoro!
Kako je lijepiti i slagati vidjet će te ovdje... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/sve-prethodno-ispecene-dijelove.html

Medena kućica / Gingerbread house

**************

Gingerbread house

Medena kućica / Gingerbread house

Magical these are days and feel a part of this beautiful fairy tale ... This gingerbread house I do not do just to cheer up my granddaughter. I'm not hiding and not muted this child in me, because I want it too long under the tree on Christmas morning ...

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe .... 


Warm honey to a boil, but do not boil. In it, melt butter. Cool down! Eggs and sugar foamy mix. Add flour and all the ingredients. Knead the dough. Finally, add hot water and knead ... Wrap in plastic wrap and leave in refrigerator for 24 hours. Draft parts of the house and prepare the template of cardboard. Roll out the dough portion on a lightly floured surface about 4 mm thick ...
Cut out all the parts ... piecemeal rolling small amounts of dough. For the windows effect in mortar grind hard candy in different colors ... Fill holes for windows in a way that is seen in the video ... It is desirable to fill the holes well and be sure to put under the dough ... or anything of effect ... Baking sweets will be converted into a transparent glass-like mixture. Bake at 170 ° C 8-10 minutes depending on the oven .... Let cool on sheet because they are soft when warm. Part with the glass carefully peel off ... separated from the baking paper. For this time so ...
Follow gluing and folding .... soon! How  to stick and get along you will see here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/sve-prethodno-ispecene-dijelove.html

Medena kućica / Gingerbread house


utorak, 24. studenoga 2015.

Bijeli san kifle



Sastojci:
400 g brašna, 200 g maslaca,1 kiselo vrhnje,100 g prah šećera, 1 pecilni prašak, 1 šećer vanilija.

Nadjev:
2 dl mlijeka kuhati sa 100 g šećera i kad se otopi maknuti s vatre i dodati 150 g samljevenih badema, koricu i malo soka limuna.

Priprema:


Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka...  



Podijeliti tijesto na 8 dijelova. 


Svaki razvaljati u krug debelo kao hrbat noža  3 mmTijesto valjati između 2 lista peka papira, lakše je i ne dodaje se previše brašna, pa su i kolačići puno prhkiji i ukusniji...
Krug rezati na 8 trokuta i na svaki staviti po žlicu nadjeva i svinuti kiflić, kojemu malo krajeve prebaciti preko nadjeva, da ne iscuri prilikom pečenja.


Peći 10 -12 min na 180°C.
Tople, ne vruće, uvaljati u prah šećer.


ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Tri volta gulaš



Klasičnom gulašu od junetine danas sam dodala mrkvu i krumpir. Ali htjela sam nešto drugačije i samo to me nije zadovoljilo... Nećete vjerovati, ali poriluk ga je učinio upravo onakvim kakav sam htjela! Probajte!


Sastojci: 
Oko 400 g junetine od plećke ili vrata, 2-3 crvena luka, 2 češnja češnjaka, 1 list lovora, 1 žlica crvene slatke paprike, 1 čili papričica ili komadić, 3-4 žlice pasirane rajčice ili šalše, 2 dl bijelog vina, 2-3 mrkve, 4-5 krumpira, 2 poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dio, sol, papar i ulje.

Priprema: 

Meso narezati na komadiće i dobro zapržiti na ugrijanom ulju. Kad dobije smećkastu boju dodati usitnjeni luk i list lovora, kao i čili. 


Pržiti, stalno miješajući. Kad luk počne dobijati boju posoliti, popapriti i zaliti s oko 1 dl vode. 
Kad ispari ponoviti ... ponavljati to nekoliko puta...  Dodati crvenu papriku, promiješati i zaliti vinom. Kad vino ispari dodati pasiranu rajčicu ili šalšu i kuhati na laganoj vatri dok meso ne omekša, dolijevajući po malo vode.


Dodati mrkve narezane na veće komade... 


Zatim i krumpir na kocke...


...pred kraj i poriluk. 


Kuhati na laganijoj vatri dok ne omekša ali da se i ne raspadne! Dobar tek!


nedjelja, 22. studenoga 2015.

Šećerni mraz kolačići / Sugar Claus cookie



Šećerni mraz kolačići / Sugar Claus cookie
Šećerni mraz kolačići / Sugar Claus cookie
Potrebni su vam: 
- Kolačići od prhkog tijesta raznih oblika, a recept je tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici.html
- Bijela kraljevska glazura, royal icing ... 
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici-royal-icing.html
-Dobre, čvrste vrećice i nastavci s najmanjim otvorom za pisanje
-Potrebne su i dobre boje s kojim će te obojati dio smjese u potrebne nijanse i početi ukrašavanje...
_________________

You need:
- Cookies shortcrust various forms, but the recipe is here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici.html 
- White royal icing, royal icing ... 
http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici-royal-icing.html 
For real, hard bags and extensions with the lowest opening for writing 
-Good colors with which to paint this part of the mixture in the required shade and 
begin to decorate ...

Šećerni mraz kolačići / Sugar Claus cookie

Pogledajte i naš video recept...

Uz rub svakog keksa napraviti konturu...
Malo pričekati, ispuniti sredinu i pustiti da se osuši...
Dalje ste ovisni o sebi i svojoj spretnosti i mašti...
_______________
Watch our video recipe ... 

At the edge of each biscuit  make a contour ... Wait a bit, fill the middle and let it dry ... 
Next you are dependent on yourselves and your skills and imagination ...

Šećerni mraz kolačići / Sugar Claus cookie











Mraz kolačići - royal icing / Claus cookie - royal icing



Mraz kolačići - royal icing
Mraz kolačići - royal icing

Scroll down for recipe in English...

Uđite u bajku i postanite dio nje... igrajte se s nama!


Recept za kolačiće - prhko tijesto naći će te tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici.html

Bijela kraljevska glazura - ROYAL ICING

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

Na 1 bjelanjak ide otprilike 200 - 300 g šećera u prahu... Umuti se bjelanjak ručnom pjenjačom samo da se razbije i počinje se dodavati prah šećer i to kroz sito, malo po malo, miješajući da se sve sjedini. 
Tako dodavati dok smjesa ne postane tako gusta da se s njom mogu ispisivati crte, da se ne razlijeva.
Iz vrećice s najmanjim otvorom učiniti rub - konture! 
Popuniti sve između kontura istiskujući glazuru u cik - cak pokretima sve do rubova - konture! Ako ostane praznina poravnati glazuru čačkalicom. 
Podignuti kolačić na visinu 3 - 4cm i pustiti ga da padne ... ponoviti 2 puta i fino će se razliti. Ostaviti preko noći da se osuši i stvrdne. 
Perlice i slično staviti na vlažnu kako bi se spojilo sušenjem.
Na potpuno suhu glazuru nanositi glazure druge boje i ukrašavati, a malo više o tom u sljedećoj objavi...

Mraz kolačići - royal icing

***************

Claus cookie - royal icing

 Claus cookie - royal icing

Enter the fairy tale and become a part of it ... play with us!
The recipe for cookies - crisp dough will find here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/mraz-kolacici.html 

White royal icing - ROYAL ICING 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...

On 1 egg white going about 200-300 g of powdered sugar ... Whisk the egg whites with a hand whisk just to get down and begins to add icing sugar through a sieve and, little by little, stirring to be all together. Added until the mixture becomes so dense that it can be printed with lines. From bags with the smallest aperture do edge - contours!
Fill all between contour squeezing icing in a zig - zag motion until the edges - the contour! If gaps remain aligned glaze with a toothpick. Raised cookie on height 3 - 4cm and let it fall ... repeat 2 times and fine will be spilled. Leave overnight to dry and harden. Beads and the like put on damp to drying merged. On a completely dry glaze applied glazes other colors and decorate a little more about this in the next publication ...

 Claus cookie - royal icing

subota, 21. studenoga 2015.

Mraz kolačići / Claus cookie


Mraz kolačići /  Claus cookie
Mraz kolačići /  Claus cookie
Scroll down for recipe in English...

Neka započne čarolija Božića...


Mraz kolačići /  Claus cookie


Prhko tijesto: 

Sastojci: 
300 g brašna, 150 g maslaca ili margarina, 1 vanil šećer, 1 jaje, 100 g šećera, prstohvat pecilnog praška ( zaista malo ili nimalo ), 3 zrna soli.

Priprema:

Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu....


Utrljati maslo i brašno do mrvičaste strukture.
Dodati šećer i jaje i brzo umijesiti tijesto. 
Omotati prozirnom folijom i ostaviti pola sata u hladnjak.
Valjati na pobrašnjenom peka papiru na 4 - 5 mm debljine i vaditi razne oblike malim modlicama.
Peći na 160°C 8 -10 min da ostanu svijetli.
Neka se ohlade na limu ... krhki su kad su topli pa da se ne iskrive. 
Pri valjanju koristiti vrlo malo brašna, kako bi ostali sjajni i čisti.

Mraz kolačići /  Claus cookie

***********

Claus cookie


Mraz kolačići /  Claus cookie

Let the Christmas magic begin...

Shortcrust pastry: 
Ingredients: 
300g flour, 150g butter or margarine, 1 vanilla sugar, 1 egg, 100 g of sugar, a pinch of baking powder (actually little or no), 3 grain of salt.

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ... 


Rub the butter and flour to crumble structures. Add sugar and egg and quickly knead the dough. Wrap in plastic wrap and leave for half an hour in the refrigerator. Roll on floured baking paper on a 4-5 mm thick and cut various forms with small cutters,..
Bake at 160 ° C for 8 -10 min to remain bright. Let cool on a plate ... are fragile when warm, so that it does not distort. When rolling, use very little flour to keep shiny and clean.

Mraz kolačići /  Claus cookie





petak, 20. studenoga 2015.

Pilav


Sastojci:
riža, c. luk, maslac, ulje, 2 dcl bijelog vina, 1/2 l pileće juhe ili vode u kojoj otopiti 1 pileću kocku za juhu,
sol i papar

Priprema:

Na žlici ulja i 1 žlici maslaca užutiti 1 sitno narezani luk. 


Kad povene dodati oko 300 g riže, pa i nju malo zažutiti. 


Zaliti s 2 dcl bijelog vina... 


Kad vino ispari uliti oko pola litra prethodno skuhane juhe od piletine ili jednostavno u vodi prokuhati 1 pileću kocku za juhu, posoliti, popapriti... 


Staviti u ugrijanu pećnicu... Peći - kuhati oko 15 min na 180°C. U gotovu rižu samo umiješati 1 žlicu maslaca, pomažući se s dvije vilice, kako bi se fino rasula.

Riži se sva tekućina, u ovom slučaju, dodaje odjednom... nema više dodavanja.



četvrtak, 19. studenoga 2015.

Zimske praske - bojanje / Peaches - coloring



Recept Zimske praske - tijesto je tu... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/zimske-praske-tijesto.html

_______________________________
The recipe for peaches - the dough is here ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/zimske-praske-tijesto.html
____________________________________
Sastojci: 
2 - 3 dl mlijeka, žuta i ružičasta boja za kolače, kristal šećer.


Priprema: 

Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

U 2 posudice uliti mlijeko i razmutiti boje... početi s 2 - 3 kapi i dodati ako je presvijetlo. U treću posudu staviti kristal šećer. Koristiti i rešetku za kolače... Pripremljene i spojene praske umočiti u jednu boju do pola ili koliko god... Odmah i drugi dio umočiti u drugu boju i staviti na rešetku da se višak tekućine upije ili ocijedi. 


Nakon 1 - 2 min uvaljati ih u kristal šećer i slagati jednu do druge dok se ne osuše potpuno... 
Na ovaj način vam šećer do kraja ostaje čist, a praskice fino obložene kristalima šećera...Uživajte !!!
__________________________________
Ingredients :
2-3 dl milk , yellow and pink cake color , crystal sugar .

Preparation:

The process of preparing look at our video recipe ...

In 2 bowls pour the milk and stir color ... start with 2-3 drops and add if too bright . In a third bowl add crystal sugar . Use the grid for cakes ...
Prepared and connected peaches dip in one color halfway ... immediately and the second part of a dip in a different color and put on the grid to absorb excess fluid or drain . After 1-2 min roll them in granulated sugar and placed side by side until they are dry completely ... In this way the sugar until the end stays clean , and peaches will be fine crystals of sugar -coated ... Enjoy !!!